Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Ivan Pandžić Subota, 23.11.2019. u 09:10
114 komentara

Ministar Božinović ne poznaje zakon ili ga namjerno krši...

Zakon koji bi trebao štiti zviždače donesen je ljetos, a Božinović ga, izgleda, uopće nije pročitao. Rekao je da je policajac trebao po zakonu sve prvo prijaviti nadređenima i jer je odao službene podatke

114 komentara

Nažalost, dobri stari običaj diskreditacije zviždača nastavlja se i u slučaju policajca koji je otkrio da je zamjenik ravnatelja policije vozio 115 kilometara brže od dopuštenog i da je cijeli slučaj završio u ladici. Sad se već traže motivi: S kim bi mogao biti povezan, radi li se o osobnoj osveti…

A to je potpuno nevažno.

UŽIVO: SLUČAJ ĆELIĆ Odvjetnik policajca: Poligraf je jedini dokaz protiv Števanje...

Jer čovjek je otkrio nepravilnost, kršenje zakona i zataškavanje u srcu onih koji zakon trebaju provoditi: policiji. I čeka ga kazna, poligrafski su ga ispitivali, vjerojatno će izgubiti posao, a onaj kojeg je prijavio još radi u policiji. Taj potpuno izvrnuti sustav vrijednosti ubija svaku volju za borbu protiv korupcije, ali dokazuje i da je Hrvatska jaka u provođenju demokratskih standarda samo na papiru.

Pogledajte video

A u ovom slučaju stvar je još gora.

Jer ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nema pojma što piše u zakonu.

BOŽINOVIĆ O 'SLUČAJU ĆELIĆ' Ministar o suspenziji policajca: 'Radi se o odavanju podataka'

Zakon koji bi trebao štiti zviždače donesen je ljetos, a Božinović ga, izgleda, uopće nije pročitao. Jer je izjavio kako su policajca sankcionirali jer je trebao po zakonu sve prvo prijaviti nadređenima i jer je odao službene podatke (što je unutar sustava pandan poslovnoj tajni). Ali kako je ispravno upozorila i udruga Zviždač, u zakonu piše nešto sasvim drugo.

Zviždač ne mora sve prvo prijaviti nadređenom, može otkriti podatke javnosti ako postoji opravdana bojazan za njegovu sigurnost ili uništenje dokaza. I nadalje piše da to ne može biti kršenje poslovne tajne. I na kraju ono najvažnije: zviždač ne smije biti sankcioniran. Dakle, zakon kaže sve suprotno od onog što tvrdi ministar i potpredsjednik Vlade, koji bi ga trebao provoditi! I tu nije važno je li zasad optuženi policajac zaista dostavio snimku ili je to učinio netko od njegovih kolega.

AKO PROĐE, PROĐE Zviždače kažnjavaju, nagrađuju jarane, kamo ide ova zemlja?

Tko god je to učinio, mora biti zaštićen i po zakonu ne može biti sankcioniran! Očekivalo bi se da Božinović ima osjećaj kako je zviždač radio u javnom interesu i da ga zato ne sankcionira. Ali ako već nema, onda se barem treba držati zakona.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message