Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
46 komentara

Marić barem radi male korake, dok većina još stoji na mjestu

Ima uzrečica da je u zemlji slijepih onaj jednooki kralj. Ali je jasno da takva zemlja, s takvim kraljem, ne može biti funkcionalna.

46 komentara

Kako se približava izborna godina, tako polako i ova Vlada uvodi sve više iznimki u porezni sustav ne bi li zadovoljila određene skupine poput ugostitelja ili barem pokušala spriječiti odlazak mladih većim plaćama. Što se tiče visokog poreznog opterećenja, svake godine ministar financija Zdravko Marić spremi paket koji malo pomalo rasterećuje gospodarstvo. Nema tu revolucinoranih poteza, ali u svakom slučaju, na njegov prijedlog, Vlada skida porezni teret poput kožice luka. Jedan skinu, ali još ih je deset ispod. Ali barem ga ljušte.

Teško da se takvi pomaci mogu vidjeti u ostalim segmentima i kod većine ostalih ministara.

Val gospodarskog rasta donio je puno lagodniju situaciju Plenkovićevoj Vladi nego što su to imali njegovi prethodnici. On istodobno može sve više trošiti, a i hvaliti se da je rasteretio građane i gospodarstvo.

No Marić je jučer kolegi u zdravstvu Milanu Kujundžiću poslao poruku: “Dobili ste milijarde od doprinosa, dobili ste pomoć za dugove, morate provesti reforme i ne gomilati dugove”. Ta poruka se posredno odnosi na sve članove Vlade, ali nitko je neće poslušati. Troše više nego ikad.

Dovoljno je pogledati samo javnu upravu pa da se vidi da nikakvi pomaci nisu napravljeni. Jedan novi digitalni servis u godinu dana. Ili sustav socijalne skrbi koji ne može uvesti imovinski cenzus i zbrojiti sve naknade već pet godina.

A ono najvažnije, nema reforme mentaliteta klijentelizma i sve se postiže preko veza, članske iskaznice, a najvredniji ljudi su još oni koji imaju najviše dužnosnika u mobitelu. Tu nisu napravljeni ni ti mali godišnji koraci. A kako bismo stvorili društvo koje je ugodno za život, u kojem je sramota neplatiti porez, u kojem je ispod časti uzeti naknadu koja ti ne pripada ili zaposliti se preko veze, potrebno je puno više i volje i snage.

Ima uzrečica da je u zemlji slijepih onaj jednooki kralj. Ali je jasno da takva zemlja, s takvim kraljem, ne može biti funkcionalna.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message