Obavijesti

Kolumne

Prvi san: Crna mačka bila je poruka da se mora promijeniti

Vanesa je sanjala mačje ugrize po vratu. Sa svakim ugrizom ostala bi bez dijela vrata. No nije ništa osjećala. U zajedničkom razgovoru došle smo do poruke sna...

VIDEO

Pismo čitateljice:
"San je trajao vrlo kratko. U snu izlazim iz kuće i krećem u šetnju. Odjednom se odnekud pojave male, tek rođene crne mačke. Jedna od njih poskoči prema meni i ugrize me za vrat. Čudno mi je to što ne osjećam bol. Čak nisam ni iznenađena, ne osjećam niti strah. Kako koja mačka skoči i ugrize me, tako mi nestaje komad vrata, odnosno kože na vratu. Ne znam koliko je mačaka prošlo i tako poskočilo u momentu kad sam se ja probudila. Vjerojatno sam se probudila zbog konstatacije da mi sada već fali puno vrata i pitala sam se kako ću to sanirati." 
Vanesa

Razgovor

Kako su u snovima raspoloženje i atmosfera najčešće odraz naše stvarnosti, s Vanesom sam isprva popričala o tome gdje i kako živi, koje aktualne probleme ima, je li u zadnje vrijeme zbog nečeg zabrinuta i kojim životnim temama se u svojim mislima bavi. Vanesa kaže da je san bio ružan i probudila se u lošem raspoloženju.  Na pitanje što je osjećala u snu rekla je: „Odustajem od borbe, osjećam nešto kao „boli me briga“. Poruku sna pak oblikovala je u jednu rečenicu: „Bespomoćnost naspram borbenom stavu: neću više biti entuzijast, neću toliko raditi, i neću biti drugačija!“  

Trenutno stanje

Vanesa je u srednjim godinama života, živi u inozemstvu i samohrana je majka. Kaže da se trenutno nalazi u vrlo ružnom razdoblju života zbog velikih problema s boravišnom prijavom u zemlji u kojoj živi. Nikako ne može riješiti državljanstvo, neprestano nailazi na zatvorena vrata, nema se kome obratiti za pomoć. Unatoč tome, uspješno vodi malu tvrtku i to je razlog zbog čega želi ostati u tom gradu.  

Trenutno je jako umorna od neprestanih borbi koje vodi u životu. Iako je poduzetna, vrlo uspješna i entuzijastična žena, Vanesa se po prvi put osjeća bespomoćno i želi odustati od bilo kakvih akcija. 

Tijekom života, sve je odrađivala „muški“. Borila se za posao, mijenjala gradove, podizala kćer. I to sve sama, bez traženja pomoći od drugih. U poslu je nailazila na konfliktne situacije koje je rješavala odrješito, principijelno – bez diplomacije i „lukavosti“, kako ona kaže. Jednostavno bi otišla iz konflikta, iz tvrtke za koju radi i grada u kojem živi. Potražila bi bolje mogućnosti za sebe i stvorila sebi novi posao, ne osvrćući se na prošlost. Ona je žena koja se bori po muškim principima.

Ovaj detalj iz njezinog poslovnog života postao je zanimljiv kasnije, u radu na njezinom snu. 

Identifikacija s mačkom

Iako je Vanesa lik mačke iz sna opisala kao negativca, lika kojeg se boji i tko je ranjava, bila sam sigurna da se iza lika mačke krije neka pozitivna poruka njezinog nesvjesnog uma. Mačke u snu su skakale po njezinom vratu i grizle je, htjele su privući njezinu pažnju. Tehnikom identifikacije (ulaženjem u neki lik ili element sna) najčešće dobijemo snažne uvide i poruku sna. Zamolila sam Vanesu da se identificira s likom mačke kako bi ga bolje upoznala i da kaže zašto se pojavila u Vanesinom snu te koja je njezina funkcija i poruka.

"Potreban mi je netko da me zaštiti u životu, kao netko tko treba majku, roditelja, partnera. Moja funkcija kao mačke je ranjavanje Vanese, destrukcija nečega."

Razvila sam dijalog s likom mačke iz sna:

"Što vi kao mačka želite postići ranjavanjem Vanese?"

"Hoću da Vanesa ode na bolovanje! Previše radi i samo radi. Želim da više nitko ništa ne očekuje od nje i da ona ne očekuje previše od sebe. Hoću da se stacionira na jednom mjestu, barem narednih godinu dana, da ne mora stalno misliti gdje će otići živjeti, na kojem kraju svijeta će završiti."

"Što bi vi, kao mačka, poručili Vanesi?"

"Prepusti se, budi nježna i priznaj da se ponekad osjećaš bespomoćno. Budi ono što sve ove godine nisi bila. Dozvoli si ponekad biti slaba i priznaj da trebaš nekoga da te štiti."

