Obavijesti

Kolumne

Komentari 81

Nisu tajne, ali su službe: Tko je zapravo podmetao Liniću?

Nisu tajne, ali su službe: Tko je zapravo podmetao Liniću?
1

Predsjednik Ivo Josipović skinuo je odgovornost sa SOA-e za praćenje i prisluškivanje Slavka Linića, ali je skrenuo pozornost na policiju, Uskok i DORH.

VIDEO

Upravo je fascinantno kako raspad svake vlasti, svaki frakcijski obračun unutar vladajuće stranke, svaki politički sukob na visokoj razini, neizostavno prate optužbe o špijunima i tajnim službama, o policiji i tužiteljima, o praćenju i prisluškivanju, o telefonskim ispisima i lažiranim dokumentima.

Tako je bilo u frakcijskom obračunu Ivića Pašalića i Mate Granića, u rasturanju HSLS-a na Budišinu i Gotovčevu struju, u permanentnom sukobu premijera Ivice Račana i predsjednika Stipe Mesića, u kratkom, ali krvavom ratu Mesića i premijera Ive Sanadera, pa u obračunu "špijunčine" Karamarka i Slavka Linića u predizbornoj kampanji, pa sve do nedavnog obračuna Karamarka i Zorana Milanovića u  vezi praćenja pripadnika podzemlja i curenja informacija iz tajnih službi. 

A po potrebi u priču se povremeno ubacivao Mladen Bajić, gurajući papire u ladice ili u medije, ovisno o narudžbi.

Sada se to ponavlja u obračunu premijera Milanovića i Slavka Linića.

Nisu tajne, ali su službe

"Izvješćima SOA-e i Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost nedvojbeno je utvrđeno da postupanja prema Liniću i članovima obitelji nije bilo", izvijestio je danas predsjednik Ivo Josipović, skinuvši tako odgovornost sa službe nad kojom i sam ima ingerencije.

Međutim, ogradio se tvrdnjom da "ova analiza ne obuhvaća moguće djelovanje DORH-a i policije". "Izvješće ne obuhvaća zakonske aktivnosti iz nadležnosti policijskog Uskoka", upozorio je Josipović. "Pitanje njegova djelovanja treba raščistiti s nadležnim tijelima, time se treba baviti DORH".

Znači, SOA nije pratila i prisluškivala Linića, ali možda netko drugi jest.

Zloupotrebe položaja

Sam Linić je na svojoj press konferenciji spomenuo "određene službe". "Dok ja obavljam svoje poslove, premijer zloupotrebama svog položaja koristi određene službe i pokušava me optužiti da sam kriminalac".

Nije rekao na koje službe konkretno misli, ali je spomenuo podmetanje i lažiranje. Baš kao što je u predizbornoj kampanji optužio "špijunčinu Karamarka" za podmetanje kaznene prijave u vezi riječkih Tržnica. Sada iste optužbe stavlja na teret predsjedniku vlastite stranke.

A Ivo Josipović sada lopticu prebacuje na policiju, koju vodi čovjek od Milanovićeva povjerenja Ranko Ostojić, te na DORH, na čijem čelu sjedi Milanovićev kadar Dinko Cvitan.

Uglavnom, sve je to već viđeno. Sve smo to već prolazili tijekom dva desetljeća hrvatske demokracije. Kako se koriste službe, ne samo tajne, za podmetanje i inkriminiranje, kako se koriste državne institucije za stranačke obračune, kako se službeni dokumenti upotrebljavaju za medijski odstrel, kako se dižu optužnice protiv odbačenih protivnika, kako se premijer i predsjednik trgaju za kontrolu nad tajnim službama, te kako javnost nad nekim službama nema nikakvu kontrolu.

I baš kad smo mislili da je s time završeno, Linić i Milanović posegnuli su za istim obrascima.

Mala utjeha

Mala je utjeha što Josipović tvrdi da SOA nije postupala prema Liniću, jer ipak je (gotovo) nezamislivo da bi Milanović potpisao službeni nalog. No još je manja utjeha to što je šef države usmjerio fokus na policiju i DORH. Štoviše, činjenica da se opet spominju službe i institucije u unutarstranačkim obračunima, sada izaziva još veću zabrinutost nego ranije.

Jer, Linić je možda paranoik, ali isto bi se moglo reći i za premijera koji se grčevito bori za opstanak u stranci i Vladi, i koji je uvjeren kako mu stranačke frakcije rade o glavi. "Otkad sam postao predsjednik SDP-a, stalno se susrećem s unutarnjom oporbom i sa stranačkim nezadovoljnicima", izjavio je u subotnjem intervjuu Jutarnjem listu.

A što se sukob više intenzivira, sve manje se biraju sredstva. 

Milanović je proteklih godina znao plasirati u medije neku podvalu protiv svojih oporbenjaka - Komadine, Bernardića, Rajka Ostojića - samo kako bi im skresao krila i dao do znanja tko je šef. No ovaj rat s Linićem je rat do istrebljenja. I u tom ratu podižu se ulozi.

Upravo zato o ovoj krizi ne može se govoriti kao o unutarnjoj stvari SDP-a, kako to sugeriraju Milanović, Ranko Ostojić, Jovanović i drugi premijerovi sljedbenici, već je to pitanje javne vlasti, državnih tijela, tajnih službi i povjerenja u institucije. 

A to povjerenje, bez obzira na Josipovićevu ažurnost, još uvijek nije vraćeno.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...