Obavijesti

Kolumne

Komentari 58

Kolinda nas je skoro uvalila u opasan politički i ustavni kaos

Kolinda nas je skoro uvalila u opasan politički i ustavni kaos
1

Boris Jokić obnovio je sjećanje na Kolindinu privremenu Vladu kojom je prijetila 2015. godine. Ona njome nije samo prijetila ustavnom krizom, nego se i otkrilo da je u njoj - o užasa - zaboravila na ministra branitelja.

VIDEO

Dugo se vjerovalo da je Kolinda Grabar Kitarović onoga jutra 22. prosinca 2015. godine na konzultacijama na Pantovčaku pokazala Boži Petrovu video snimku njegovih Mostovaca kako idu na tajni ponoćni sastanak sa Zoranom Milanovićem u Banskim dvorima.

Pa je zato šef Mosta onako blijed izašao iz Ureda predsjednice, promptno raskinuo postizborne pregovore sa SDP-om i uskočio u zagrljaj Tomislavu Karamarku.

No, sada se čini da je Kolinda pokazala Petrovu sastav svoje fantomske Vlade koju je bila spremna aktivirati u slučaju da se stranke ne dogovore oko formiranja većine u Hrvatskom saboru.

Pa su, eto, već 23. prosinca Petrov i Karamarko dovukli Tima Oreškovića na Pantovčak da mu predsjednica povjeri mandat za sastavljanje Vlade. A sve kako ne bi iskoristila mutnu i nedorečenu ustavnu ovlast da raspiše nove izbore i instalira svoju tehničku Vladu.

Pa na taj način izazove kaos i ustavnu krizu.

Jokić i Esih

S Pantovčaka su iznenađujuće spremno potvrdili jučerašnje priznanje Borisa Jokića da je pristao biti ministar obrazovanja u toj tehničkoj Vladi, na čijem se čelu trebao nalaziti Damir Vanđelić, a kojoj su trebali sjediti i Bruna Esih i Davorko Vidović.

Petrov je, dakle, svojim saltom osigurao Mostu ulazak u vlast, odakle ga je HDZ dvaput izbacio, ali je i spasio Hrvatsku od Kolindine Vlade.

Uoči tih famoznih konzultacija izgledalo je da je SDP u strateškoj prednosti pred HDZ-om: Karamarko je jedini odbio ponuđenu tripartitnu koaliciju, a Milanović je Mostu ponudio skoro pola Vlade. Nakon sastanka sve se promijenilo.

Petrov je obavio ono što se od njega očekivalo, doveo HDZ na vlast, a Hrvatska je dobila najkomičniju Vladu u povijesti.

No svi detalji Kolindine Vlade nisu bili poznati sve do jučer. Naime, nije se znalo koliko je doista daleko predsjednica išla u formiranju privremene Vlade na osnovu članka 112. hrvatskog Ustava.

Preskočila članke Ustava

U njemu stoji da, "ako Vlada ne bude sastavljena u skladu sa člancima 110. i 111. Ustava, predsjednik Republike imenovat će privremenu nestranačku Vladu i istodobno raspisati izbore za Hrvatski sabor".

U tome je predsjednica navodno dobila podršku nekih ustavnih stručnjaka, dok su drugi upozoravali da nije iscrpila obaveze iz prethodnih članaka Ustava jer nikome nije povjerila mandat za sastavljanje Vlade. Čak ni manjinske. Jer nitko joj nije donio 76 potpisa zastupnika.

Ono što se tada pokazalo kao problem bilo je inzistiranje premijera Milanovića da ne priznaje tu Kolindinu Vladu i da je njegova tehnička vlada jedina nadležna za obnašanje vlasti do imenovanja novog mandatara. Tako se lako moglo dogoditi da Hrvatska upadne u kaos s dvije Vlade: jednom Kolindinom, drugom Milanovićevom.

I tada bi vjerojatno odlučivao Ustavni sud.

Ljevica i desnica

Druga stvar koja je izazvala nevjericu nakon jučerašnje Jokićeve izjave jest s kime je sve Grabar Kitarović namjeravala popuniti ministarska mjesta. Boris Jokić s Brunom Esih, SDP-ovac Davorko Vidović s Matom Radeljićem. Bila bi to prava vlada jedinstva i zajedništva.

Zašto je Jokić pristao ući u tu Vladu, a baš prije par dana priznao je da je odbio ponudu Ivana Vrdoljaka da postane ministar u Plenkovićevoj vladi, to je pitanje za neku drugu priliku. Vrdoljaka je Jokić navodno odbio jer je "smatrao da ne posjeduje kvalitete koje bi mu omogućile snalaženje u okruženju današnje hrvatske politike".

Valjda je mislio da bi se bolje snašao u onom Kolindinu kaosu.

I nije samo to bilo sporno: ovdje se radi o predsjednici koja je na Pantovčak došla iz šatora u Savskoj i koja je na svojoj inauguraciji poslagala ekstremnu desnicu, ratne zločince, optuženike i ostala sumnjiva lica. 

Pa je Jokić svejedno rekao "da" takvoj predsjednici, a učinio je to i Davorko Vidović, tadašnji Milanovićev disident, ali danas autor SDP-ova programa "Za bolje društvo" i glavni politički koordinator te stranke. Oni su trebali sjediti s Hasanbegovićevom kolegicom u Vladi. 

To je valjda trebala biti cijena zajedništva.

A tko je trebao biti čak i u toj Vladi? Zdravko Marić. Jer, bez njega nam nema života.

Ali koga u toj Vladi nije bilo? Ministra branitelja. Predsjednica koju su branitelji iznijeli na Pantovčak naprosto je zaboravila branitelje kad je trebalo formirati Vladu. Što ćete, dogodi se i najboljima.

Silovanje Ustava

U svakom slučaju, do te Vlade nije došlo, kao ni do silovanja Ustava i sigurno još goreg političkog i ustavnog kaosa od onog koji nam je priuštila Oreškovićeva ekipa. 

Predsjednica je, međutim, tada pokazala da je spremna učiniti sve kako bi se nametnula kao faktor na političkoj sceni: kontrirati Milanovićevoj Vladi, progurati svoju Vladu ili naprosto natjerati Božu Petrova da se uozbilji i obavi svoj zadatak i dovede HDZ na vlast.

Pa čak i silovati ustavnu proceduru.

Istodobno, to je buduća opomena svim političkim akterima koji se namjeravaju kolebati u postizbornim pregovorima s HDZ-om. Najbolje bi im bilo da odmah pristanu. Da im ne bi Kolinda sastavljala vladu.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode