Obavijesti

Kolumne

Komentari 10

Što je napetije: brojanje turista ili prebrojavanje novozaraženih

Što je napetije: brojanje turista ili prebrojavanje novozaraženih

U jeku turističke i epidemiološke sezone, u javnosti traje mrtva utrka između brojanja turista koji bi trebali spasiti hrvatsku ekonomiju i broja zaraženih koronavirusom koji bi mogli ugroziti važnu turističku sezonu

VIDEO

Što je napetije: brojanje turista ili brojanje zaraženih?

U jeku sezone zahuktala se mrtva utrka između broja turista koji dolaze spasiti hrvatsku ekonomiju i broja zaraženih koji ugrožavaju taj spasonosni hrvatski turizam.

Mahnito se, na dnevnoj bazi, izmjenjuju vijesti o broju turista koji su ušli u Hrvatsku, o broju noćenja, broju vozila na naplatnim kućicama, brojkama gostiju na sustavu e-visitor, s paralelnim vijestima o broju novozaraženih, bolesnih, asimptomatskih, širitelja zaraze...

Situacija je, u najmanju ruku, histerična.

Brojimo turiste, brojimo zaradu - ali i zarazu - pratimo bujanje turizma, kao što pratimo bujanje zaraženih. Svaku vijest dočekujemo s uzdahom oduševljenja ili razočaranja. Jučer je padao broj zaraženih, što znači da će možda rasti broj turista, ali ako raste broj turista, porast će broj zaraženih - i tako ukrug.

Ove brojke idu ruku pod ruku, nadopunjuju se, ali i poništavaju.

Ne plašite turiste

Preuveličavamo brojke gostiju i umanjujemo brojke novozaraženih kako ne bismo uplašili turiste. Ili pak preuveličavamo broj zaraženih da bismo zaustavili njihov rast, zadržali status "corona-free" destinacije i doveli turiste. Koji će opet povećati rizik od širenja zaraze.

I onda paradoks: otvorimo granice kako bismo doveli što više ljudi, pa se čudimo što raste broj zaraženih u zemlji. Još veći paradoks: broj zaraženih tjednima je rastao tamo gdje ima najmanje turista.

Znači, teško se odlučiti je li napetije praćenje broja turista ili zaraženih, odnosno jesmo li u jeku turističke ili epidemiološke sezone. Ili se to stopilo u jedno.

Turizam u doba zaraze

Htjeli bismo imati turizam, ali ne da se turisti zabavljaju u noćnim klubovima koji postaju žarišta pandemije. Borimo se protiv širenja zaraze, ali uredno promatramo gužve na plažama i šoping centrima, a čujemo i da se pripremamo za dolazak kruzera. Nekada su se turističke destinacije nadmetale koja će imati više turista, danas se nadmeću koja će imati manje zaraženih.

Jer je to međusobno uvjetovano.

Na Pagu vidimo i rat destinacija između onih koje šire zarazu i koje zbog toga ispaštaju. To je novi hit: Kako je počela zaraza na mom otoku.

Ipak, ta opsesija brojanja ne iscrpljuje se na gostima i zaraženima.

Brojanje nezaposlenih

Tradicionalno, broje se i turisti nestali na Biokovu, broje se stranci koji su navodno ušli u zemlju, pa im se onda statistički gubi svaki trag. A ovo sumanuto prebrojavanje turista priprema nas za jesensko prebrojavanje nezaposlenih i iseljenih iz Hrvatske. Kao što se epidemiolozi već zagrijavaju za jesensko prebrojavanje zaraženih koronavirusom.

Brojke ovogodišnjih dolazaka turista iznad su svih očekivanja i najava, što vraća optimizam u društvo, samo kad ne bi broj zaraženih također bio iznad svih očekivanja i najava, što onda ugrožava planove za početak školske godine i nastavak normalnog života.

Ruku pod ruku

Ipak, sve to nekako ide ruku pod ruku. Ovo brojanje turističke zarade i epidemiološko brojanje žrtava. Koje se onda direktno nadovezuje na brojanje nezaposlenih i iseljenih. I završava se na golom opstanku - ekonomskom i onom zdravstvenom.

Mrtva je to utrka koju Hrvatska promatra svakoga ljeta, već godinama. Što više ovisimo o turizmu, to smo ovisniji o brojkama turističkih noćenja, a što te brojke više rastu, splašnjava motivacija da se napokon posvetimo gospodarskom preustroju i reformama. 

A ta ovisnost o turizmu opet umanjuje ozbiljnost broja zaraženih koronavirusom. 

Uglavnom, ono što nas ne ubije, moglo bi nas spasiti. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode