Obavijesti

Kolumne

Komentari 58

Na putu prema dolje: Kreće mrtva utrka HDZ-a i SDP-a

Na putu prema dolje: Kreće mrtva utrka HDZ-a i SDP-a
1

U najnovijoj anketi o popularnosti stranaka, HDZ je prvi put u dugo vremena pretekao SDP. Za mizerni djelić postotka, ali dovoljno da se napije krvi Zoranu Milanoviću

VIDEO

Tko kaže da HDZ i SDP nisu isti?

E pa onaj tko to kaže, dobro kaže.

 Jer, HDZ je bolji d SDP-a. Doduše, za mizernih 0,1 posto glasova u najnovijoj anketi Crobarometra, ali dovoljno da posrami Zorana Milanovića. I pritom omogući disidentima u SDP-u da se napiju krvi svom sve nepopularnijem stranačkom šefu. I preuzmu stranku nakon što on udari u dno.

Dakle, nisu oni isti, SDP je sada postao gori od HDZ-a. Gori od stranke s nepravomoćnom presudom za korupciju, gori od stranke koju vodi Tomislav Karamarko, gori od stranke za koju esdepeovci toliko tupe da je uništila Hrvatsku da su birači na to jednostavno otupili.

Nakon objavljivanja ovog istraživanja Crobarometra jedino još nije jasno je li HDZ bolji zahvaljujući ili usprkos Karamarku, odnosno je li SDP lošiji upravo zbog Milanovića ili unatoč njemu.

Jasno je samo da oba nepopularna političara vuku svoje stranke prema ponoru, vodeći mrtvu utrku koja će skupiti manje postotaka u anketama. 

Samo ankete

U redu, to su samo ankete. Slijede europski izbori, za koje će poražena strana na koncu reći da su to "samo europski izbori". Ali i te ankete su dobar pokazatelj kako birači kažnjavaju svoje stranke.

I to prvenstveno SDP. Jer birači ljevice poznati su po tome da ne njeguju onaj mazohistički poriv da do konačnog samouništenja podržavaju svoju stranku, pa makar opljačkala zemlju i završila na sudu. 

Naravno, Milanović i njegova ekipa ove porazne rezultate protumačit će onako kako njima odgovara. Oni rade težak posao, birači su nezahvalni, HDZ je uništio zemlju, premijer je u vađenju zemlje iz krize morao potegnuti čak do Australije... Izgovora koliko hoćete. 

I da, Mirela Holy je ona koja se, kako reče premijer, bavila "sitnom političkom korupcijom", a sada je druga najpopularnija političarka, s tim svojim maloljetničkim Orahom. Nije li to žalosno?

Ono što je doista žalosno jest to što dvije najveće stranke, jedna vladajuća druga oporbena, zajedno ne uživaju povjerenje ni pedeset posto ispitanih birača. A to je zabrinjavajuće u zemlji u kojoj se politička alternativa svodi na Mirelu Holy, Dragutina Lesara i Nikicu Gabrića. 

Treba li likovati?

Može se ovdje likovati zbog onoga što Milanović radi SDP-u, kao i što Karamarko radi HDZ-u (ako to može biti gore od onoga što su mu napravili svi prije njega), ali za ovu zemlju i za njezinu budućnost izuzetno je opasna činjenica da ljudi gube povjerenje, ne samo u smjer u kojem Vlada vodi Hrvatsku, nego i općenito u vodeće političke stranke.

To, s jedne strane, otvara prostor svakakvim likovima na političkoj sceni, a s druge baca u očaj birače koji moraju pronaći ozbiljnu, uvjerljivu, kvalitetnu opciju koja će izvući Hrvatsku iz ovog gliba.

Ili je zakopati u podmorske tunele.

Međutim, ova anketa otkriva još jednu poražavajuću činjenicu. 

Za razliku od 2003. godine kad je umorni Ivica Račan na čelu izmrcvarene koalicije prepustio vlast zahuktalom, energičnom, nabrijanom Ivi Sanaderu, ovoga puta letargični Milanović posrće pred još izgubljenijim Karamarkom.

Prije deset godina Sanader je pregazio Račana. Sada bi se moglo dogoditi da se Karamarko teškom mukom prevali preko Milanovića. Sanaderov HDZ pucao je od snage, Karamarkov puca po šavovima.

Tko je gori

I nije to kompliment Sanaderu, to je žalosna činjenica. Da se opet, po tko zna koji puta, ne razmišlja o tome tko je bolja, već tko je gora opcija na izborima.

I bez obzira na to, opet se Karamarkov HDZ uspio ugurati ispred Milanovića.

Jasno, zbrajanje koalicijskih glasova u anketama još uvijek preteže na stranu SDP-a, ali to je opet samo garancija da Karamarko neće osvojiti vlast. Nipošto i jamstvo da će Hrvatska imati sposobnu vlast.

Koliko je Hrvatska talac dviju nesposobnih stranaka, toliko su one taoci svojih nesposobnih lidera.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana