Obavijesti

Kolumne

Komentari 94

Lex Agrokor mogao bi označiti početak kraja ovakve Vlade...

Lex Agrokor mogao bi označiti početak kraja ovakve Vlade...
1

Sve do sada premijer Plenković izbjegavao je probleme i gradio svoju nedodirljivost na naslijeđenom gospodarskom rastu. No dok je stvari gurao pod tepih, njegovoj Vladi su sve brže počeli otpadati kotači

VIDEO

Sve do sada premijer Andrej Plenković rješavao je probleme, a naročito "delikatna pitanja", u vlastitu korist.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:54

Prešao je preko ustaškog natpisa u Jasenovcu, osnivajući diskutabilno povjerenstvo s još diskutabilnijim mandatom.

Zaštitio je ministra obrazovanja od optužbi (ne samo) za plagijat, sve dok se rafalna paljba nije ispucala, a Ivan Đikić poslušao savjet predsjednice Republike da ima slobodu otići u bolji svijet.

Obećao je zaštititi Inu tako što bi ju nacionalizirao, ali još nije otkrio kako bi došao do potrebnog novca. Pa je i tu kupio vrijeme osnivanjem neke radne skupine.

Akciju hapšenja Tomislava Sauche s tendencijom utamničenja Zorana Milanovića koja mu se ubrzo obila o glavu, pretvorio je u vlastitu korist privodeći glavnog državnog odvjetnika na press konferenciju, nakon čega se afera s dnevnicama naglo strmoglavila s radara.

I čitavo to vrijeme dok je izbjegavao minska polja i zaobilazio rupe na putu, Plenkoviću je osobni rejting rastao. Kao i njegovoj stranci.

So far so good

Gospodarski pokazatelji naslijeđeni iz pretprošle vlade bili su povoljni, pa je mogao gurati pod tepih dužničku krizu s dobavljačima lijekova, neisplatu plaća u Borovu ili "usklađivanje" cestarine na autocestama.

Sve dok nije došao lex Agrokor.

I sada se već mnogi pitaju je li to početak kraja njegove Vlade? Ili tek kraj početka?

Oporba je glasala protiv zakona o sistemskim tvrtkama tvrdeći kako se njime spašava vlasništvo Ivice Todorića, a najnovijim amandmanima HDZ-a pogoduje bankama. A Peđa Grbin je najavio izglasavanje nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću zbog sukoba interesa, premda bi on trebao biti jedan od ključnih osoba u svojoj Vladi za provedbu tog zakona u svom bivšem poduzeću.

Ekonomist Velimir Šonje danas je na svom blogu poručio kako je "sukus političke pozadine cijele priče da su Plenković i Dalić u nju ušli sa štitom ili na štitu". 

"Ili će vlada", piše Šonje, "po prvi put pomoći da se korigira neuspjeh jednoga dijela sustava (pravosuđa), ili će (po tko zna koji put) nastati još jedan, samo veći i širi kanal političke kontrole, utjecaja i pogodovanja u gospodarstvu i u pratećim pravnim odnosima".

Pukla premijerova pozlata

Šonje se moli da zakon ne stupi na snagu, ali već je sama njegova priprema otkrila mnoge slabe točke Plenkovićeve vlade.

Pa čak i dodatno kvrcnula pozlatu s premijerove nedodirljivosti.

I evo, ankete ukazuju na trendove: popularnost premijera se topi, popularnost HDZ-a pada, sve više građana smatra da država ide u krivom smjeru, a sve manje je optimista.

A ukoliko zbog Agrokora padne i ekonomija i zavlada recesija nakon višemjesečnog rasta BDP-a, srušit će se i zadnje utočište Plenkovićeve samouvjerenosti.

Nakon što je štitio Pavu Barišića, sada bezrezervno štiti i Zdravka Marića, premda njegov mandat u Vladi sve više dolazi u pitanje: ne samo zato što je pogodovao Agrokoru s poreznim izvještajima i s HBOR-om, nego i zato što je pokazao nekompetentnost tvrdeći mjesecima kako je u Agrokoru sve u najboljem redu.

Sve dok kriza njemu i Vladi nije eksplodirala u lice.

Bolji u izbjegavanju problema

Sve do sada Plenković se pokazao uspješnim u izbjegavanju problema, više nego i njihovu rješavanju. Koliko dugo će još moći tako funkcionirati?

Koliko će još gurati dok njegovoj Vladi otpadaju kotači?

Već ima dva ministra u sukobima interesa i jednog koji je na čelu ključnog resora ostao bez ikakvog kredibiliteta. A sada ima zakon koji bi trebao spasiti hrvatsku ekonomiju, ali stupa na snagu samo ako tako odluči Ivica Todorić. 

U svrhu spasa Ivice Todorića i banaka.

Dakle, ono što se dosad nazivalo prelaženjem preko prepreka, sada bi se moglo pretvoriti u puku akumulaciju propasti Plenkovićeve Vlade.

Sve je u redu

Dva mjeseca su tvrdili da je Agrokor u redu i da se država neće miješati, a onda u dva dana na brzaka izglasali zakon kojim država preuzima upravljanje. Na zahtjev gazde.

I onda tu još ostaje Most.

HDZ-ov partner dosad je uspješno balansirao između potpore Vladi u Banskim dvorima i oponiranje Vladi u Saboru. Čak je i Božo Petrov glasao za zakon kojim se spašava onaj protiv kojeg je podnio kaznenu prijavu.

Ali kako će se postaviti Most u slučaju izglasavanja nepovjerenja Zdravku Mariću? Nesuđenom premijeru u procesu Karamarkova propalog preslagivanja i, još važnije, Todorićevu bivšem direktoru.

Vjerodostojnost Mosta odavno je dovedena u pitanje, baš kao što se postojano i sve ubrzanije ruši vjerodostojnost Plenkovića i njegove Vlade.

Sad samo treba vidjeti dokle će taj proces trajati i hoće li ga Plenković preživjeti do isteka mandata.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode