Obavijesti

Kolumne

Komentari 393

Za vanjsku upotrebu partizani, za domaće potrebe opet ustaše

Dok Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću raspravlja o ukidanju Titovih ulica i trgova i zabrani petokrake, Ministarstvo vanjskih poslova suočilo se s tužbom od 3,5 milijarde dolara i brže-bolje otkrilo ZAVNOH.

VIDEO

Neslužbeno ZAVNOH može, službeno ZAVNOH ne može.

Neslužbeni izvor u Ministarstvu vanjskih poslova, citiran prekjučer u Večernjem listu, komentirao je vijest o tužbi Židova, Srba i Roma protiv Republike Hrvatske s odštetnim zahtjevom od 3,5 milijarde dolara zbog zločina u NDH i objasnio kako "Hrvatska počiva na temeljima suverenosti izraženima u odlukama ZAVNOH-a, nasuprot proglašenju NDH".

U jučerašnjem priopćenju medijima, kojeg nema na službenim web stranicama, Ministarstvo vanjskih poslova naglašava kako "Republika Hrvatska nije sljednica NDH, što izričito stoji u izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske".

Bez spominjanja ZAVNOH-a. 

Njega ima u Izvorišnim osnovama Ustava, ali ne i u priopćenju ministarstva. Može ga se spomenuti neslužbeno, ali ne i službeno. 

Suočavanje s milijardama

Nije ni čudo: društvene mreže i mediji cijeli jučerašnji dan naslađivali su se činjenicom da se hrvatska Vlada panično poziva na ZAVNOH čim se nađe pred tužbom teškom 3,5 milijarde dolara. 

U međuvremenu Hrvatska izbacuje Tita iz Ureda predsjednice, želi zabraniti petokraku, progoni komunizam, izjednačava ustaše i partizane, afirmira ili tolerira ustaštvo, slika se pod ustaškim zastavama i opravdava ustaški pozdrav u Jasenovcu...

Ali kad joj se zbog ustaštva zaprijeti tužbom iz SAD-a, hvata se ultimativnog argumenta da moderna Hrvatska počiva na odlukama ZAVNOH, Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske. Na čelu s Titom, pod crvenom petokrakom i uz partizanski pokret.

To je za vanjsku upotrebu, Za domaće potrebe ministarstvo Davora Ive Stiera zaustavilo se tek na spominjanju Izvorišnih osnova Ustava.

Javno se, kako se to i očekuje u ovakvim situacijama, odreklo NDH, ali se nije usudilo otići toliko daleko i eksplicitno pozvati na ZAVNOH.

Koga to baš jako zanima, može sam pogledati u Ustav.

Teško da će se HDZ-ovi birači baš pomamiti.

Izvorišne osnove ustaštva

U međuvremenu, HDZ i njegova vlada osnivaju Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, s namjerom izjednačavanja ustaštva i partizanskog pokreta, fašizma i komunizma, ustaškog "Za dom spremni" i crvene petokrake. 

Za domaće potrebe toleriraju ulice ustaških dužnosnika, ministre koji hvale ustaše, isplaćuju mirovine ustašama, odobravaju postrojavanje ustaša, fotografiraju se uz ustaške zastave, ignoriraju ustaška i fašistička skandiranja. 

No, kad se zaprijeti masnom tužbom, kad se oglasi SAD ili se ode u posjet Izraelu, onda se brže-bolje hvataju izvorišnih osnova Ustava u kojima se moderna hrvatska država naslanja na antifašističko, da ne kažemo partizansko nasljeđe.

ZAVNOH je očito, što bi rekao naš premijer, "delikatno pitanje".

Za vanjsku uporabu HDZ ima antifašizam i partizane, za domaću ima ustaše. Za neslužbenu uporabu ima ZAVNOH, u službenoj uporabi ZAVNOH se može zaobići.

Bilo bi dobro čuti što će o tome reći famozno Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, koje preporuke će ono donijeti. 

Kako će se Hrvatska suočavati sa ZAVNOH-om na domaćem, a kako na međunarodnom planu?

Hoće li se hvaliti njime u inozemstvu, a sramiti se u zemlji?

Naravno, pritom će ipak biti najvažnije očuvati vjerodostojnost. Onu vjerodostojnost u dvoličnosti na kojoj je HDZ tako uspješno parazitirao proteklih četvrt stoljeća. I nema namjeru sada odustati.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 393
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode