Obavijesti

Kolumne

Komentari 17

Razmišljam o sterilizaciji kujice maltezera, trebam li to učiniti?

Razmišljam o sterilizaciji kujice maltezera, trebam li to učiniti?
1

Je li sterilizacija najbolja opcija za psa i mijenja li njegovo ponašanje? Zašto moja kujica štedi zadnju "capu" i teško se diže na noge? Veterinar vam odgovara

VIDEO

Naša nova rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki petak. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009. 

Sterilizirati kujicu - da ili ne?

Lijep pozdrav

Imam kujicu maltezera staru 3 i pol mjeseca, jako je živahna i zaigrana. Molila bih Vas da mi na temelju Vašeg znanja i iskustva s drugim ženskim psima kažete kako je na njih djelovala sterilizacija? Da li su se promijenili karakterno, tj. smirili ili čak udebljali? Čula sam razna mišljenja od ljudi o tome i jako su podijeljena. Uglavnom, pitanje je sterilizacija - da ili ne? Isto tako me interesira ukoliko kažete ne, koje mjere opreza i savjete imate za ponuditi? Molila bih što brži odgovor jer kroz par mjeseci trebam odlučiti. 

Unaprijed zahvalna

Odgovor: Sterilizacija štiti od bolesti i ne mijenja ponašanje ljubimca

Poštovana,

Iz vlastitog iskustva mogu tvrditi da kujice sterilizirane prije prvog tjeranja ostaju živahne i razigrane, a ponašanje im se ne mijenja. Sterilizaciju ne treba raditi prerano optimalno vrijeme za manje pasmine je šest do sedam mjeseci starosti, dok veće pasmine se mogu sterilizirati nešto kasnije, svakako ne ispod sedmog mjeseci starosti.

Debljina povezana sa sterilizacijom obično se javlja kod starijih životinja, a razlog leži prvenstveno u smanjenoj fizičkoj aktivnosti. Nije na odmet koristiti i hranu posebno namijenjenu za tu svrhu. Vlasnici nas često pitaju koje su prednosti ako steriliziraju svoju ljubimicu. S medicinskog stajališta sterilizacija je dobra preventiva mnogih patoloških stanja koja se mogu javiti u kasnijoj dobi.

Tako naprimjer, ranom sterilizacijom (prije prvog tjeranja) prevenira se nastanak tumora mliječne žlijezde čak i do 99%, također bolesna stanja vezana na ženske spolne organe pyometra, tumori jajnika, tumori maternice, tumori vagine, ciste, prolapsusi vagine, vaginalne hiperplazije, torzija maternice. Sterilizacijom ćemo također izbjeći neželjene lažne trudnoće koje su vrlo česte kod kuja. Sterilizacija je od  velike koristi kod kontrole endokrinih bolesti npr. dijabetes, a životinje koje boluju  npr. od epilepsije ne bi trebalo pariti pa iz tog razloga preporučuje se sterilizacija.

Ako želite da Vaša ljubimica ima potomstvo naša je preporuka da osma godina života bude granica do koje će ona biti spolno aktivna. Nakon toga preporučujemo da se napravi sterilizacija kako bi ste izbjegli neželjenu patologiju na ženskim spolnim organima koja je kod kuja vrlo učestala.

Moja kujica se teško diže i štedi nogu

Poštovani, 

Imam kujicu mješanku staru 7 godina. Vrlo je živahna i zaigrana. Prije otprilike mjesec dana primijetila sam da, kada leži pa se treba dignuti, štedi zadnju "capicu" dok ne prohoda. Ništa mi ne bi bilo čudno, da ubrzo nakon toga, ne trči po dvorištu kao da nije ništa ni bilo. Molila bih savjet što da radimo. Ona normalno i hoda i cijeli dan trči, samo kada leži, pa se treba ustati, onda štedi tu nogica dok se ne razgiba. 

Zahvaljujem,
Vlasta

Odgovor: Problemi sa zglobovima upućuju na osteoartrozu

Poštovana,

Vaša kujica vrlo vjerojatno ima problema s jednim ili više zglobova stražnje noge, no bez pregleda i rendgenske snimke noge, teško je išta preciznije reći. Po ovome što ste Vi opisali vrlo vjerojatno se radi o osteoartrozi. 

Osteoartroza je degenerativno, ne upalno i ne infektivno oboljenje zgloba u kojem dolazi do uništavanja zglobne hrskavice i do sekundarnih promjena u okolnoj kosti. U najranijoj fazi bolesti životinja nerado izvodi određene kretnje ili ih u potpunosti izbjegava. Kasnije, kako se promjene na zglobu razvijaju, može se primijetiti šepanje i to obično neposredno nakon odmora - sve dok se životinja ne razgiba i ne zagrije. U zadnjem stadiju bolesti šepanje postaje stalno prisutno, a nekada, kada su promjene na zglobu jako izražene, čuje se i škripanje zgloba. 

Mnogi psi, koji pokazuju kliničke znakove osteoartroze, pate od pretilosti tako da je dijeta poželjna  kako bi se oboljeli zglobovi rasteretili. Terapija se sastoji od dijete kojom se postiže smanjenje tjelesne mase, umjerenoj i kontroliranoj fizičkoj aktivnosti - posebno se preporučuje plivanje. Izuzetno korisno je u prehranu uključiti hondroprotektive tzv. zaštitnike hrskavice, a u slučaju bolnosti propisuju se i analgetici. U izuzetno teškim slučajevima liječenje se nadopunjuje kirurškim zahvatom.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode