Obavijesti

Kolumne

Komentari 4

Ispravno liječenje prolapsus rektuma ovisi i o starosti psa

Ispravno liječenje prolapsus rektuma ovisi i o starosti psa
4

Izlaženje i izvrtanje stražnjeg dijela crijeva kod mlađih je životinja posljedica upale crijeva ili endoparazita kao što su gliste, a kod starijih tumora ili bolesti prostate

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Što je prolapsus rektuma 

Prolapsus rektuma je izlaženje i izvrtanje stražnjeg dijela crijeva. Prolapsus viđamo kod mlađih i starijih životinja. Stanje je u principu isto samo su uzroci različiti. Kod mlađih životinja prolapsus nastaje zbog upale crijeva (enteritisa) i prisutnosti endoparazita (npr. gliste). 

Kod životinja u kasnijoj dobi najčešći su uzroci tumor crijeva, perinealna hernija (vrsta kile), mokraćni kamenci, bolesti prostate i strana tijela. No, bilo koja vrsta napinjanja i stalnog tiskanja (npr. otežani porod) može rezultirati prolapsusom rektuma.

Ono što vlasnici obično primijete je kobasičasta ružičasta tvorba koja izlazi iz anusa. Kod takvog stanja potrebna je brza intervencija jer u protivnom crijevo propada te dolazi do razvoja ulceracija (čireva), a crijevo se počinje sušiti, oticati i mijenjati boju od tamno crvene do crne (nekroza) što je loše. 

Liječenje se sastoji od vraćanja crijeva u prvobitan položaj i privremene ili trajne fiksacije. U najboljem slučaju ako crijevo nije propalo može ga se manualno potisnuti i vratiti u prvobitni položaj te se oko anusa postavi kružni šav koji suzi njegov lumen kako bi se spriječio ponovni izlazak (privremena fiksacija).

U slučajevima gdje je situacija složenija i crijevo se ne može reponirati manualnom metodom operativno se otvoriti trbušna šupljina te se kroz nju crijevo vraća natrag u prvobitni položaj. Tako vraćeno crijevo odmah se pričvrsti uz stijenku trbušnog zida tako da ne može ponovo izaći van (trajna fiksacija).

U slučaju nekroze (nepovratno propalog crijeva) potrebno je napraviti resekciju (ukloni se propali dio), te crijevo vrati u prvobitni položaj. Najvažnije je ukloniti uzrok ovog stanja (npr. endoparaziti, tumor, strano tijelo) kako se ono ne bi ponovilo.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...