Obavijesti

Kolumne

Komentari 23

Skeč za EU: Hrvatska kakva je nekad bila. I ne bi smjela biti

Skeč za EU: Hrvatska kakva je nekad bila. I ne bi smjela biti
1

U njemu su se našli svi: udbaši i klerikalci, desničari i ljevičari, ćirilica i brak, ustavna kriza i kršenje zakona, Merkelica i Perković, Karamarko i Milanović...

VIDEO

Hrvatska je odlučila, tri dana prije službenog ulaska u Europsku uniju, odati počast samoj sebi.

Onakvoj kakva je bila u proteklih par desetljeća. Onakvoj kakva ne bi smjela biti nakon prvog srpnja.

Taj svojevrsni hommage uključuje sve: udbaše i ubojice, desnicu i ljevicu, komunistička ubojstva i ratne zločine, ustavnu krizu i nemoć pravosuđa, mijenjanje zakona i izbjegavanje preuzetih obaveza, diskriminaciju medija i prezir inozemnih državnika, totalnu zbunjenost vlasti i podmetanje HDZ-a.

Ne trebaju organizatori nedjeljne svečanosti na Trgu bana Jelačića prikazivati nikakve spotove. Dovoljno je da emitiraju vijesti. U formi skeča.

Recimo, oko dolaska Angele Merkel. Prvo je Vlada rekla da sigurno dolazi. Pa je onda ispalo da ne dolazi: zato što se ljuti na Hrvatsku, zato što ima izbore, zato što nema vremena.

Svatko je u vlasti imao svoju omiljenu verziju. Od premijera Milanovića, preko ministrice Pusić, do europarlamentarca Tonina Picule. Voli-ne voli, stigne-ne stigne, svoje izbore ljubomorno drži za sebe, a nama je krojila izbore 2007. godine.

A onda, tu je i famozni lex Perković.

Prvo je Hrvatska preuzela obaveze koje izbjegava. Pa je  ministar pravosuđa rekao da se Zakon mijenja zbog poplave naloga, pa je premijer rekao da se mijenja zbog zaštite branitelja, pa je profesorica s Pravnog fakulteta, nesuđena članica Radne skupine koja je mijenjala zakon, nabrojala u njemu sedam ozbiljnih grešaka. 

Da bi na koncu SDP najavio osnivanje saborskog Istražnog povjerenstva kojim će se krenuti u lov na udbaše, gotovo jednak fiskalizacijskom pohodu na kumice s placa.

I kao da sve to nije bilo dovoljno komično, Jutarnji list je dodao informaciju da je Saša Perković, Josipov sin, 2004. godine nudio Zoranu Milanoviću da nakon odlaska iz MVPEI-ja, dođe raditi u tajnu službu. A on krenuo put SDP-a.

Što bi rekao naš premijer, baš "montipajtonovski".

Da se i ne spominje ustavna kriza oko referenduma o braku. Kad vladajuća stranka u zadnji čas mijenja zakon kako ne bi trebala poštivati Ustav. Odnosno štiti Ustav tako što ga krši.

Luda kuća. I sve to taman pred svečani ulazak u Europsku uniju. Uz fanfare i vatromet. Uz udbaše i desničare. Uz ćirilicu i referendum o braku. 

Ovako bi zapravo trebao izgledati spot o Hrvatskoj kakva je nekad bila. A bit će i nakon prvog srpnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode