Obavijesti

Kolumne

Komentari 178

Maknuli plagijatora adrese, pa se odlučili za Milijana Brkića...

Maknuli plagijatora adrese, pa se odlučili za Milijana Brkića...

Imenovanje novog ministra branitelja veliki je događaj u prvom redu za Tomislava Karamarka, koji glavnog tajnika miče iz stranačkih rovova, kao i za samog Brkića koji napokon izlazi na svjetlo političke scene.

VIDEO

Nakon blamaže s ministrom branitelja koji je plagirao adresu prebivališta, Tomislav Karamarko uzeo si je gotovo mjesec dana da u gomili kandidata za nasljednika pronađe onog najčišćeg, najpoštenijeg i najboljeg.

Pa se odlučio za Milijana Brkića. Kojega je tek proceduralna greška Visoke policijske škole spasila formalnog oduzimanja diplomskog rada zbog plagijata.

Bolje od toga očito nije moglo.

Koliko će Brkić potrajati na toj funkciji još će se vidjeti, s obzirom da je tradicionalno neugodni Most već najavio da će od njega zatraži da odstupi ako se dokaže da je falsificirao diplomski rad.

Ta činjenica, međutim, nije osporena čak ni odlukom Upravnog suda: diplomski rad je, po riječima same sutkinje, nesumnjivo plagiran, samo što je procedura kojom je taj rad osporen bila nezakonita.

Ali dobro, Karamarko je ionako nedavno zaključio da je "moral relativna kategorija" i da "svi živimo u prekršaju", pa zašto onda ne bi tako bilo i s novim ministrom Milijanom Brkićem? 

S te strane, dakle, problema ne bi trebalo biti.

Novi blagoslov

Što se, pak, premijera tiče, on nije problematičan. Njegova je kod svakog imenovanja prva i zadnja. Osim kad je Karamarkova prva, a Mostova zadnja.

Uglavnom, imenovanje Milijana Brkića nekad zvanog Vase za novog ministra branitelja nesumnjivo je veliki događaj.

U prvom redu za Vladu koja je nakon četiri tjedna uspjela pronaći kandidata sa samo jednom mrljom u biografiji. Ono odbijanje zapovijedi iz 2001. godine kod prosvjeda za Mirka Norca ionako se računa isključivo u preporuke.

Ono je i značajan događaj i za branitelje kojima ipak neće ukinuti ministarstvo. Pa će šator i dalje imati pred čime stajati.

Velika stvar za HDZ

No, osim toga, ovo Brkićevo imenovanje velika je stvar za samog Tomislava Karamarka, ne samo u Vladi, već najviše u samoj stranci. Vaso Brkić je dosad odbijao sva imenovanja, pa čak i saborski mandat, jer se želio u potpunosti posvetiti HDZ-u. Što u prijevodu znači da je želio potpuno kontrolirati HDZ.

Osim što se Brkića apostrofiralo kao glavnog operativca koji osobno stoji iza svakog glasa ubačenog za HDZ, počelo ga se navoditi i kao najozbiljnijeg konkurenta Karamarku, pa i prijetnju njegovu ostanku na čelu stranke. HDZ je više Brkićev nego Karamarkov.

I što je glavni tajnik dublje ukopan u stranačke rovove, to efikasnije nadzire odnose u stranci uoči unutarstranačkih izbora. Stoga se njegovo izvlačenje na ministarsku poziciju može promatrati i kao Karamarkov korak prema ostanku na čelu stranke.

Koliki će taj korak biti, mali ili veliki, tek će se vidjeti, ali u tim delikatnim unutarhadezeovskim odnosima moći bitno je prijatelja imati blizu, a neprijatelja još bliže.

I napokon, ovo imenovanje veliki je događaj i za samog Milijana Brkića.

Izlazi na svjetlo dana

Poslije toliko godina šuljanja policijom, tajnim službama i stranačkim kuloarima, on konačno izlazi na svjetlo dana. Pod reflektore javnosti, pred novinare i kamere, pred mikrofone i građane koji će tog famoznog (pomalo i fantomskog) Vasu vidjeti u punom svjetlu.

Za neke, to garantira pet minuta slave. Za druge, pak, tih pet minuta može biti posve dovoljno vremena za kompromitaciju.

Milijana Brkića dugo je pratila fama skrivenog operativca po uzoru na Ivića Pašalića, čovjeka koji vuče konce iz sjene, drži stvari pod kontrolom, kroji sudbine i upravlja procesima. On je, a ne Karamarko, osoba koje bi se trebalo bojati i koju bi trebalo respektirati.

Histerična imenovanja

No, sada bi se taj mitološki balon mogao rasprsnuti, čim Brkić zauzme poziciju ministra i svaki njegov pokret, potez ili riječ krenu se višestruko reciklirati i komentirati.

Jedno je pisati histerične Facebook statuse o "briselskom Zoki" i uzdati se virtualnim kanalima u virtualnu Božju pomoć, a sasvim je nešto drugo komunicirati u javnosti kao ministar. Bez plagiranja, naravno.

Izbor Milijana Brkića za ministra branitelja trebao bi, dakle, začepiti ogromnu kadrovsku rupu u Vladi, ali i poremetiti odnose moći u samom HDZ-u.

Ako se pritom uzme u obzir još i Mostova prijetnja rušenjem imenovanja ukoliko se dokaže plagiranje, kao i golema obećanja koja Vaso mora ispuniti pred šatorašima, ovo imenovanje ima potencijala da se uklopi u ionako histerične odnose u Vladi i vladajućoj koaliciji.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 178
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvat u Australiji za 24sata: 'Za nastup Baby Lasagne u Malmöu probudit ćemo se u tri ujutro!'
LUDI ZA EUROSONGOM

Hrvat u Australiji za 24sata: 'Za nastup Baby Lasagne u Malmöu probudit ćemo se u tri ujutro!'

Jordan, Michael i Hrvat s australskim državljanstvom Antony veliki su fanovi Eurosonga i prate ovo natjecanje već 20-ak godina. Baby Lasagna im je hit, a zbog njegovog nastupa, ali i drugih, ustat će u 3 ujutro!