Obavijesti

Kolumne

Komentari 174

Zašto Kolinda nije pokazala srednji prst Kaptolu? Ili HDZ-u? Ili nasilniku s kojim je plesala?

Zašto Kolinda nije pokazala srednji prst Kaptolu? Ili HDZ-u? Ili nasilniku s kojim je plesala?

Da se kao predsjednica Grabar Kitarović borila protiv onih koji vraćaju Hrvatsku stoljećima unazad, umjesto da je s njima šurovala i surađivala, možda sada ne bi morala pokazivati srednji prst Škori i Nini Raspudiću.

VIDEO

Bi li Kolinda Grabar Kitarović podigla srednji prst u facu Miroslavu Škori da nije od njega izgubila na predsjedničkim izborima? 

Ili da je Miroslav Škoro danas kandidat HDZ-a? 

I bi li Kolinda danas još uvijek sjedila na Pantovčaku da je u puno ranije, u svojih pet godina mandata, podigla srednji prst svima koji ugrožavaju i ponižavaju žene?

Ovako, bivša predsjednica koja je nakon silaska s Pantovčaka obećala da će ostati u Hrvatskoj i boriti se za prava žena i djece, a onda se ogrebala za mjesto u Međunarodnom olimpijskom odboru, došla je do toga da na balkonu putem medija pokazuje srednji prst. I to ne baš originalno, samo je kopirala dogradonačelnicu Osijeka Žanu Gamoš.

Čekala što "baja" kaže

"Pridružujem se svim ženama koje ovim 'nepristojnim' činom pokazuju svoj stav i dižu glas protiv onih koji nas pokušavaju vratiti stoljećima unazad", poručila je Kolinda Grabar Kitarović. "Prošlo je vrijeme kad je žena sjedila u ćošku i čekala što će 'baja' reći".

Ali eto, da je Kolinda bila "baja" pa na predsjedničkoj dužnosti dizala glas protiv onih koji nas pokušavaju vratiti stoljećima unazad, umjesto da im se ulizivala i dodvoravala, možda bi njezina predsjednička karijera imala nastavak. I možda ne bi morala iz političke anonimnosti pokazivati srednji prst. Onaj osvetnički, ne spasiteljski.

Nažalost, Kolinda je čitavu svoju političku karijeru čekala što će "baja" reći. Bio to Ivo Sanader ili Tomislav Karamarko ili Andrej Plenković. Ili Zdravko Mamić ili Milan Bandić ili Milijan Brkić...

Ili se pak spuštala na razinu da "baji" pjeva rođendanske pjesmice.

Kolinda je uvijek sjedila u metaforičkom političkom "ćošku" i čekala što će "baja" reći. Pa ako Plenković kaže da se mora odreći pozdrava "Za dom spremni" i najuriti svog savjetnika Matu Radeljića s Pantovčaka, ona će to učiniti. 

Srednjak Kaptolu?

Međutim, još je zanimljivije Kolindino, nimalo metaforičko, pokazivanje srednjeg prsta onima koji nas "pokušavaju vratiti stoljećima unazad".

To bi, u prvom redu, trebala biti Katolička crkva u Hrvatskoj. Jedan od najvećih Kolindinih sponzora i institucija koju je ona godinama slijepo slijedila, slušala, dodvoravala joj se, ulagivala i njome inspirirala. Crkveni nauk o pobačaju, o ženama, pravima žena, ali i o obitelji, gejevima, odgoju, vraća Hrvatsku stoljećima unazad. 

Kako Kolinda nije to prepoznala dok je sa Crkvom surađivala? Kako njoj nije pokazala srednji prst? 

Srednjak HDZ-u

Zatim, tu bi morao biti i HDZ, stranka koja je politički pokrovitelj šovinizma, homofobije, ustavne definicije braka, legalizacije ustaškog pozdrava, NDH, ali i stranka koja danas nema dovoljno žena za sastavljanje "pobjedničkih lista" i samo je jednu ženu stavila na prvo mjesto kandidacijske liste. 

Zašto HDZ-u Kolinda nije pokazala srednji prst?

Nego je plesala s obiteljskim nasilnikom dok je njegova supruga pisala pisma HDZ-u tražeći zaštitu od zlostavljanja. Nego se protivila ratifikaciji Istanbulske konvencije, oko koje je Plenković lomio stranku. Nego se priklanjala tvrdoj, konzervativnoj, klerikalnoj struji u HDZ-u. Nego je svojim ponašanjem podgrijavala stereotipe o ženama.

I zašto Kolinda, ovako napredna i progresivna, nije pokazala srednji prst Viliju Berošu nakon njegove izjave da bi djecu bez roditelja radije stavio u dom, nego dao istospolnom udomiteljskom paru? Ona se, sjetimo se, zavjetovala da će se boriti za prava djece.

Uzdanica klerikalne Hrvatske

Da se ne zavaravamo, kao predsjednica Grabar Kitarović bila je eksponent konzervativne i klerikalne politike koja nas vraća stoljećima unazad. Protivnici takve politike, liberalni progresivci, bili su njezini najžešći kritičari. Ona je upravo njima u facu godinama dizala srednji prst.

Danas, pak, ona poručuje da "u znak potpore diže srednji prst za nas žene i naša prava, ali i za muškarce koji nas podržavaju". Pa ipak, te žene i ti muškarci rušili su Kolindu s vlasti.

Žena vlada, žene trpe

Hrvatska je pet godina imala ženu na čelu države i svejedno je u tom periodu eskaliralo nasilje nad ženama, obiteljsko nasilje, zlostavljanje i ponižavanje žena, oduzimalo se prava ženama čak i da gospodare vlastitim tijelom, "baje" su određivale pravila i dijelile lekcije, a Hrvatska se vraćala stoljećima unazad.

Dok je Kolinda u svom "ćošku" slušala što "baje" kažu.

To što je Miroslav Škoro, nakon Nine Raspudića, izletio s ovom izjavom samo joj je poslužilo da se promovira bez ikakvih posljedica, da zaradi koji bod u javnosti, da nađe zadovoljštinu nakon izbornog poraza, ali i da pomogne "baji" Plenkoviću da pobijedi Škoru i mostovca Raspudića.

Bilo je to prekasno: za njezine fanove gadljivo, za njezine kritičare licemjerno. 

Hrvatska se pod Kolindom vraćala stoljećima unazad i ona je sada zadnja osoba koja može pomoći da se taj trend zaustavi.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode