Obavijesti

Kolumne

Komentari 69

'Nitko' je prešišao Kolindu i Plenkija. Koja je tajna uspjeha?

'Nitko' je prešišao Kolindu i Plenkija. Koja je tajna uspjeha?
1

Prvi puta od 2004. godine, ali posve očekivano u zadnjih nekoliko mjeseci, na čelo ljestvice najpopularnijih političara izbio je "Nitko". Čak petina građana odlučilo se da je "Nitko" njihov izbor među političarima

VIDEO

Na Pantovčaku se mogu ovako utješiti: "Nitko" (ni)je popularniji od Kolinde Grabar Kitarović.

Nakon višemjesečnog iščekivanja, a prvi puta od 2004. godine, na čelo ljestvice najpopularnijih političara u istraživanju Crodemoskopa izbio je - "Nitko".

Dugo se taj pritajeni favorit probijao prema vrhu ljestvice, čekao svoju priliku na drugom mjestu, da bi napokon izbio na čelo s uvjerljivom prednošću ispred predsjednice Republike, 23 naprema 15 posto glasova ispitanika, te još većom prednošću pred premijerom Andrejom Plenkovićem koji je skupio tek 11 posto glasova ispitanika.

"Nitko i ništa"

Više od petine hrvatskih građana zaključilo je da je upravo "Nitko" njihov odabir za najpopularnijeg političara u Hrvatskoj. Ni predsjednica, ni premijer, pa čak ni šef oporbe Davor Bernardić koji je ostao "nitko i ništa" s 1,9 posto glasova.

Ovaj famozni "Nitko" prešišao je, dakle, sve političare i postao najveća uzdanica sve rezigniranijeg dijela hrvatskog društva. 
Nadmašio je čak i Spužva Boba, nedavnog pritajenog favorita na izborima na gradonačelnika Splita. 

Građani se uzdaju u "Nikoga". "Nitko" je izraz njihova raspoloženja prema hrvatskim političarima. A koja je tajna njegova uspjeha?

"Nitko" ne pregovara s HOS-ovcima oko ploče s ustaškim znakovljem, ne odugovlači s kurikularnom reformom, ne najavljuje poreze pa odustaje od njih, ne mora svakoga tjedna spašavati svoju kožu tako što će poniziti po jednog svog ministra, ne donosi čudne zakone o propalim tvrtkama, ne štiti tajkune, ne promovira verbalni delikt i ne tjera oporbu u podrum.

I najviše od svega, "Nitko" ne odustaje od reformi i "Nitko" ne provodi premijerski mandat u pukom preživljavanju na vlasti.

"Nitko" se ne blamira

Isto tako, "Nitko" se ne pokušava svidjeti ustašama i marginalcima, "Nitko" ne tvrdi da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, ne divi se Trumpu, ne šuruje sa čudnim nedemokratskim inicijativama u istočnoj Europi, ne blamira se na svakom koraku, ne promovira se i ne misli samo na sebe i svoj drugi mandat.

I koliko god Kolinda mislila da nitko nije popularniji od nje, činjenica da je baš "Nitko" postao popularniji, najveći je šamar njezinoj politici i ponašanju na Pantovčaku. 

Za Plenkovića je još gore.

"Treći magareći"

Njegov rejting se srozao s tridesetak na samo 11 posto u nekoliko mjeseci. Bio je najpopularniji političar, a sada je postao "treći magareći". I to ne zato što ljuti građane svojim potezima, odlukama, reformama. Upravo suprotno: naljutio je građane zato što njegova Vlada ne radi ništa.

Ovo je prva Vlada kojoj se ne može pripisati ama baš nikakav reformski potencijal. Održava postojeće stanje i ubire plodove poteza prošlih Vlada.

Na rubu ispadanja

Međutim, ovaj podatak da je "Nitko" zapravo formalno postao vođa oporbe mora još više zabrinuti Davora Bernardića. Predsjednik SDP-a skočio je, doduše, s prošlomjesečnih 1,8 na 1,9 posto popularnosti, ali ako građani u "Nikome" vide alternativu Kolindi i Plenkoviću, to znači da ne obraćaju pažnju na ovoga tko bi trebao biti prvi pretendent na mjesto premijera.

Uglavnom, što se predsjednica i premijer nastoje više svidjeti jednima, u anketama ih kažnjavaju oni drugi. Nijedan predsjednik države dosad nije imao ovako tragičan rejting, što opet ne znači previše ako se uzme u obzir činjenica da je Ivo Josipović svojedobno imao jači rejting i od Franje Tuđmana.

Ali tada se "Nitko" vrtio tamo gdje se sada vrzma Bernardić. Negdje na rubu ispadanja.

Sada je očito gađenje doseglo vrhunac, premda ne treba misliti da je tu kraj. Hrvatski političari, naročito ovi vladajući, sigurno će već pronaći načina kako da prodube to gađenje i apatiju.

Nitko ne treba ozbiljno shvaćati državu u kojoj je "Nitko" najpopularniji političar. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana