Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Računovodstvo je nužno zlo ili važan izvor informacija?

Računovodstvo je nužno zlo ili važan izvor informacija?
1

Računovodstvo nije nužno zlo. Ono je izvor informacija koje će povećati vašu konkurentnost na tržištu i omogućit će vam kvalitetan razvoj. Saznajte zašto!

VIDEO

Sjedim u uredu poduzetnika i razgovaram s direktorom, vlasnikom tvrtke oko novog projekta. Usred prezentacije projekta zazvoni telefon. Direktor nevoljko podiže slušalicu. Sluša osobu s druge strane žice i mijenja boje lica od crvene do sive. Vidi se da je nervozan i da ga sugovornik nervira. Samo sluša i nervozno prebacuje papire ispred sebe s lijeve na desnu stranu. Završava razgovor i ljutito viče suradnici u drugoj prostoriji. “Daj odnesi one papire toj računovotkinji, ide mi na živce”.

Nakon par trenutaka okrene se prema meni i kaže “Ma ti računovođe, samo traže papire, nikad im dosta, ma i tih dvjesto eura što plaćam je previše." i doda "Tko ih izmisli." 

"Pa moraju završiti posao i izraditi završne izvještaje, tjeraju ih zakonski rokovi”, odvratim ja i onako nehajno pitam da li inače kontaktira s računovodstvom i da li uopće traži informacije od njih ili samo potpiše ono što mu daju. “Ma tko bi s njima razgovarao, ma da ne moram nebih ih niti plaćao”. Nastavih s prezentacijom razmišljajući kako ovo nije komentar samo ovog poduzetnika. Puno puta sam slušao iste “jadikovke” i razmišljanja koja se svode na to da su nam računovodstva samo nužno zlo koje moramo imati da nam srede papire. 

Zato u ovoj kolumni moram malo dotaknuti temu kako koristimo računovodstva u našem redovnom poslovanju. Da li ih uopće znamo koristiti i tražiti informacije od tih, po meni, životno važnih, a za neke opterećujućih službi. Poznavajući posao računovođa moram istaknuti da je njihov posao vrlo težak i zahtjevan te iziskuje naše poštovanje. 

Prolazeći kroz tvrtke uočio sam da je mali broj onih koji  u računovođama vide saveznike u borbi za što konkurentniju tvrtku. Nisu naučili da je računovodstvo jedan od najboljih i najsigurnijih izvora informacija o njihovom poslovanju.  

Zašto?

U svijetu su već desetljećima poznata dva pojma - Upravljačko i Financijsko računovodstvo. Računovođe smatraju menadžere poduzeća primarnim korisnicima računovodstvenih informacija - to su njihove interne mušterije. Povezivanjem računovodstva s informacijskim potrebama menadžmenta nastale su sintagme upravljačko  i financijsko računovodstvo. Svrha im je osigurati:

  1. Interno izvještavanje menadžmenta za planiranje i kontrolu poslovnih aktivnosti i procjenu izvršenja poslovnih aktivnosti i menadžera;
  2. Interno  izvještavanje  menadžmenta  o  profitabilnosti  pojedinih  proizvoda  i  marki proizvoda, o distribucijskim kanalima i slično. Te informacije koriste se u donošenju odluka za alokaciju resursa i odluka o utvrđivanju cijena;
  3. Interno izvještavanje o aktivnostima koje se odnose na taktičko i strateško odlučivanje kao što su pitanja sveukupne poslovne politike i dugoročnog poslovanja, razvoja novih proizvoda, ulaganja, specijalnih situacija i slično;
  4. Eksterno  izvještavanje  preko  financijskih  izvještaja  investitora,  vladinih  institucija  i drugih vanjskih partnera. 

Iz tako široko postavljene svrhe računovodstva moguće je izlučiti najmanje dva zaključka.

Prvo, računovodstvo treba osigurati informacije za potrebe upravljanja internom menadžmentu, ali treba osigurati informacije i vlasnicima te raznim  kreditorima  kojima  pripada  imovina koju žele zaštititi i vlasnički se ponašati. 

Drugo, buduća perspektiva poslovanja poduzeća ne može se graditi i razvijati bez poznatih poslovnih aktivnosti koje su se dogodile u prošlosti.

Drugim riječima, poduzećem upravljaju izravno ili neizravno korisnici informacija unutar poduzeća, menadžment na svim razinama odgovornosti, ali i korisnici  informacija izvan poduzeća tj. vlasnici poduzeća, dioničari, razni kreditori i drugi. A računovodstvo je neiscrpan izvor informacija. E sada, kad ste saznali da se računovodstvo ne koristi samo za izradu “papira” onda s pitajte koliko puta ste s računovođom razgovarali o troškovima, kalkulacijama, vrijednosti proizvodnje i sl? Da li ste ikada sa sobom poveli na pregovore oko zaključivanja posla nekog iz računovodstva, financijaša npr.? 

Nužno zlo ili dobra investicija?

Nisam siguran koliko će vas pozitivno odgovoriti na gornja pitanja. Mislim jako malo. Zašto, zato što se računovodstveno financijski  poslovi smatraju nužnim zlom i poslovima na koje nas tjera zakonska obveza. Zbog takve percepcije računovodstvenih poslova puno poduzetnika ne želi “skuplja” računovodstva već ugovaraju računovodstvene usluge na nivou 100 Eura. A za takvu cijenu ne mogu dobiti odgovore koje smo gore postavili. No, moramo priznati ima i računovodstava koja nisu u stanju pružiti potrebne informacije jer im voditelji nisu školovani u tom smislu. Takva računovodstva bi trebalo izbjegavati.

Zato moram zaključiti, računovodstvo nije nužno zlo. Ono je izvor informacija koje će povećati vašu konkurentnost na tržištu i omogućit će vam kvalitetan razvoj jer će te od njih dobiti informacije koje vam sigurno trebaju u svakodnevnom poslovanju. Samo da bi ih dobro iskoristili morate znati što želite od njih, što pitati i na koji način. Takve tehnologije su stvar edukacije upravljačkih struktura koje treba naučiti kako koristiti  računovodstvene informacije. Zato je potrebno da prođete određene tečajeve i seminare na kojma se obrađuju teme smanjenja troškova poslovanja, praćenje proizvodnje i sl. Nemojte se bojati edukacije jer će vam ona donijeti nova znanja koja će te moči iskoristiti u svakodnevnom poslovanju. tek kad vidite korist od računovođa znat će te cijeniti njihovu ulogu u vašem poslovanju. 

O autoru

Željko Kovač je direktor i vlasnik Centra za poduzetništvo Zagreb (kliknite ovdje) i u svojoj dugoj karijeri savjetovanja i rada na podizanju i usavršavanju poduzetničkih projekata ima preko 200 uspješno pokrenutih tvrtki i poduzetničkih projekata. Centar za poduzetništvo Zagreb osnovan je 1989. godine i jedna je od vodećih hrvatskih tvrtki usmjerenih na pružanje savjetničkih usluga u organizaciji i provođenju poslovnih modela institucija i tvrtki, pripreme financiranja poslovnih pothvata te provođenje obrazovanja poduzetnika i djelatnika državnih institucija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode