Obavijesti

Kolumne

Komentari 157

Prvo je prijetio hapšenjima, a sad javno poziva narod na ulicu

Prvo je prijetio hapšenjima, a sad javno poziva narod na ulicu
1

Nakon što je rušio instituciju Ustavnog suda, kao ministra prijetio hapšenjima za koje nema ovlasti, razriješeni ministar Vlaho Orepić je danas pozvao narod da "promptno reagira" protiv njegove smjene.

VIDEO

"Hrvatska se nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi i narod više nego ikad treba promptno reagirati jer se radi o svojevrsnoj uzurpaciji vlasti", poručio je danas ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, nakon što ga je premijer jučer razriješio na sjednici Vlade.

A kako bi to narod trebao "promptno reagirati"?

Ministar na to nije odgovorio, jer nije danas odgovarao ni na kakva novinarska pitanja. Stoga možemo zaključivati samo iz onoga što je Orepić poručio: a to je da da ministar poziva na državni udar.

Što bi inače značilo to "promptno reagiranje naroda", osim izlazak na ulice i rušenje institucija kako bi se zaštitio Vlaho Orepić i ostali smijenjeni ministri Mosta.

Jest da je Most inovator na političkoj sceni, ali ipak nismo očekivali ovakvu vrstu inovacije: da ministar unutarnjih poslova poziva narod da zaustavi premijera o njegovoj posve legitimnoj, a zasad i polovično legalnoj (jer se čeka supotpis šefa parlamenta), odluci da smijeni svoje ministre.

Drugim riječima, Orepić se protivi "uzurpaciji vlasti" tako što poziva na izvaninstitucionalno rušenje vlasti. 

Nakon hapšenja, revolucija

Orepić je kao ministar već gazio demokratske principe. Javno je kao ministar poručio da ne poštuje Ustavni sud i ne vjeruje njihovim odlukama. Zatim je nedavno na sjednici Vlade zaprijetio hapšenjima i kaznenim progonima u Agrokoru, za što kao ministar nema nikakve ovlasti.

A sad, nakon što ga je premijer razriješio i uzeo mu resor, poziva narod da "promptno reagira" u njegovu zaštitu.

Sve ovo što Plenković radi zasad se odvija u okviru Ustava i zakona, ma kako god ih netko tumačio. Sve to se još uvijek može svesti pod vježbanje demokracije. Premijer može još pričekati supotpis predsjednika Sabora, ako mu je on doista potreban, kao što može i pokrenuti postupak smjene Bože Petrova sa čela Sabora.

I naravno da "narod", dakle građani, smije izaći na ulicu i prosvjedovati protiv ponašanja Vlade. Ako mogu protiv kazališne predstave, mogu i protiv HDZ-a i Mosta.

Ali da jedan ministar u Vladi ovako huška narod praktički na rušenje vlasti, to nije samo neviđeno i nečuveno, nego izuzetno opasno. 

Most je opasan

Most je bio opasan kad je prijetio hapšenjima, čak i kad nije za to imao nikakve ovlasti, čak i kad se htio dočepati represivnog aparata pod krinkom brige za funkcioniranje države. Most je opasan kad dobiva uvid u povjerljive porezne, policijske i obavještajne informacije i koristi iz u političkim obračunima.

A sada je Most opasan jer njihov važan čovjek, a pritom još i ministar unutarnjih poslova, poziva narod da spasi njegovu fotelju koju mu je premijer oduzeo u unutarkoalicijskim previranjima.

Može narod prosvjedovati što Vlada štiti Todorića. Može prosvjedovati što Vlada ne radi svoj posao. Ili što je, skupa s Mostom i uz Orepićev blagoslov, usvojila lex Agrokor.

Ali ne smije jedan ministar, pa još unutarnjih poslova, zvati narod da "promptno reagira". 

Juriš na Banske dvore

Jer ta reakcija se može svesti jedino na juriš na Banske dvore, nakon čega bi Most i Orepić zadržali svoje fotelje, svrgnuli premijera i sami preuzeli Vladu.

Po toj logici, neki HDZ-ov ministar može sutra pozvati narod da "promptno reagira" zato što Orepić još uvijek nije izašao iz Vlade i napustio resor, premda je izgubio premijerovo povjerenje. Ili zato što kao ministar nije riješio kaos na granici.

I tako bi se kriza iz vlasti prelila na ulicu. I narod krenuo rušiti vlast.

A Hrvatska bi se vratila šatorašima i stožerašima, beračima kestena i splitskoj Rivi, uz otvoreni poziv ministra unutarnjih poslova.

Ovaj Most je tako i službeno postao opasniji od HDZ-a.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode