Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Šarena bajka okusa: Zasladite se prefinim zimskim kuglofom

Šarena bajka okusa: Zasladite se prefinim  zimskim kuglofom
1

Ono kad kažu da je zima dosadna, da fali boje... Hm, dalo bi se i o tome. Ipak, nekada je dovoljno i smrznuog nosa prošetati tržnicom.

VIDEO

Ovom zimskom kuglofu boje sigurno ne nedostaje. I ovo zimsko voće toliko je moćno i pršti bojama. I okusima. Divno sočan kuglof s narančama, finim zimskim začinima i jednostavnom a divnom glazurom od nara.

Ovakve kolače svi doma volimo. Dobro je što ovaj tip kolača podnosi razne intervencije, uz manje izmjene uvijek možemo imati novi, sličan ali drugačiji kolač.

Već sam pravila i ovdje podijelila verziju s limunom a ovaj današnji radila sam s maslinovim uljem i u tijesto dodala malo mljevenih badema. Ako nemate bademe, dobro će poslužiti i orasi, a ako ipak ne želite dodavati orašaste plodove, jednostavno samo povećajte količinu brašna ili dodajte malo kakaa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 prstohvat soli
  • 50 g mljevenih badema
  • 1 vrećica praška za pecivo (12 g)
  • 1/2 - 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice kardamoma
  • 1/2 žličice đumbira
  • naribana korica 2 naranče (nešpricane)
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 150 ml soka od naranče (2-3 naranče)
  • 150 ml jogurta
  • 170 ml maslinovog ulja
  • nar za posipanje

Za glazuru:

  • 3-4 žlice soka od svježeg, ocijeđenog nara
  • šećer u prahu

Priprema:

  1. Kalup za kuglof namastite i pospite brašnom. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  2. Jaja i šećer i vaniliju mutite mikserom dok smjesa ne poblijedi i barem udvostruči volumen.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, mljevene bademe, sol, prašak za pecivo, cimet, đumbir, kardamom i naribanu narančinu koricu.
  4. U smjesu od jaja naizmjence dodajite, uz stalno miksanje na srednjoj brzini, pripremljene suhe sastojke (brašno  sa dodacima) i mokre sastojke (maslinovo ulje, jogurt i sok od naranče), tako da započnete i završite sa suhim sastojcima. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite na 180°C oko 45 minuta (provjerite štapićem za ražnjiće, ako na štapiću ostane malo tijesta, pecite još par minuta). Kuglof izvadite iz pećnice i ostavite 15 minuta u kalupu a zatim preokrenite na tanjur. Ostavite da se potpuno ohladi prije nego na njega nanesete glazuru.
  5. Za glazuru - odvojite malo zrna nara za posipanje a ostatak nara iscijedite na citrusetu/cjediljku za agrume. U posudicu stavite 3-4 žlice soka i dodajte postupno par žlica šećera u prahu (količina šećera ovisi o tome koliko gustu glazuru želite), stalno miješajte dok ne dobijete gušću, glatku i sjajnu smjesu.
  6. Na ohlađeni kolač nanesite glazuru od nara i pospite zrnima nara.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici:


Ja sam Tanja Pastuović Klaić i autorica sam bloga 'COOKam i guštam'. Volim jednostavno pripremljenu hranu, ali izazov su mi i složenija jela. Uvijek se trudim kuhati u skladu sa sezonom i koristiti svježe i kvalitetne namirnice. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku te Instagramu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu