Obavijesti

Kolumne

Komentari 67

Martina Dalić je gotova. Zar Plenković želi za nju poginuti?

Martina Dalić je gotova. Zar Plenković želi za nju poginuti?
1

Prije nego što oporba na dnevni red Sabora stavi pitanje izglasavanja povjerenja Martini Dalić premijer Plenković mora se zapitati želi li on više uopće Dalić u Vladi. Borba za njezin ostanak u Vladi bio bi veći od koristi

VIDEO

Predsjednik Vlade mora kontrolirati procese.

Andrej Plenković ostavio je takav dojam kad je promptno (ili "abruptno") smijenio Mostove ministre iz Vlade i zatim nekako, uz Šeksovu pomoć, rekonfigurirao saborsku većinu. 

Sada se, unatoč njegovu apaurinskom tonu, čini da definitivno gubi kontrolu. 

Ostavka Ante Ramljaka sve više se pretvara u kritiku Plenkovića koji je navodno mjesec dana odbijao razriješiti aferu Vladina povjerenika za Agrokor, a potom mu se čak prestao javljati na telefon, dok oporba u suradnji s Mostom i SDP-om najavljuje podnošenje zahtjeva za smjenom Martine Dalić.

I to samo tjedan dana nakon što je Plenković na tajnom izglasavanju povjerenice za sukob interesa izgubio većinu.

Kotači Vladine stabilnosti otpadaju na svakom zavoju.

Rizik veći od koristi

I stoga, Plenkoviću ne preostaje ništa drugo nego da sam smijeni Martinu Dalić, umjesto da riskira da je izgubi u Hrvatskom saboru. Ili čak da se izloži neizvjesnosti pa da do zadnjeg trenutka strepi hoće li sklepati nepouzdanu većinu. 

Rizik bi u ovom slučaju mogao biti veći od koristi.

Premijerova bitka za ministricu gospodarstva, pa čak i njegova pobjeda, poslužili bi SDP-u i Mostu kao krunski dokaz da Plenković štiti aferaše umiješane u sukob interesa i ostale mutne radnje. To bi dodatno narušilo Plenkovićev kredibilitet, a oporbi dalo municiju za daljnje prekomjerno granatiranje Banskih dvora

Oporba već šalje signale da je spremna testirati HNS koji je bio protiv lexa Agrokor i kritičar Martine Dalić, da je spremna testirati homogenost HDZ-a u kojem postoji kritična masa protivnika Plenkovićeve ministrice, ali i iskušati lojalnost ostalih partnera Vlade koji su otkazali poslušnost prilikom glasanja o nasljednici Dalije Orešković.

I koliko god njihova računica izgledala bleferska, oporba u svemu tome može manje izgubiti od Plenkovića čija bi eventualna pobjeda bila krvava - i Pirova.

Želi li on više uopće Martinu Dalić u Vladi? 

Izgledna slučajnost

Plenković ima još uvijek priliku smijeniti Dalić i skupa s još par ministara umotati to u medijski testiranu mini rekonstrukciju Vlade. Ubaciti još Nadu Murganić i Milana Kujundžića i svi sretni i zadovoljni. 

U tom slučaju, činilo bi se da premijer još uvijek kontrolira procese u Vladi.

Međutim, ako Martina Dalić slučajno padne na izglasavanju povjerenja u Saboru, a ta "slučajnost" je svakim danom sve izglednija, onda s njom praktički pada i Plenkovićeva vlada.

Premijer se može boriti za Dalićkin ostanak u Vladi, ali ta bi ga borba mogla unakaziti. U tom hrvanju mogao bi otkriti da gubi povjerenje i vlastite stranke, te da se zamjerio sve širem krugu suradnika i saveznika. 

A za što? Za ministricu do grla umočenu u aferu, ministricu koja pije kave s osumnjičenicima iz Agrokora, ministricu koja je svojim eskapadama u krajnjoj liniji kompromitirala i samog Plenkovića. A to je u njegovoj knjizi istaknuto kao smrtni grijeh.

Oporbeno granatiranje

SDP je već poslao poruku preko medija da je spreman odustati od izglasavanja nepovjerenja Vladi ako Plenković smijeni Martinu Dalić. Što je opet krivo: time bi Plenkoviću vratili kontrolu i omogućili mu da se spasi pod svojim uvjetima. Premda, kad smo već kod toga, nije jasno zašto bi oporbi opstanak Plenkovićeve vlade bio u interesu.

I opet, Plenković može spasiti Dalić u Saboru, ali uz visoku cijenu. Oporba bi više mogla izgubiti na izglasavanju nepovjerenja cijeloj Vladi nego Martini Dalić. Vladu bi se malo zastupnika usudilo rušiti, jer bi im njihove plaće i privilegije došle u pitanje. Ali Dalić je mali zalogaj.

Dapače, premijerova bitka za ministricu gospodarstva, pa čak i njegova pobjeda, poslužili bi SDP-u i Mostu kao krunski dokaz da Plenković štiti aferaše umiješane u sukob interesa i ostale mutne radnje. To bi dodatno narušilo Plenkovićev kredibilitet, a oporbi dalo municiju za daljnje prekomjerno granatiranje Banskih dvora.

Premijer koji poput izgubljene duše traga za novim povjerenikom za Agrokor i suočava se sa činjenicom da svi bježe od njega kao vragovi od tamjana, mogao bi vlastitom smjenom Dalić barem dijelom povratiti povjerenje javnosti i saveznika.

O deložiranju Murganić, Kujundžića i još ponekog omraženog ministra da i ne govorimo.

Pa ipak, u svemu ovome ima jedan problem. Scenarij izbacivanja Mosta iz Vlade i kasnije rekonfiguriranje većine Plenković je proveo uz obilato sufliranje Vladimira Šeksa. Sada Šeksa nema jer se Plenković pobrinuo da se i njemu zamjeri.

Tko će sad biti premijerov trbuhozborac?

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode