Obavijesti

Kolumne

Komentari 227

MOL može raditi što želi u Ini i mirno staviti cijenu koju poželi

MOL može raditi što želi u Ini i mirno staviti cijenu koju poželi
1

VEĆ 15 GODINA NAM POLITIKA BESRAMNO MAŽE OČI O INI: ombinacija loših politika, pravosuđa i, čini se, loše pripremljenosti za arbitražu napravila je gorki koktel

VIDEO

Hrvatska će svakako znati zaštititi nacionalne interese u Ini. Tu rečenicu smo se naslušali zadnjih 15 godina od hrvatske politike: lijeve, desne, srednjostrujaške. Nije ni važno tko su bili, presuda Arbitražnog suda u Ženevi pokazuje da su očito mazali oči javnosti.

Ugovori kojima je Ina prodana mađarskom MOL-u, a zatim i prepušteno upravljanje, očito su bili tako skrojeni da zaštite interese mađarske naftne kompanije, a ne interese Hrvatske.

Kronična nesposobnost, a čini se i korupcija ili samo nebriga, doveli su do toga da mađarskome MOL-u hrvatska država, izgleda, može staviti soli na rep. Svi argumenti koji su dosad plasirani s hrvatske strane popadali su u vodu na arbitraži.

Nije dokazano da su upravljačka prava prepuštena zbog mita. Nije dokazano da MOL nije dovoljno ulagao kao što je trebao, nije Hrvatska dokazala ni da MOL radi na štetu Ine. Kombinacija loših politika, pravosuđa i, čini se, loše pripremljenosti za arbitražu napravila je gorki koktel. One koji su iole vjerovali političarima ostavila je u čudu po tko zna koji put i s pitanjem: pa je li moguće da su mogli to ispotpisivati i tako se loše pripremiti?!

Sve je počelo od same prodaje, kad je u ugovoru ostavljeno da će MOL imati obvezu “poduzimanja najboljih namjera” koje će značiti razvoj Ine. I Hrvatska sad nije dokazala da su nemodernizacija rafinerija, veći uvoz umjesto prerade, gubitak tržišta i smanjenje prihoda izvedeni izvan “najbolje namjere”. “Obveza preuzimanja najboljih namjera ne znači da postoji obveza postizanja određenog rezultata”, ključna je rečenica.

Zamislite da vam na poslu sljedeći put šef kaže da trebate dobiti otkaz jer niste ispunili ništa što vam je zadao. A vi dobijete sud jer je u ugovoru pisalo da imate samo obvezu “poduzeti najbolje namjere” za ostvariti zadatak. Presuda ostavlja Inu u MOL-ovim rukama. I mirno mogu Vladi postaviti cijenu koju žele za svoj udio. Ukratko, mogu raditi što god žele.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 227
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...