Obavijesti

Kolumne

Komentari 56

Muljanje, sukob interesa, napad na novinarku. To je za ostavku

Muljanje, sukob interesa, napad na novinarku. To je za ostavku
3

Milan Kujundžić naprosto ne može više ostati na mjestu ministra zdravstva. Muljao je s imovinom i imovinskom karticom, ušao je u sukob interesa kroz pozajmicu za kupnju kuće, a i rođaci su napali novinarku....

VIDEO

Ovoga proljeća ministar zdravstva Milan Kujundžić odbrusio je novinarki koja ga je pitala za komentar o moliteljima ispred bolnica: "Molite i vi malo, molite".

Sada je došlo vrijeme da i Milan Kujundžić počne moliti za svoj ostanak na mjestu ministra zdravstva. 

Jer, sada mu jedino viša sila - ili premijer - mogu pomoći da se izvuče iz lavine kontradikcija, sukoba interesa, zatajivanja informacija, pa evo i sramotnog napada na novinarku Slobodne Dalmacije koja je išla snimati njegovu kuću u rodnoj Ivanbegovini.

"Umro bih od srama da je bilo što neistina", pravdao se jučer Kujundžić, inače praktični, a možda i istinski vjernik. Umire li od srama zbog svega što se otkrilo i dogodilo u zadnja dva dana?

Sukob interesa

Napokon je objavio novu imovinsku karticu u kojoj se vidi da je bogatiji za milijun kuna, ali u kojoj je ponovno zatajio podatke o pravoj veličini kuća i zemljišta. U njoj je otkrio i tko mu je dao pozajmicu za kupnju kuće: vlasnik jedne od veledrogerija koje direktno surađuju s Kujundžićevim ministarstvom.

Jučer se otkrio možda najveći grijeh, kupovina kuće u vlasništvu tvrtke ministrove supruge ispod cijene, čime su oštećeni vjerovnici tvrtke koja je ugašena tri godine kasnije.

A javnost je jutros zaprepastilo svjedočenje novinarke Slobodne Dalmacije koju su Kujundžićevi rođaci napali prilikom snimanja ministrove kuće u Ivanbegovini, zastrašivali, potjerali u auto, snimali mobitelom i bacali prostačke komentare. Nakon čega je novinarka pozvala policiju, a rođaci zvali ministra koji im je rekao da puste novinarku. "Koliko sam shvatila iz njihova međusobna razgovora, rekao je da me puste", napisala je novinarka Andrea Topić u svojoj reportaži. "Što bi bilo da je rekao da me zadrže?".

Policija je naknadno uhitila četvoricu muškaraca koji su napali novinarku.

Je li Kujundžića makar malo sram zbog svega toga?

Smjena ili ostavka, svejedno

Uglavnom, premijer, kao najvažnija viša sila kojoj se Kujundžić sada može obratiti za pomoć, može birati iz kojeg god izloga želi kako bi pronašao razlog za izbacivanje Kujundžića iz svoje Vlade. Kad već on sam ne osjeća potrebu da podnese ostavku.

Primanje privatne pozajmice od vlasnika veledrogerije drastičan je sukob interesa za ministra zdravstva. Zatajivanje podataka iz imovinske kartice bio je dosad razlog za smjene ministara. A i maltretiranje novinarke od strane njegovih rođaka koji mu čuvaju kuću - i očito skrivaju od javnosti - dovoljno je sramotno da bi ministar mogao osjećati sram.

I podnijeti ostavku.

Jer, što bi bilo da Kujundžić nije rekao svojim rođacima da puste novinarku? 

To je dosad nezapamćen incident, koji - da slijedimo propagandnu logiku ove Vlade - nanosi nemjerljivu štetu ugledu Hrvatske kao zemlje koja predsjeda Europskom unijom.

Hrvatska: zemlja u kojoj ministrovi krkani maltretiraju novinare.

Nasilnici skrivaju istinu

Znaju i zašto to rade. Jer kuća u Ivanbegovini ne odgovara podacima o kući navedenim u ministrovoj imovinskoj kartici: fali pola kuće plus bazen.

A poslana je i poruka novinarima: tko takne u Kujundžića, loše će se provesti. Što  je, naravno, četvorici nasilnika lakše obaviti ako je novinarka sama na zadatku.

Uglavnom, ministarska, pa i politička karijera Milana Kujundžića podsjeća na željezničku nesreću u slow motionu.

Ministar mora jako moliti da iz svega ovoga izvuče makar mrvicu dostojanstva.

A premijer Plenković mora osloboditi Vladu i Hrvatsku ovakvog ministra.  

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode