Obavijesti

Kolumne

Komentari 66

Opasni ljudi, mafija, uzurpacija vlasti i skupno valjanje u blatu

Opasni ljudi, mafija, uzurpacija vlasti i skupno valjanje u blatu
1

HDZ i Most priopćili su nam ovih dana ono što smo oduvijek znali, ali sada smo dobili priznanje iz prve ruke. HDZ "štiti kriminal", a Most je "skupina opasnih ljudi". I sve to u zemlji u kojoj je oporba skoro fusnota.

VIDEO

HDZ i Most priopćili su nam ovih dana ono što smo oduvijek znali, ali sada smo dobili priznanje iz prve ruke.

HDZ "štiti kriminal", a Most je "skupina opasnih ljudi".

To su direktna svjedočenja visokih dužnosnika Mosta i HDZ-a nakon njihove dvogodišnje suradnje, a ne koalicije na vlasti.

Do tog zaključka dvije stranke nisu došle nakon usputnih pregovora ili nasumičnih razgovora. Do njega su došle nakon što su već dva mandata zajedno vodile državu i već nas dva uzastopna proljeća bacaju u političku krizu i blokadu Vlade. 

I to je direktna, osvjedočena i posvjedočena, poruka hrvatskim građanima o tome tko nam već dva mandata vodi državu: jedna stranka koju se uspoređuje s mafijaškom organizacijom, i druga, stranka opasnih ljudi, koja je tu organizaciju dvaput dovela na vlast.

Korisno je to imati na umu dok se spremamo na treći izlazak na parlamentarne izbore u dvije godine.

Nakaradni cirkus

"Kad sam ja govorio ovdje o HDZ-u kao zločinačkoj organizaciji, Božo Petrov mi je uzimao riječ i izricao opomene, a sada on govori to isto", žalio se danas Ivan Pernar u Hrvatskom saboru, zvučeći još jednom kao glas razuma u nakaradnom političkom cirkusu.

Jer, ako su HDZ i Most to što jedni o drugima govore nakon traumatične dvostruke suradnje na vlasti, još je pogubnije pratiti kako ni ostali ne prezaju od valjanja u blatu s tim strankama.

Prije dvije godine Zoran Milanović, onaj koji Most danas naziva "skupinom beskrupuloznih karijerista i blefera", bio je spreman tom Mostu dati državu u ruke, nakon što je s tim Mostom pregovarao i potpisivao koaliciju. Sva sreća da se umiješala Kolinda Grabar Kitarović i spasila Petrova i HDZ, ali i SDP.

S tim Mostom Milanovićev SDP je svojedobno raspustio Hrvatski sabor kako bi onemogućio Karamarkovo preslagivanje Vlade, ali tek nakon što je s tim istim Karamarkom srušio Vladu.

A da ne govorimo o tome da je SDP prvi potpisao sada već zaboravljenu tripartitnu koaliciju s Mostom i HDZ-om.

Tko s vragom tikve sadi

Danas, pak, Bernardićev SDP želi s Mostom rušiti ministra financija Zdravka Marića, ali ne želi (barem ne u cjelini) s HDZ-om rušiti Božu Petrova sa čela Sabora. To je ostavio HNS-u. Čiji se predsjednik Ivan Vrdoljak promovira u šefa oporbe, a onda s "mafijaškom organizacijom" ruši šefa Sabora.

A taj isti SDP bio je, prema neslužbenim nagađanjima, spreman ući u kombinacije s Mostom oko formiranja Vlade nakon, a možda čak i prije izbora.

Tu su onda i manjine: Milorad Pupovac je prvo hvalio Plenkovića kao političara kojeg se "suhim zlatom treba platiti", pa ga je onda bojkotirao u Jasenovcu zbog HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom, da bi sada on i nacionalne manjine stale iza HDZ-a u pokušaju rušenja Petrova.

I na koncu, u jučerašnjem intervjuu N1 televiziji, na izravno pitanje da se jasno izjasni je li nakon eventualnih izvanrednih izbora spreman i treći puta koalirati s HDZ-om, Božo Petrov nije rekao da to neće učiniti.

I čemu onda sve ovo vodi?

Izbori bez izbora

Imamo vlast koja se optužuje za najteži kriminal i nabacuje blatom, imamo oporbu koja zapravo ne zna tko joj je lider, imamo manjine koje spašavaju isti onaj HDZ koji su optuživale za proustaške tendencije, a nad glavom nam vise izbori na kojima ne samo da nemamo za koga glasati, nego nakon kojih se ne možemo nadati suvislom rješenju.

I jasno, imamo lakrdiju u Hrvatskom saboru u kojem Božo Petrov ne želi odstupiti s mjesta šefa parlamenta, već umjesto toga gura raspravu o jugoslavenskim arhivima o kojim jedino njegov Most želi sada raspravljati. A imamo i premijera kojeg se optužuje za uzurpaciju vlasti i namjeru da vlada državom bez predsjednika Sabora is državnim tajnicima umjesto ministara.

To je današnja politička scena u Hrvatskoj. 

Scena u kojoj premijer prvo kaže da ima većinu, pa kaže da radi na većini, a onda priznaje da bi se moglo na još jedne prijevremene izbore.

Obećavali su reforme, najavljivali stabilnost, nudili oporavak. Umjesto toga, nude agoniju, tragikomediju, međusobno pljuvanje i situaciju iz koje ni izvanredni izbori ne nude obećavajući izlaz.

Najbolje bi bilo da netko izvuče utikač i resetira sve.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode