Kolumne

Komentari 124

Više nije ni Kujundžić bitan. Vrijeme je da ode i Plenković...

Više nije ni Kujundžić bitan. Vrijeme je da ode i Plenković...

Plenković je dosad smijenio 13 ministara, sad se čeka odlazak četrnaestog. Mnogi su otišli zbog afera i skandala, zbog muljanja s imovinom. Previše za jednu hrvatsku Vladu. Pa čak i za HDZ-ovu vladu.

Nemojmo se zavaravati: priča o Milanu Kujundžiću priča je o Andreju Plenkoviću.

Kao i o svim prethodnim ministrima koji je premijer morao izbaciti iz Vlade zbog skandala i afera, zbog muljanja s nekretninama i imovinskim karticama, zbog slučajeva kojima se bavi državno odvjetništvo, zbog sukoba interesa, zbog korupcije...

A zamislimo samo da je kriterij za izbacivanje bila i nesposobnost?

Gdje bi nam kraj bio?

Previše je sve ovo da bi bilo slučajno. Za jednog tako samouvjerenog, suverenog, savršenog, uzvišenog, pa i bahatog premijera previše se prljavština nagomilalo u njegovu mandatu da bi odgovornost snosili samo ministri.

Njihova slika ujedno je i slika osobe koja ih je u Vladu dovela, u Vladi održavala i na kraju iz Vlade potjerala. A smrad njihovih afera mora se osjetiti i na Plenkoviću.

Sada smo, eto, došli do Milana Kujundžića.

Naramak afera

Došli smo do ministra zdravstva kojeg je Plenković više puta branio u Hrvatskom saboru, ali ga je navodno želio izbaciti u zadnjoj rekonstrukciji Vlade samo da bi se predomislio kada mu je Kujundžić zaprijetio da će praviti probleme većini u Hrvatskom saboru.

Pa ga sada ispraća s golemim naramkom afera.

To je ministar kojeg je Plenković doveo u Vladu i držao u Vladi, unatoč lošem radu, kritikama, problemima, pa čak i prošle godine sudski utvrđenom lažnom ratnom putu.  

Ne može Plenković biti samo portir koji otvara i zatvara vrata Banskih dvora. Valjda bi morao podijeliti odgovornost s ljudima koje je smatrao dovoljno kompetentnima i ispravnima da im dodijeli funkciju ministra.

I to ministrima iz njegove stranke. 

Premijer kao "uteg"

Za Kujundžića se danas iz anonimnim HDZ-ovih krugova govori da je "preveliki uteg Vladi". Kao što su to bili i svi oni koje je Plenković već pobacao s palube. Pa rejting vladajuće stranke, kao i Vlade, postojano tone. I neće se popraviti ni Kujundžićevim odlaskom.

Je li moguće da je onda Plenković postao uteg, možda i najveći?

Jer ove afere nisu samo slika Plenkovićeve Vlade, već i Plenkovićeve stranke koja kao da ne može pronaći osobu čiste biografije ili makar čiste imovinske kartice.

Previše čak i za HDZ

I može se dogoditi da se u kadrovskoj selekciji u Vladu prošvercaju jedan ili dva sumnjivca. Ali ovo je već stvarno previše, čak i za HDZ-ove kriterije. I može se dogoditi da se u imovinskoj kartici nađu jedan ili dva sumnjiva slučaja, ali ne da se širom otvori slavina svih zatajenih, neprijavljenih, podcijenjenih kuća i stanova. Plus poneki crni mercedes u dvorištu.

Andrej Plenković ne može se više praviti da s tim nema nikakve veze.

Kao što ni javnost ne može više tupo pratiti afere i smjene ministara. Ili još gore, njihovo pravdanje i amnestiranje. To jednom mora stati, a najsigurnije će stati smjenom kompletne Plenkovićeve Vlade.

Barem tako nećemo morati strepiti od toga da će iz HDZ-ove Pandorine vlade iskočiti još neki novi slučaj ili afera. 

Pa bi na red konačno mogla doći rasprava o kompetentnosti ministara. A tu bi tek trebao nastati pokolj...

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.