Obavijesti

Kolumne

Komentari 288

Tuđman je demokrat za one koji su ga voljeli kao autokrata

Tuđman je demokrat za one koji su ga voljeli kao autokrata
1

Franjo Tuđman nije bio demokrat. Niti se to ikada trudio biti. Bio je demokrat u skladu s hrvatskim poimanjem onoga što bi demokracija trebala biti. Dakle, autokrat.

VIDEO

I tako, nekako smo došli do toga da u anketama više ljudi misli da je Franjo Tuđman bio demokrat, nego autokrat.

Iako je svojedobno kao predsjednik Republike odbijao potvrditi četiri legitimno izabrana gradonačelnika Zagreba, ne želeći dopustiti "oporbenu situaciju" u glavnom gradu.

I premda je zataškavao ratne zločine, kontrolirao sudove i pravosuđe, odobravao kriminal u pretvorbi i privatizaciji, prozivao unutarnje i vanjske neprijatelje, pratio, prisluškivao i slao na sud nepoćudne novinare, oporbenjake, intelektualce, nevladine aktiviste, vrijeđao  građane, zabranjivao skupove, udarao temelje mafiji, lokalnim šerifima, tajkunima, lopovima...

Postavljao je sina za šefa tajnih službi, a svojoj obitelji omogućavao da razviju poslovna carstva.

I unatoč svemu tome, Franju Tuđmana danas više hrvatskih građana smatra demokratom, nego autokratom.

Nije to nikakvo čudo. To je ona demokracija kakvu Hrvati najviše vole.

Demokracija s lentom

Demokraciju s lentom i maršalskom odorom, demokraciju koja ignorira Ustav i zaobilazi zakone, demokraciju Vrhovnika u Predsjedničkim dvorima, demokraciju uzdignutog prsta, gnjevno iskrivljena lica, namrgođenu, zastrašujuću, prijeteću, nedodirljivu i nepogrešivu.

Franjo Tuđman u anketama prolazi bolje i od Stipe Mesića i Ive Josipovića, pa čak se i sadašnji kandidati za šefa države natječu tko će se više spomenuti prvog hrvatskog predsjednika. U pozitivnom kontekstu, naravno.

Ivo Josipović uzima ono što mu odgovara, ističući Tuđmanovo "partizansko nasljeđe" i činjenicu da je on "nije skidao kninsku zastavu, nego ju je ljubio", dok se Kolinda Grabar Kitarović i Milan Kujundžić natječu tko će više oponašati njegove geste i hvaliti se tuđmanovskim ovlastima.

Pretvarajući se u Tuđmanovu karikaturu.

Šutnja o grijesima

Nitko se više u hrvatskoj politici, pa čak ni na samozvanoj ljevici, ne usudi spomenuti ni jedan od Tuđmanovih grijeha kojima je od Hrvatske devedesetih godina napravio mračnu, izoliranu, prezrenu državicu pod vlašću autokratskog predsjednika koji je išao toliko daleko da je svojatao čak i jedan nogometni klub.

Tuđman je nekada služio kao pojam kojim se moderna demokratska Hrvatska razlikovala od one nazadnjačke i autokratske.

Danas se ta razlika nastoji izbrisati, a oni koji ga danas u anketama nazivaju demokratom, najviše cijene upravo njegove autokratske osobine.

Recimo, misle kako je bilo baš demokratski to što je u određenim trenucima ipak dopuštao nekome da kaže ili napiše nešto protiv njega: makar ga zbog toga prebili na cesti, poslali na sud, istjerali iz zemlje, nabili na stup srama, proglasili državnim neprijateljem, prisluškivali, pratili ili, poput nekih novina, zastrašivali, izolirali i prisiljavali da preživljavaju na stranim donacijama.

Samo da bi ih proglasili izdajnicima i jalnuškim diletantima.

To je bila demokracija kakvu su njegovi sljedbenici voljeli.

Kult ličnosti

Demokracija u kojoj se njegovao kult ličnosti, prema šefu države odnosilo se kao prema veličanstvu i božanstvu, klanjalo mu se, divilo, pisalo pjesme, dizali spomenici, a onda kao raritet isticale njegove "ljudske osobine običnog čovjeka". Bila je to demokracija u kojoj je šef države zabranio da se piše o njegovoj teškoj bolesti, koja je čak i po riječima njegovih suradnika uvelike utjecala na iracionalnost u upravljanju državom.

Naravno, Franjo Tuđman biran je demokratskim putem, na demokratskim izborima koji su, eto, ponekad završavali kamenovanjem kombija ili fizičkim napadom na njegove protukandidate. 

Ali on nije bio istinski demokrat. Niti se to ikada trudio biti.

Bio je demokrat u skladu s hrvatskim poimanjem onoga što bi demokracija trebala biti.

Dakle, autokrat.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 288
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode