Obavijesti

Kolumne

Komentari 98

Tko je ubio Bambijevu mamu: Drug Tito ili Nadan Vidošević?

Tko je ubio Bambijevu mamu: Drug Tito ili Nadan Vidošević?
1

Titove fotografije sa safarija mnogima služe kao uspomena na bolju prošlost. Nadanove slike s ubijenim lavovima podsjećaju nas tek na mračnu sadašnjost

VIDEO

Tako se nekada gradio kult ličnosti.

Ušminkani državnik plovi luksuznom jahtom u pratnji starleta i filmskih zvijezda, cuga viski i dimi iz muštikle, usput navrati do neke nesvrstane afričke državice gdje mu kolega diktator ustupi par divljih zvijeri za  upucavanje. Pa se državnički velikan uslika pored lava, bivola, nosoroga...

Ili, ako je baš dotle dotjeralo, nasloni nogu na nekog domaćeg, blatnjavog, pripristog i nimalo egzotičnog medvjeda koji je, eto, imao tu nesreću da nabasa upravo na Najvećeg lovca. Na Onog Koji Ne Smije Promašiti.

Fotografije tog velikog lovca promptno su utisnute u brojne monografije, a potom i u kolektivnu svijest naroda i narodnosti. 

Mala muškost

Naravno, nitko se nije nad njima zgražao. Nitko nije govorio da je taj državnik iskompleksiran, jadan, da ima malu muškost, da je bezosjećajan i nadasve, da luksuzira na račun radnog naroda koji u svojoj napaćenoj domovini nema kave, benzina, banana, a bogami nekada ni struje. (Pa čak ni Facebooka.)

Nitko se nije usudio pisnuti.

Oni, pak, koji su se usudili, riskirali su da završe u bajboku. Gdje je ovih dana završio jedan drugi veliki bijeli lovac, a umalo i državnik, Nadan Vidošević.

Najnovija serija fotografija na kojima bivši šef HGK pozira na lavovima, bivolima i nilskim konjima gotovo da u dlaku oponašaju poze Josipa Broza Tita na istim zvijerima. 

>>> Fotografije Tita možete pogledati OVDJE

Zajedno sa šarmom, osmijehom, šminkom i zavodljivošću. (Ali bez jamica na obrazima.)

Lovačke priče

Danas, međutim, dobar dio onih koji se divio ili se još uvijek divi Josipu Brozu Titu - zbog lovačke strasti, ali i zbog strasti za viskijem, lijepim ženama i luksuzom na državni račun - sada zbog istih stvari pljuju po uhićenom Nadanu. 

Te ima kompleks, te ima malu muškost, te kukavički se obračunava s jadnim životinjama, te ustrijelio je hromog medu, te luksuzira na državni račun.

Ali tko može zamjeriti Vidoševiću što je umislio da je Tito? Veliki zavodnik, veliki državnik, veliki šarmer, najveći lovac?

Naprosto se rodio u krivo vrijeme.

Prije četrdeset godina bio bi velikan, onako pompozan s puškom i snajperom, pobjedonosno nagnut nad lavom koji je upravo otegnuo papke. Tko zna, možda bi mu fotka ušla u monografiju. A gotovo sigurno bi se objesila negdje po hodnicima Gospodarske komore.

Ovako, svi se s tim fotkama sprdaju.

Bambijeva mama

Oni koji ga ne prozivaju zato što je ukradenim (?) parama luksuzirao po Africi, govore da je kompenzirao malu muškost. Oni koji se ne nabacuju dijagnozama o psihološkoj poremećenosti, napadaju ga zbog bezosjećajnosti. 

Samo što ne kažu da je on bio taj koji je upucao Bambijevu mamu.

Jasno, pod uvjetom da ju je Tito uspio promašiti.

I sve to je nekako nepošteno prema lijepom Nadanu. On je, ponesen dječačkom strasti, samo precizno slijedio Titove upute o izgradnji kulta ličnosti: glumio je zavodnika, družio se sa zvijezdama, volio luksuz, gomilao svakakve trofeje, od lovačkih do zavodničkih, trošio državni novac.

Samo, kako to stara narodna lijepo kaže, "Tito je krao ali je i nama dao". Nadan baš i nije.

Tito je uspio svoj luksuzni život projicirati na široke narodne mase u pogonima i u kombinatima. Svi oni nekako su se osjećali bolje kad su vidjeli Tita na ubijenom lavu. Ili u zagrljaju sa Sofijom Loren. 

Parfem Sophije Loren

Taj ideal komunizma kojem je "sve bilo svačije" stvorio je kod garavog Alije Sirotanovića dojam da i on osjeti dašak glumičina parfema ili skakuće po tanzanijskoj savani. Neka je on crnčio, ali zato je barem Tito uživao. 

Nadan nije imao te sreće. Na njegovim prepariranim medvjedima i ustrijeljenim lavovima slomile su se sve društvene frustracije: i krediti u francima, i staž na burzi, i sve više rada za sve manju plaću, i Linićevi porezi i Grčićeve investicije...

Stječe se dojam da čak i afrički bivol okružen lovcima ima više šanse za preživljavanje od Nadana pred gnjevnim narodom.

Titove fotografije sa safarija danas mnogima služe tek kao raritetna uspomena na bolju prošlost. Nadanove nas podsjećaju na mračnu, korupcijsku, parazitsku, ukradenu sadašnjost. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom