Obavijesti

Kolumne

Komentari 34

Milanović je pozvao Jakovčića, ali moli Boga da ga ovaj odbije

Milanović je pozvao Jakovčića, ali moli Boga da ga ovaj odbije
1

Premijer je dodatno razbuktao politički rat, otkrivši da su mu osobni obračuni i kadrovske premetaljke važnije od funkcioniranja jednog od ključnih vladinih resora

VIDEO

Koje ministarstvo će dobiti Silvano Hrelja? 

Naime, ako premijer Zoran Milanović poziva šefa IDS-a Ivana Jakovčića da preuzme Ministarstvo turizma, zato što želi da 'svi politički odgovorni ljudi sjede u Vladi' – 'a to vrijedi i za sve druge partnere, dođite vrata su otvorena i preuzmite odgovornost' - onda je red zapitati se koje mjesto je namijenio predsjedniku Hrvatske stranke umirovljenika. 

On je također član Kukuriku koalicije, a njegovim ulaskom u Vladu izbjeći će se – kako je rekao premijer – 'problemi u koordinaciji'. 

U čiju fotelju će onda Hrelja zasjesti? 

Premijer Milanović očito je odlučio svoj osobni obračun s Jakovčićem produbiti do te mjere da je održao izvanrednu press konferenciju samo da šefa IDS-a istjera na čistac i pozove pod svoju pasku. Ali to je manji dio problema: to što se ne podnose, što ne komuniciraju, to što ratuju u Istri i to što je SDP kandidaturom Kajina poželio izazvati raskol u jednoj od članica njegove koalicije. 

Glavno je pitanje na koje Milanović nije dao odgovor na današnjoj izvanrednoj presici: što ako Jakovčić odbije njegov poziv?

Je li premijer spreman izbaciti IDS iz Vlade i Ministarstvo turizma spojiti s nekim SDP-ovim resorom? Možda, kako se šuška u kuloarima, s Ministarstvom obrazovanja i sporta? 

Ultimativnim pozivima IDS-u Milanović otvara krizu Vlade

Je li spreman, kako je rekao, 'sam imenovati stručnu osobu'? I najvažnije, zar je nakon ostavke Veljka Ostojića, za koju je priznao da je potvrdila 'visoke etičke standarde' ove vlade, spreman izazvati takvu krizu Vlade da postavlja ultimatum koalicijskom partneru? 

'Ovo je ozbiljno, nije zezanje', kazao je danas Milanović, a to isto bi se moglo zaključiti i za posljedice koje bi njegove riječi mogle izazvati u funkcioniranju vladajuće koalicije. Ovo što sad Milanović radi i kako šalje ultimativne pozive predsjedniku IDS-a, otvara krizu Vlade. 

Sličnu stvar napravio je svojedobno Ivica Račan. Nakon što je Dražen Budiša po gubitku predsjedničkih izbora proglašen remetilačkim faktorom, pozvan je u Vladu na mjesto zamjenika premijera kako bi Račan 'neprijatelja držao blizu'. Nije dugo izdržao. Budiša je brzo izazvao krizu Vlade i povukao sa sobom dio raskoljenog HSLS-a.  

Rajko Ostojić put Kozari Boka, a Hrelja novi ministar zdravlja?

Sada Milanović priželjkuje da Jakovčić odvuče IDS prije nego što uopće uđe u Vladu. 

I dok ima logike da šefovi stranaka sudjeluju u radu Vlade, postavlja se pitanje zašto se ta praksa nije postavila od početka. Pa čak i ovog vikenda, Milanović je pozvao IDS da predloži svog ministra. No, tek kad je IDS iz čiste pakosti gurnuo Jakovčićevo ime u opticaj, premijer je promijenio ploču. 

Slijedom toga, postavlja se i pitanje kamo će staviti Silvana Hrelju, predsjednika HSU-a. Doduše, nevažnog, ali opet integralnog člana koalicije. Da neće možda u Ministarstvo zdravlja, sad kad je Rajko Ostojić krenuo put Kozari Boka? 

Zašto onda otpočetka nisu svi šefovi stranaka u Vladi?

Neobična je bila Milanovićeva presica, ne samo zato što ju je uopće sazvao, već i zbog stava koji je zauzeo prema koalicijskom partneru. Time nije smirio strasti, ako su one uopće bile uzburkane, nego je dodatno razbuktao politički rat, otkrivši da su mu osobni obračuni i kadrovske premetaljke važnije od toga kako će funkcionirati jedan od ključnih vladinih resora.  

Da mu je doista bilo stalo do toga da šefovi stranaka sudjeluju u Vladi, onda je trebalo to uvesti od samog početka. I ako doista zove Jakovčića, onda se ni Hrelja ne bi smio osjećati zapostavljeno. 

Ako je Vlada doista, kako je rekao premijer, 'mjesto dogovora, razgovora i koordinacije, mjesto na kojem se donose odluke', onda nam je jasno zašto je koalicija u proteklih petnaest mjeseci lovila vlastiti rep.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode