Ne mogu reći da nisam ljubitelj mrkve. Iako je ne jedem često, ona uvijek nađe mjesto u loncu kada se dinsta neko varivo, volim je u miješanim sokovima iz sokovnika, ali nisam je često jela u kolačima.
Ljepotica od mrkve i kokosa: Jednostavna i preslasna torta
Zbog toga sam si odlučila darovati ovaj zaista prefini i vrlo sočni kolač od mrkve i kokosa koji jedem već peti dan. A sigurno će sočnost potrajati i punih tjedan dana, pa vam svakako preporučujem da isprobate ovaj recept.
Pravim mali test da vidim koliko dugo ostaje sočan i svjež. Testiran i na kolegama, uspješno je položio. Krema od sira odlično se slaže uz ovaj kolač, ali može i bez nje. Ja sam jedan dio smjese ispekla u maloj modli od papira pa ga jedemo bez fila, ujutro i poslijepodne uz kolač. Bitno je pažljivo ga peći i po potrebi malo smanjiti temperaturu, ali svakako staviti papir za pečenje nakon cca 20 minuta pečenja, inače bi bio pretaman. E pa dobar tek, a svim hrabrim ženama i muškarcima koji se odluče ispeći ovu ljepoticu stojim na raspolaganju za dodatne informacije.
Sastojci:
- 250g brašna (prosijati)
- 30g praška za pecivo
- 1 čajna žlica cimeta
- Pola čajne žlice muškatnog oraščića
- 1 čajna žlica vanilije (mahuna vanilije)
- 120g kokos raspela
- 5 jaja
- 180g šećera
- 150g ulja
- 500g ribane mrkve
- 125g grožđica mariniranih u rumu
Postupak:
Jaja i šećer izmutiti mikserom te dodati ulje. U drugoj posudi pomiješati brašno, kokos, cimet, muškatni oraščić, vaniliju, prašak za pecivo. Obje smjese mikserom na najmanjoj brzini pomiješati. Dodati naribanu mrkvu i na kraju grožđice.
Kalup za pečenje napuniti do 2/3 visine i staviti peći na 170 C, 40-50 minuta, ovisno o pećnici.
Drvenim štapićem provjeriti je li pečeno. Po potrebi nakon 20-25 minuta pečenja staviti papir za pečenje preko kolača da ne potamni. S obzirom da ja kuham i pečem ponajviše po okusu, preporučujem da probate tijesto prije pečenja, možda ćete htjeti više vanilije, cimeta ili muškatnog oraščića.
Za kremu od sira:
- 300g svježeg sira
- Sok od limuna
- 100g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
Postupak:
Sir i limunov sok i koricu izmiješati mikserom te dodati šećer u prahu i vanilin te dobro promiješati.
Svaki kolač prerezati dva puta i iskoristiti ukupno 3 dobivena koluta, a ostala pojesti nakon napornog dana uz šalicu kave ili čaja. Filovati kremom od sira.
Na vrh i okolo kolača također rasporediti kremu te ukrasiti po želji slatkim uskršnjim jajima ili ukrasima od fondana.
Izvorni recept potražite ovdje.
O autorici:
Moje ime je Inga. Moje drugo Ja rođeno je 31.1.2017. i zove se Feeding-art. Slavonka sam na privremenom radu gdje me miris hrane ponese, trenutno u Münchenu. Magistra ekonomije, kuharica, fotograf i hedonista. Obožavam kuhati i prodavati, isprobavati nove okuse. Pored hrane ide i malo (ne)tipičnih ženskih razmišljanja i poneko sportsko iskustvo. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku.
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik MiličićStručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godiniUklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući