Obavijesti

Kolumne

Komentari 99

Preslagivanje, svađe i podvale reformski vrhunac ove vlasti

Preslagivanje, svađe i podvale reformski vrhunac ove vlasti
1

Da je ova vlast koristila barem djelić mentalne energije na reforme, koliko je troši na preslagivanje i preživljavanje, možda bi hrvatske obveznice bolje stajale na međunarodnom tržištu. Ali ona ne zna bolje.

VIDEO

U ožujku se Milijan Brkić, nesuđeni ministar branitelja, proglasio vukom koji je "slabiji od medvjeda i lava, ali ga nećemo vidjeti zarobljena kako pleše ili dresirana kako skače kroz obruč". 

Ovoga vikenda Brkić je, kao jedini protivnik Tomislavu Karamarku an sjednici Predsjedništva HDZ-a, objavio da radije ide s "orlovima koji jedu mrtve".

Da bi na toj sjednici "orao pao".

Milijan Brkić ostao je osamljen na sjednici na kojoj je, kako reče probuđeni Darko Milinović, Karamarko "preuzeo stranku u svoje ruke".

Glineni golubovi

I stoga, u toj veseloj menažeriji s vukovima, medvjedima, lavovima i orlovima, postavlja se pitanje tko će biti glineni golub.

Tomislav Karamarko kojega svi proglašavaju hodajućim mrtvacem i svi ga pokušavaju skinuti: Božo Petrov, Tihomir Orešković, Zoran Milanović (?), pa i Milijan Brkić?

Je li glineni golub Petrov kojeg se HDZ pokušava već tjednima riješiti? Je li to Orešković koji više nema povjerenje HDZ-a? Jesu li to Karamarko i Petrov koje premijer poziva na ostavku?

Ili će to na koncu biti Zoran Milanović ako ova vlast nekako, bilo kako, preživi ovu "streljanu" i pronađe način kako da izbjegne prijevremene izbore na kojima bi svi osim SDP-a krahirali?

Već i vrapci znaju, da ostanemo kod životinjskih metafora, da ova Vlada ne može više preživjeti, ali u ovoj maloj bari s puno krokodila (još jedna metafora!) svatko još uvijek očajnički traga za svojim komadićem plijena.

No, dobro, ostavimo se životinjskoj carstva. (A lisice i King Konga se još nismo ni dotakli.)

Brojanje do usijanja

Umjesto toga, konstatirajmo ovo: da je ova vlast koristila barem djelić mentalne energije na reforme, koliko je troši na preslagivanje i preživljavanje, možda bi hrvatske obveznice bolje stajale na međunarodnom tržištu.

Božo Petrov jučer se malo našalio s Tomislavom Karamarkom.

"Ako netko drugi može brojiti do 76, sva mu sreća svijeta bila!", izjavio je za N1 televiziju komentirajući najave o preslagivanju većine u parlamentu koja bi isključila Most.

I nema sumnje da će se Karamarkove moždane vijuge zagrijati do usijanja u nastojanjima da u istom potezu izbjegne izbore, spasi sebe i sruši premijera. 

Kao što će se ugrijati i vijuge ostalih zastupnika i ministara, a bogami i predsjednice države.

Ali zamislimo što bi se dogodilo da se toliki napor ulaže u reforme. U oporavak gospodarstva, spašavanje zdravstva, reformu teritorijalne uprave, u zapošljavanje i - ne zaboravimo - u digitalizaciju. 

Ili makar u održavanje sjednice Vlade.

Iako, budimo realni, možda je sve to previše očekivati.

Mentalni kapaciteti

Možda je stvar isključivo u tome da su mentalni kapaciteti ove vlasti, od Karamarka i Petrova, preko Brkića i Oreškovića, do Grabar Kitarović, ograničeni tek na ovo čemu sada svjedočimo.

Na floskule i parole, na afere i skandale, na sitne interese i uhljebljivanje, na intrige i podvale, na podmetanja i provale, na orlove i vukove, na drimije i crnoje. Na osobne, privatne kao i na specijalne interese.

To je očito vrhunac njihovih dostignuća.

Tome smo svjedočili još iz oporbenih dana. Milanovićevu vladu nije se rušilo idejama i programima, nego čekićima, šatorima i plinskim bocama. Špijunskim igricama. Izlistavanjem telefonskih brojeva. Prozirnim parolama i promašenim optužbama. Jeftinim domoljubljem. 

Nema tu dubine, nema tu programa.

Pa ga tako nema ni sada. Zato ova vlast ne može drugačije funkcionirati nego po principu urote i podvale, rušenja i preslagivanja.

To je maksimum kapaciteta Karamarka, Petrova, Brkića, Špike, Tepeša, Bandića, Ćorića, ali i trenutni domet Oreškovića. Loši su još gori, a oni koji su bi trebali biti bolji, postali su još lošiji.

I zato zapravo ne treba žaliti što se ova vlada ne bavi reformama. Ovo famozno preslagivanje vrhunac je njezina reformskog potencijala. A sudeći po onome što smo vidjeli prvih šest mjeseci, možda je bolje da je tako. Bolje je da se ostave svih reformi jer nas samo mogu odvući još dublje u blato.

A zatim neka se ostave vlasti. 

Ili Brkićevim riječima: "Orao je pao. Prijem".

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'
ISPLANIRALI CIJELO DRUŽENJE!

Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'

Predstavnik hrvatske na Eurosongu Baby Lasagna otputovao je u Malmö u petak. Tamo će posjetiti i Hrvatsko kulturno društvo 'Jadran', a njegova predsjednica Jelena Fučkar otkrila nam je što pripremaju za Marka