Lik koji nedostaje

Budući da je u snovima važna cjelina, bitno je pronaći dijelove koji nedostaju kako bi se priča zaokružila.  Jedna od tehnika rada sa snovima je umetnuti dio koji u snu nedostaje. To može biti zamišljeni lik, predmet ili simbol kojim bi se riješio problem, a koji je postavljen u snu ili onaj koji bi vas doveo do boljeg osjećaja u snu. Često je taj dio koji ste umetnuli u san, baš onaj dio koji vam u životu nedostaje. Identifikacijom s tim dijelom možete izbliza upoznati što vam treba ili čega vam nedostaje u životu. Evo što je Vanesa umetnula u svoj san:

"To bi bila osoba. Osoba koja bi mi vidala rane."

"Pa hajdemo upoznati tu osobu. Na trenutak budite ta osoba i recite koja je vaša funkcija u snu."

"Ta osoba je muškarac… Ja sam muškarac, mlađi sam od Vanese, ali točno znam njezinu dubinu. Ona je zapravo jedna mala sirena koja čitav život pokušava sakriti neke svoje intime, a izvana nastoji odigrati onaj ratnički dio posla. Ja sam joj potreban da bi joj vidao rane, da bi dao mogućnost njezinom nježnom dijelu da dođe do izražaja."

"Kako bi joj vidao rane? Kojim postupcima bi je zacjeljivao?"

"Ja bi je samo volio… čistom ljubavlju. Vanesa to trenutno ne vidi. Presudan je trenutak kad će otvoriti oči, vidjeti me i pustiti u svoj život."

"Jeste li spremni početi vidati sama sebi rane, davati sebi onoliko ljubavi i pažnje koliko vam treba?"

"Mislim da jesam", kaže Vanesa odlučno. "Nekad na poslu ne bih stigla uzeti ni čašu vode. Bojala sam se da neću stići sve obaviti, da će mi nestati neka dobra ideja ako napravim pauzu. Neumorno sam radila. Mislim da je došlo vrijeme da se okrenem sebi."

“Zaspala žena” u Vanesi

U snovima se često pojavljuje neizraženi dio nas samih.Na taj način naša psiha nastoji dovesti u ravnotežu sve naše dijelove, pa tako i mušku i žensku stranu naše prirode. Nastoji nas navesti da se povežemo sa svim dijelovima svoje ličnosti, kako onim poznatim i izraženim, tako i potisnutim, neprihvaćenim, a sve u svrhu da bismo postali cjeloviti.

Svi u sebi imamo mušku i žensku stranu. Carl Gustav Jung, švicarski psiholog i psihijatar nazvao ih je Anima (ženski princip u muškarcu) i Animus (muški princip u ženi). Muški princip je aktivnost, borbenost, prodornost, pokazivanje agresije… Ženski principi su nježnost, toplina, brižnost, pokazivanje slabosti… 

U Vanesinom snu pojavio se ženski princip (u liku mačke koja nosi poruku) koji je godinama bio neizražen. Budući da se naučila boriti kao gerilac kroz cijeli život, dobro se snalazi u muškoj ulozi. No, utezi na vagi nisu u ravnoteži. U ovom njezinom borbenom nastupu nedostaje nježnosti, brige i prepuštanja. Upravo ju je ovo otkriće tijekom našeg razgovora duboko dirnulo. 

Završni zaključak

- Upravo kad kažem odustajem – to znači da odustajem od svojih starih manira, nekih svojih ustroja koje sam sama sebi nametnula. Odustajem od vojničkih principa. Došlo je vrijeme u mom životu za ovaj „duhovni posao“, otkrivanje svoje ženske strane – shvatila je Vanesa.

Imala sam dojam da u snu ostaje jedan element ranjen, a to je njezin vrat pa sam zamolila Vanesu da ispriča priču iz uloge vrata kojeg mačke grizu. Evo što kaže:

"Ja vrat doživljavam kao kičmu, kao stup, temelj… Ja sam vrat, mačke s mene skidaju masku; kožu koja se lako obnavlja. Bolno je, ali stvari se mijenjaju. Sada ću moći lakše doći do izražaja."

I za kraj Vanesa kaže: 

- San mi je u početku izgledao dramatičan i ružan, bojala sam se uopće razmišljati o njemu, jer sam mislila da mi govori o lošim stvarima. Sada zapravo razumijem da je to najljepši san koji mi se javio. Poruka ovog san bila bi: Ovo je moj duhovni preporod. Okreni se i prepusti se! 



VAŽNA NAPOMENA: Savjetnica iz gestalt psihoterapije, Irena Jurjević, radit će s jednim do tri čitatelja na tjedan na njihovom snu. Kako bi što kvalitetnije odgonetnuli što san znači i kako je povezan sa životom sanjača, potrebno je da uz detaljan opis sna napišete ponešto o trenutnoj životnoj situaciji u kojoj se nalazite: gdje i s kim živite, čime se bavite, vaši interesi i planovi za budućnost, trenutne preokupacije i aktualni problemi o kojima razmišljate. Ovi podatci su nam važni kako bi što kvalitetnije radili na razumijevanju vašeg sna, jer je svaki san odraz sanjačeva dnevnog života. Svoje snove možete slati na adresu snovi@24sata.hr

Za sva pitanja vezana uz vaše snove, individualni rad ili sudjelovanje na našoj radionici, kao i bilo koje životne probleme javite nam se na info@centaruspjeha.com ili nas posjetite na našoj web stranici www.centaruspjeha.com

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode