Obavijesti

Kolumne

Komentari 322

U izazivanju pakla, Milanović se ne može mjeriti s HDZ-om

U izazivanju pakla, Milanović se ne može mjeriti s HDZ-om
1

Milanović prijeti paklom HDZ-u čiju smo verziju pakla prošli u osam godina na vlasti i u protekle četiri godine. Korupciju i kriminal sada su zamijenili šatoraši i stožeraši...

VIDEO

"Vidjet će Kukuriku koalicija kako izgleda prava oporba. Vidjet će što znače stanke, prekidi i takozvane konstruktivne opstrukcije. Ja im obećajem pakao u sabornici. Jamčim im to!"

Izjavio je to Vladimir Šeks u prosincu 2011. godine.

Pa smo u naredne četiri godine vidjeli kako je izgledao taj HDZ-ov pakao.

Vukovarski stožeraši, savski šatoraši, udari na homoseksualce i Srbe, Kevine jame, čekići, pučistički udari i navale na policijske službenike, kršenje zakona i poruke da "za branitelje zakoni ne vrijede", provale u obavještajni sustav i Ustavni sud, huškanje na komunjare, jugofile i one koji ne vole ovu državu...

A što se famozne sabornice tiče, HDZ je u četiri godine iznio dva zakonska prijedloga, a njegov predsjednik dolazio je tek na svaku desetu sjednicu Hrvatskog sabora.

Hell's Angels

Nakon što je ostavio pakao u osam godina na vlasti, HDZ je u oporbi priredio pakao daleko od institucija: na ulici, u simboličnim pivnicama, u vukovarskim kolonama, pod šatorima i s plinskim bocama.

Baš kao što je 2000. godine tada oporbeni HDZ priredio pakao na splitskoj Rivi.   

Danas, četiri godine kasnije, Zoran "Hell's Angels" Milanović preuzeo je tu retoriku.

"Ovo nije naš kraj", poručio je prije nekoliko dana. "Naši suparnici pokušat će Hrvatsku eutanazirati, napraviti od nas mlohavce. To tako neće ići. We'll give them hell!".

Zokijev pakao

A kako izgleda Milanovićev pakao?

Imali smo prilike vidjeti: dvaput je doveo HDZ na vlast, izgubio pet izbora zaredom, demotivirao i provocirao vlastite birače, ignorirao HDZ-ov pakao ili na njega prekasno i nedovoljno reagirao, brinuo o svojim ručkovima, letovima na Krk i dilemi između sushija i sashimija, vodio računa o prijateljima na položajima i o stabilnosti vlastitog položaja unutar stranke, proizvodio je afere, mijenjao ministre...

Četiri godine ranije, u Saboru su ga boljele prepone, Ivu Sanadera prvo je kritizirao da bi ga onda podržavao, u jednom trenutku odbio mu je čak postavljati pitanja na Aktualnom satu u Saboru...

Kad Milanović govori o paklu, njegovi birači imaju drugačiju percepciju.

Njima je priuštio pakao na ovim izborima.

Ispadi bijesa

Sve ovo kasnije svodi se na Milanovićeve nemoćne ispade bijesa. Što više vrijeđa svoje političke protivnike, onu "kriminalno-špijunsko-proustašku koaliciju", Mostovce "s pet stranaka i dva prezimena", to više podsjeća birače i javnost od koga je to zapravo izgubio vlast. 

"Ako ćete nekom proizvoditi pakao, što ako se i vladajući postave na takav način", upozorio je prije nekoliko dana profesor Gvozden Flego u otvorenom pismu Zoranu Milanoviću.

Pitanje je možda na mjestu.

Kad se ne bi imala na umu činjenica kako HDZ-u ne treba i nikada nije trebao poticaj za proizvodnju pakla.

Ivica Račan, u čijoj je vladi Flego svojedobno sjedio, bježao je od bilo kakvih poteza koji bi mogli suprotnoj strani dati povoda za reakciju. Čak je zadržavao haške optužnice i puštao Gotovinu da pobjegne.

Tako mi Boga

Pa je svejedno dobio paraobavještajno podzemlje, splitsku Rivu, "berače kestena", specijalce u Markovoj crkvi, pobunu u vojsci i policiji, Milijana Brkića koji odbija izvršavati zapovjedi, dobio je pakao na svim razinama.

I Milanović je vlasti želio biti koncilijantan.

Išao je u crkvu, zaklinjao se u Boga, odbijao reviziju Vatikanskih ugovora, dočekao Antu Gotovinu, hvalio Franju Tuđmana, mahao zastavama, držao se za srce, čak obećavao da neće svoje prethodnike optuživati za krizu i probleme, uporno nervirao svoje birače kako bi dao HDZ-u što manje povoda za pakao.

Ali pakao svejedno nije izbjegao.

I u Vukovaru i u Savskoj i na Markovu trgu...

Argumenti ili bijes?

HDZ se prije ovih izbora već postavio na način da će "proizvoditi pakao". Karamarko je prijetio "svođenjem SDP-a na pet posto", udarao po narodnim neprijateljima, koalirao sa strankom koja veliča Antu Pavelića, sa strankom čiji predsjednik huška protiv muslimana...

Pitanje je stoga hoće li najavljeni Milanovićev pakao, kakav god on bio, samo dodatno hraniti Karamarkov pakao ili mu se adekvatno  suprotstaviti?

Ili bi taj HDZ-ov pakao SDP trebao gasiti konstruktivnošću i koncilijantnošću? Argumentima, a ne bijesom? Preciznim ubodima, a ne djetinjastim mahnitanjem?

Bez obzira što sada govori, Milanović u ove četiri godine nije baš prečesto "išao glavom tamo gdje nitko ne bi ni kopačkom". 

Provociranje desnice

Primio je šatoraše na razgovor kad su navalili na vrata Banskih dvora i blokirali ceste plinskim bocama. Primio je stožeraše na razgovor nakon što su porazbijali ploče i prekršili zakone. Odšutio je "Za dom spremni", samo da bi nakon mjesec dana to nabio na nos Kolindi Grabar Kitarović.

A dva poteza koja bi se mogla uzeti kao "provociranje desnice", uvođenje Zdravstvenog odgoja i dvojezičnosti u Vukovaru, izvedena su diletantski i na koncu su propala.

Milanovićev pakao svodi se na činjenicu da je poslije četverogodišnjeg mandata na vlasti ostavio Kolindu i Karamarka, Reinera i Petrova, Brkića i Tepeša, Čorića i Tihomira Oreškovića.

Garnituru koja u ovim paklenim utrkama ima prednost od barem nekoliko krugova. Danteovih, naravno.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 322
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...