Obavijesti

Kolumne

Komentari 78

Ode jedina Vladina reforma. A što onda tek čeka obrazovanje?

Ode jedina Vladina reforma. A što onda tek čeka obrazovanje?
1

Porez na nekretnine bio je jedina reforma ove Vlade. I sada ga je ona obrisala s lica zemlje. Što možemo još očekivati od Vlade? I što mogu očekivati budući reformatori obrazovanja? Da premijer stisne "delete"?

VIDEO

Možda je famoznu ploču HOS-a iz Jasenovca premjestio u Novsku, ali zato je premijer Plenković zatro svaki trag još famoznijeg poreza na nekretnine.

Nema ga više. Nema ni spomena tog poreza oko kojeg se digla dreka, a Vlada se uplašila peticija i panično odustala od njegova uvođenja, malo manje od tri mjeseca prije nego što je trebao stupiti na snagu.

I tako ode prva i zasad jedina prava reforma Plenkovićeve vlade.

Ona druga, reforma obrazovanja, zasad je još "na vrbi svirala", no zato je porezna reforma - započeta još u prošlom mandatu Zdravka Marića kao ministra financija - trebala biti najveća reforma ove kilave vlade.

Da bi sada ona od nje odustala.

Rep pod noge

Opravdano ili ne, to je još uvijek predmet rasprave, ali podvlačenje repa pod noge u strahu od reakcije javnosti pokazuje da Vlada doista ne misli ozbiljno. I pitanje je kad će opet misliti ozbiljno.

I još važnije, kad ćemo mi imati pravo misliti da Vlada misli ozbiljno.

Istini za volju, ovim potezom HDZ i HNS ostaju dosljedni svojim protivljenjima tom porezu u mandatu Kukuriku vlade: HDZ je drečao iz oporbe, HNS je drečao iz Banskih dvora. Pa se makar i tu sad mogu nazvati vjerodostojnima. 

Osim što ne mogu: jer su godinu dana čvrsto zastupali stav da se porez na nekretnine mora uvesti, da bi onda ponovno okrenuli ploču i odustali od poreza.

Salto mortale

Bio je to obrat od 360 stupnjeva, kakav ne viđamo često u "flip flop" politici. HDZ i HNS napravili su krug i vratili se na svoje početne pozicije.

"Zaključili smo kako ne bismo mogli u potpunosti eliminirati percepciju da je riječ o novom porezu", kazao je ministar Zdravko Marić nakon sjednice Vlade.

I umjesto da je istoga trena otišao spakirati svoje stvari i napustiti Vladu koja je srušila njegovu reformu, a time i njegov autoritet ministra, on je ovako odgovorio na pitanje novinara o svom statusu u Vladi: "Što se tiče moje pozicije i svega vezanoga za mene kao ministra financija, to znate i sami dobro od samog početka, mnogo puta smo uz nekoliko drugih tema u proteklih godinu i pol dana razgovarali o toj temi i o tome što i kako će biti nakon toga".

Marić valjda zna što je htio ovime reći.

"Vjerujte mi"

Puno jasniji bio je početkom kolovoza kad je izjavio: "Da je porez na nekretnine novi namet, ja bih prvi potpisao peticiju protiv njega, vjerujte mi". I nitko mu nije povjerovao - čak ni Plenković.

Zato sada Marić popušta pod premijerovom odlukom da se odustane od poreza na nekretnine i ostavi ga se za neki novi zakon nekog novog naziva u neko novo vrijeme. Možda je stvar u rebrandingu, o zamatanju u novu ambalažu, u prodavanju magle, to će se tek vidjeti.

Zasad ostaje zaključak da je Zdravko Marić prvi puta ostao poražen u Vladi u kojoj je do jučer tako suvereno kotirao. Kao što je nedavno pogazio Tomislava Tolušića s njegovom odlukom o pravilnicima za uvoz voća i povrća, Plenković je danas pogazio i Marićevu reformu.

Marićev grijeh, naravno, leži u činjenici da nije dobro iskomunicirao svoju reformu. HDZ-ov je grijeh što je stvorio kaos oko uvođenja tog poreza: kaos iz kojeg su naprosto pobjegli. 

Bolje častan uzmak nego nečastan poraz

Dojučer je Vlada čvrsto branila svoj porez, da bi postalo jasno da premijer panično traži uzmak, kao i mnogo puta do sada. Odgoda uvođenja poreza na nekretnine mnogo više sliči pomicanju ploče iz Jasenovca u Novsku.

Brisanje poreza za nekretnine u potpunosti priznanje je totalnog poraza.

I opet, to je bila jedina reforma ove vlade. Vlade za koju su neki već utvrdili da ne posjeduje baš nikakav reformski potencijal: prethodne garniture povlačile su poteze iz nužde ili uvjerenja, pod pritiskom EU ili Haaga ili gospodarske krize ili briselskih birokrata...

Plenkovićeva odustaje od reforma iz straha od reakcije javnosti.

Plenković naprosto nije želio udarati tamo gdje je najtvrđe, on naprosto nije taj lik.

Ali u tom slučaju nije jasno što bi Marić još mogao doprinijeti toj Vladi. Osim balansirati bilance i skupljati poreze. One koji još nisu obrisani s lica zemlje.

Izgubio je kredibilitet, izgubio je autoritet, pokazao je da ga premijer može pobrisati kako mu paše, što je opet korisna poruka Blaženki Divjak i reformatorima obrazovanja. 

Ako se nađu u gabuli, Plenković će naprosto stisnuti "delete" i sve pobrisati.

Kao porez na nekretnine. Kao Tolušićeve gafove. Kao Mostove ministre. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...