Obavijesti

Kolumne

Komentari 54

HNS bi 'mijenjao' HDZ. Čim dobije mrvice s HDZ-ova stola

HNS bi 'mijenjao' HDZ. Čim dobije mrvice s HDZ-ova stola
1

Na Središnjem odboru HNS-a jedan od glavnih argumenata za ulazak u Titanic Vladu bila je ideja o "mijenjanju HDZ-a". HNS misli da će uspjeti promijeniti HDZ , riješiti ga plagijatora i spasiti kurikularnu reformu.

VIDEO

Jasno je da Hrvatska narodna stranka može spasiti HDZ na vlasti.

Pitanje je može li ga promijeniti?

"Preslagivanje će omogućiti da se HDZ počne mijenjati i da je to dokaz da je Hrvatska važnija od stranke", prenio je jedan član stranke poruku Predraga Štromara s famozne sjednice Središnjeg obora HNS-a na kojoj je skoro četiri puta više članova glasalo za koaliciju s HDZ-om.

I tako, stranka koja je toliko promijenila sebe da je prekršila koalicijski sporazuma sa SDP-om, izdala glasače Narodne koalicije i uskočila u Vladu koju je još jučer nazivala Titanicom, misli da će uspjeti promijeniti HDZ. 

Tko zna, možda je to ono što Andrej Plenković zapravo želi - pomoć izvana.

Mic po mic

I eto, promjene možda kreću od ministra obrazovanja Pave Barišića. HNS uvjetuje svoju podršku preuzimanjem tog resora, čime bi iz Vlade izbacili jednog plagijatora. Ipak, ne smeta im što bi u toj Vladi ostao ministar financija čiju su ostavku tražili u Hrvatskom saboru, kao što ih nije smetalo što ulaze u savez sa strankom koja ima plagijatora na mjestu zamjenika predsjednika i u fotelji potpredsjednika Sabora.

Promjene očito kreću polako. Mic po mic.

Vjerojatno i zato što HNS na mjestu glavnog tajnika ima osobu osuđenu zbog kriminala s preprodajom zemljišta. Pa neće imati ni problem sa činjenicom da je HDZ kao stranka još uvijek predmet suđenja za Fimi mediju.

Pa kako bi to još HNS želio promijeniti HDZ?

Podjela plijena

Kao klijentelistička stranka moći će mijenjati HDZ tako da ga natjeraju da malo podijeli plijen, umjesto da ga ljubomorno drži za sebe. Kao stranka koja uzima ministarstvo pravosuđa možda će HNS uspjeti razbiti sve veze i spone kojima je HDZ ovladao pravosuđem i sudstvom u ovih 25 godina. Ukoliko im to Vladimir Šeks dozvoli, naravno.

Ako HNS misli da će svojom podrškom svjetonazorski i ideološki početi mijenjati HDZ to bi možda držalo vodu kad bi ruku za takvu suradnju digli upravo oni haenesovci koji su držali taj mali ideološki pol u stranci, nasuprot foteljašima i klijentelistima.

Primjerice, Vesna Pusić koja je oduvijek bila crvena krpa desnici i HDZ-u.

A tko je sad u HNS-u taj koji će ideološki pacificirati HDZ?

Nema više delikatnog pitanja

U nekim se razgovorima spomenula ponuda premijera Plenkovića da će maknuti spornu HOS-ovu ploču u Jasenovcu. To, dakle, sada to više nije "delikatno pitanje" vrijedno osnivanja Povjerenstva za suočavanje s prošlošču, kad je u pitanju politička trgovina i kupovanje glasova.

Ako HNS to želi nazvati mijenjanjem HDZ-a, široko mu polje.

I ako netko u HNS-u želi istaknuti činjenicu da će njihov ulazak u Vladu izbaciti iz saborskog preslagivanja radikalni trojac Esih-Hasanbegović-Glasnović, trebaju imati na umu da ulaze u igru sa Stevom Culejom, Josipom Đakićem i Milijanom Brkićem koji je u nekoliko navrata poručio manjinama da se slobodno isele te da nemaju pravo sastavljati hrvatsku Vladu.

Ljutra trava na ljutu ranu ili tako nekako.

Smokvin list

I tako dolazimo do najvažnije točke, svojevrsnog smokvina lista kojim HNS želi sakriti brutalnu prodaju volje birača - kurikularne reforme.

Ruke za Plenkovićevu vladu HNS će dići neposredno nakon što je ministar Barišić raspodijelio svoje ljude po obrazovnom resoru i na čelo radne skupine postavio svoju povjerenicu. Zar HNS doista misli da će HDZ odustati od svega za što se borio još od Karamarkova mandata? 

Da će odustati od svoje kurikularne reforme za koju imaju podršku Crkve, klerikalnih udruga, te najvažnije svog  biračkog tijela? Hasanbegovića, primjerice, odavno nema, svi su već zaboravili na Predraga Šustara, ali zato je umjereni i uglađeni Plenković instalirao svog prijatelja Pavu Barišića.

Kurikularna reforma ići će dalje, iako je možda bolje da ne ide. Barem ne ovakva.

Sretno s mrvicama

Koliko će HNS sa svojih pet ruku imati snage to promijeniti, tek će se vidjeti. Naročito kad im Milijan Brkić dan nakon štu su donijeli odluku da bi ipak išli s HDZ-om znakovito poručuje da će "imati utjecaj proporcionalan broju mandata koji donesu".

Koliko prstića, toliko čokolade.

Sad kad su se izložili, kompromitirali i raskolili, bit će sretni mrvicama s Plenkovićeva stola.

HNS bi mijenjao HDZ, ali HDZ je ovim pregovorima promijenio njih.

Sjetimo se kako su i HSS i HSLS svojedobno htjeli mijenjati HDZ, pa su u koaliciji s njim proizveli najveće korupcijsko leglo u posljednjih 20 godina. Milorad Pupovac je isto htio mijenjati HDZ, pa je držao svijeću Ivi Sanaderu i njegovoj stranci do kraja mandata, unatoč aferama, optužnicama i suđenjima.

I Most je mislio da će promijeniti HDZ, pa smo vidjeli kako je to završilo.

A sad bi istim putem, odnosno s istim alibijem, u preslagivanje ušla i Hrvatska narodna stranka, odnosno ono što je od nje ostalo.

I sve to pod egidom: mijenjajmo HDZ kako bismo mu se lakše prodali.

Da bi ih onda HDZ sve zajedno prožvakao i ispljunuo i nastavio po svome. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode