Obavijesti

Kolumne

Ponedjeljak 'na žlicu': Recept za curry za - hrvatsko nepce

Ponedjeljak 'na žlicu': Recept za curry za - hrvatsko nepce
1

Ponedjeljkom uvijek kuham nešto povrtno i na žlicu jer pretpostavljam da svi preko vikenda pojačano jedu i najčešće se moje sumnje potvrde.

VIDEO

Na poslu su svi već navikli da će opcije ponedjeljkom biti jušne, no da ubacim malo raznovrsnosti u te žlične ponedjeljke, ponekad napravim i nešto malo egzotičnije kao primjerice curry varivo. Iako moji internacionalni jedači navijaju za što ljuće i aromatičnije, ja sam svoje curryje prilagodila hrvatskom nepcu koje nije naviknuto na prejake okuse i arome. Oni koji žele malo žešći šus samo neka pojačaju količinu čilija/curryja u jelu.

Sastojci:

  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 2 krumpira
  • 1/4 glavice manjeg celera
  • 2 češnja češnjaka
  • konzerva slanutka (ili 300 g namočenog i kuhanog)
  • pušlek korijandera ili peršina
  • konzerva sjeckanih rajčica ili pelata
  • 1/2 žlice curryja u prahu ili pasti (više ako želite jače i  ljuće)
  • 1/2 žlice kurkume
  • sol
  • temeljac ili kocka za juhu (po mogućnosti organska, povrtna)
  • čili papričica: opcionalno
  • povrće po izboru (i sezoni): karfiol, brokula, tikvice, paprika, bundeva
  • limeta ili limun
  • jogurt: opcionalno

Postupak:

  1. Poanta ovog curryja je da kuhate s namirnicama koje imate i koje su po mogućnosti sezonske tako da chillax, ne trebate imati sve gore navedeno, to su sve samo upute. Započnite s dinstanjem nasitno nasjeckanog luka, češnjaka, mrkve, čilija i celera na ulju ili gheeju (pročišćeni maslac) desetak minuta – podlijevajte vodom po potrebi.
  2. Dodajte na kocke nasjeckani krumpir (ne morate guliti, osim ako nije vrepav i star) te kurkumu, curry i nasjeckane stapke korijandera/peršina. Lišće čuvajte za kraj.
  3. Nakon 7 minuta dodajte konzervu sjeckanih rajčica ili pelata te vode da bude prst više od razine povrća. Dodajte temeljac i sol te poklopite i pustite da krčka 15 minuta.
  4. Dodajte konzervu ocijeđenog slanutka i dvije šake nasjeckanog povrća po želji te vode ako treba. Ostavite na pola poklopljeno, smanjite vatru te krčkajte još 15 minuta.
  5. Ovaj curry je odličan i ovakav no da zaokružim okuse i dam mu onaj posebni štih potrebno je malo pipmanja prilikom serviranja. Servirajte u zdjelici (samo ili s rižom), stisnite pola limuna/limete, dodajte žlicu jogurta i nacubajte dobrano lišća korijandera/peršina. Ako želite uz to možete servirati u kurkumi marinirane pileće ražnjiće, topli kruh ili chapatije.

U slast,

T.

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici:


Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Što je najčudnije što vas može uzbuditi? Ovo su razlozi zašto neki ljudi imaju neobične fetiše
NASTRANE SKLONOSTI

Što je najčudnije što vas može uzbuditi? Ovo su razlozi zašto neki ljudi imaju neobične fetiše

Što se više 'borite' protiv fetiša, to ga više želite. Fetiši postaju moćni jer ih društvo označava kao 'izvrnute', 'nastrane' i 'pogrešne' - što ih čini još privlačnijima