Obavijesti

Kolumne

Komentari 107

Prosvjedi iznenadili svijet: 'Sve je krenulo spontano, građani ne vole da ih prave budalama'

Prosvjedi iznenadili svijet: 'Sve je krenulo spontano, građani ne vole da ih prave budalama'

Za danas su zakazana dva prosvjeda, jedan u 18 sati i jedan u 19 sati na istom mjestu; oba su recept za katastrofu, a Vučić se naciji obraća u 15 sati...

VIDEO

To je sve aranžirala Udba, viče u kameru N1 jedan prosvjednik iz Beograda, na platou ispred Skupštine, mjestu velikih, masovnih prosvjeda protiv Aleksandra Vučića, čovjeka koji je prije izbora proglasio pobjedu nad koronom a nakon izbora najavio policijski sat zbog korone. Policijski sat vrijedit će za Beograd od petka do ponedjeljka, a možda i za cijelu Srbiju.

- Udba, to je Udba, nastavlja Beograđanin, pa zaključuje: Dok god se ne riješimo tih komunjara, nema nam spasa... Meta njegova gnjeva su prosvjednici koji su izazvali do zuba opremljenu policiju na sukobe. Početak i razvoj prosvjeda izazvali su zbunjenost.

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjed u Beogradu 

Tko ih je organizirao, ako nisu spontani? Zašto? Koji je cilj?

- Krenulo je spontano, studenti, partijaneri, građani koji ne vole da ih prave budalama i kinje - kaže nam dobar poznavatelj srpske političke i društvene scene.

Prosvjede je pokušao preuzeti, staviti pod svoju kontrolu Srđan Nogo, bivši košarkaš, osnivač Dveri, ultradesničar, ali - izgleda - nije uspio. Potom je prosvjed pokušao preuzeti  i Vuk Jeremić, ali su prosvjednici obojicu otkantali. Oko daljnjeg razvoja događaja postoje dva scenarija. Prvi: Nogo je, kad mu nisu dali da preuzme prosvjed, dao nalog svojim batinašima da krenu u nasilje; druga je verzija da je Vučić dao nalog navijačima da krenu u nasilje da ih može ukloniti.

Kako god bilo, za danas su zakazana dva prosvjeda, jedan u 18 i jedan u 19 na istom mjestu; oba su recept za katastrofu a Vučić se naciji obraća u 15 sati...

Coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Belgrade

Prosvjedi su iznenadili regiju i svijet. Dogodili su se neočekivano, nenajavljeno. Oko dva sata iza ponoći uspjeli su ući čak i u parlament, iz kojega ih je teško oklopljena policija nakon kraćeg vremena ipak istjerala. 

Tehnička premijerka Ana Brnabić pripisala je organizaciju prosvjeda izvanparlamentarnoj opoziciji - a takva je sad skoro sva, jer su bojkotirali izbore.

- Najoštrije osuđujem vandalizam poličara koji stoje iza nasilnog upada u Skupštinu Srbije u trenutku kada se država i naš zdravstveni sistem suočavaju sa najtežim udarom virusa  od početka pandemije - rekla je Brnabić pa nastavila:

- Pošto u Skupštinu nisu mogli ući  na izborima ponovo su pokazali svoje pravo nasilničko lice pokušavajući steći političke bodove na najvećoj krizi na planeti od Drugog svjetskog rata.

Pendrecima prebili tri mladića: Sjedili su u parku i dignuli ruke, policajci ih napali, došli i psi
Pendrecima prebili tri mladića: Sjedili su u parku i dignuli ruke, policajci ih napali, došli i psi

Iz razgovora koje su reporteri N1 vodili sa prosvjednicima bilo je jasno da je riječ o šarolikoj skupini Vučićevih protivnika - najglasniji su bili desničari, koji su uzvikivali parole o Kosovu i "Vučiću pederu" ali protestirali su i ljevičari. Vučić je, naime, svima osporio zdrav razum. U Srbiji bukti, korona, u Sandžaku i Novom Pazaru nove osmrtnice svakoga dana višestruko nadmašuju službene statistike o broju umrlih zbog korone. Atmosferu je dan prije užarila i izjava "tate svih srpskih epidemiologa"- Zorana Radovanovića, kako se službene statistike friziraju. On je proglasio "moralnu smrt kolega" koji na takvo lažiranje pristaju.

- Zove me kolegica koju ne znam s juga Srbije i kaže kako je noćas kod njih umrlo petoro ljudi. Rekla mi je "ja sam popunila formulare, znači to je sve Covid, a to se onda ne pojavi u izvještajima" - rekao je Radovanović.

U ovom trenutku u bolnicama je 4000 ljudi, 120 je na respiratorima, svaki sat u bolnice dolazi 10 do 20 ljudi a broj umrlih veći je od 10 dnevno. Srbija će graditi dvije Covid bolnice sa po 1000 mjesta a glavni udar - susret Covida i gripe - očekuje se u studenom.

Novinarka odbrusila policajcu: 'Što me udaraš po dupetu pendrekom, klošaru jedan!'

U Beogradu je od večeras na snazi zabrana okupljanja, trajat će sve do ponedjeljka. Večeras ćemo znati poštuje li se...

Pokretanje videa...

prosvjed 01:28
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode