Obavijesti

Kolumne

Komentari 20

Kvragu i javni natječaji. Punom parom u HDZ-HNS stabilnost!

Kvragu i javni natječaji. Punom parom u HDZ-HNS stabilnost!
1

Matko Glunčić dobio je najviše bodova na natječaju za voditelja Ekspertne radne skupine. HNS je, međutim, blokirao njegov izbor, ali i izbor ostalih kandidata na natječaju. Umjesto toga traži se novo rješenje.

VIDEO

Čemu služe natječaji? Da bi se birali podobni.

A što ako se izaberu nepodobni? Onda se jednostavno pregazi natječaj.

HNS je, kako se čini, uspio nagovoriti premijera Andreja Plenkovića da odbaci Matka Glunčića kao voditelja Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, iako je dobio najviše bodova na tom natječaju. Pregovaralo se danima, a bogami i noćima, i to na najvišoj predsjedničkoj razini, a sve kako bi se udovoljilo ministrici obrazovanja Blaženki Divjak koja, eto, ne voli Glunčića.

Pa ako taj isti Glunčić, inače državni tajnik u Divjakinu ministarstvu i osoba koja se protivi ministričinu prijedlogu kurikularne reforme, osvoji najviše bodova, onda će se političkim pritiskom ucijeniti premijer da se natječaj naprosto pregazi.

Ne samo poništi. Već pregazi.

Kao da ga nikada nije ni bilo. 

Ni luk jeo ni luk mirisao

Maknut će se Glunčića, ali ignorirati i ostale kandidate na natječaju. A koalicijski partneri izmislit će neko potpuno novo rješenje, navodno u osobi bivšeg ministra Radovana Fuchsa.

Čovjek koji "nije luk jeo, ni luk mirisao" tako će postati šef najvažnijeg tijela u provedbi reforme obrazovanja.

Tako rade naši čuvari zakona. Naši čuvari stabilnosti.

A u tom očuvanju stabilnosti koalicije HDZ-a i HNS-a očito je dozvoljeno sve, pa i ignoriranje natječaja i njegovih rezultata.

Nema sumnje da će mnogi liberali, zagovornici HNS-ove kurikularne reforme i protivnici HDZ-a sa zadovoljstvom popratiti dogovor vladajućih stranaka o tome da se Glunčića izbaci iz kombinacije. Jer, eto, Glunčić je protivnik ovakve kurikularne reforme, on je predstavnik konzervativne struje, on iza sebe ima skandalozne izjave, on je naprosto neprihvatljiv... 

A da je HDZ odbacio Jokića?

Međutim, bi li odobravali obrnutu situaciju: da je kojim slučajem ministar Pavo Barišić poništio natječaj na kojem je za voditelja ERS-a najviše bodova osvojio, recimo, Boris Jokić? Pa da se onda išlo tražiti neko deseto rješenje, recimo instruirano s Kaptola?

Koliko bi se tada razglabalo o proceduri, zakonima, natječajima, legitimnosti i legalnosti izbora?

I koliko bi tada vrištao HNS?

Ovako, potpuno je normalno da se osobu koja je, možda ni kriva ni dužna - a možda i nezasluženo - skupila najviše bodova na natječaju za voditelja kurikularne reforme političkim natezanjima, pa i ucjenama, eliminira iz kombinacije. Ali i da se eliminira sve ostale kandidate na tom natječaju.

Jer tako traži ministrica Divjak i stranka koja drži HDZ na vlasti. Da ne kažemo da je time drži za nešto drugo.

Kabinetski natječaj

Natječaj službeno nije poništen. Nisu prijavljene nikakve nepravilnosti. Osim što je na njemu pobijedila (ne)podobna osoba.

Natječaj se neće ponavljati, barem prema informacijama koje se iz vladajuće koalicije sada plasiraju u medije. Do voditelja ERS-a doći će se kabinetskim dogovorom.

U isto vrijeme, može se dogoditi da ministrice Divjak već sutra ne bude u Ministarstvu jer se Plenković okrenuo tajnici i naložio joj da napiše nalog za razrješenjem. I što onda? Poništava se natječaj na osnovu ucjene stranke koja se ničim izazvana ubacila u Vladu, a na čelu ERS-a bit će osoba koja se opet ni kriva ni dužna našla na tom mjestu. 

I sve to u ime stabilnosti.

Nakon ove vratolomije ne bi bilo neobično da kandidati na natječaju podignu tužbe. Međutim, poučeni ovim iskustvom, u daljnjem mandatu HDZ-a i HNS-a možemo očekivati da se po istom principu rješavaju ostali natječaji. Ili da natječaja uopće ne bude.

Što je možda čak i lakše: čemu raspisivanje natječaja kad postoji rizik da na njima najviše bodova dobije osoba koja nije po ukusu političke garniture?

Onda ih imenujte

Ako se u ekspertna tijela moraju birati osobe koje slijede političku liniju, onda je najbolje da ih političari naprosto tamo oktroiraju.

Kako ubuduće ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

Samo, koja je to politička linija koja vodi ovu Vladu? 

Ili je stvarno istina da u Plenkovićevoj vladi svaki ministar u svom resoru može raditi što hoće? Pa i odbijati imenovanje Glunčića na čelo Ekspertne radne skupine, ali s njim kao državnim tajnikom surađivati u Ministarstvu. 

"Neću dozvoliti da se opstruira cijeli proces", poručila je danas ministrica Divjak. A neće ni dozvoliti da joj neki tamo natječaj stane na put.

Radovan Fuchs, ako je doista on u kombinaciji, neće imati težak zadatak. Morat će tek slijediti naputke resorne ministrice. A za to nam stvarno ne treba natječaj. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu