Obavijesti

Kolumne

Komentari 47

Zbog čega HDZ-ovce više muči Davor Bernardić nego korona?

Zbog čega HDZ-ovce više muči Davor Bernardić nego korona?
1

Vodeći HDZ-ovci ovih dana više vode borbu protiv Davora Bernardića nego protiv koronavirusa. Optužuju ga za politiziranje i pozivaju na konstruktivno zajedništvo. Time šalju poruku kritičarima: začepite usta.

VIDEO

Da ne znamo bolje, činilo bi nam se da vodeće HDZ-ovce više muči predsjednik SDP-a Davor Bernardić, nego koronavirus.

Jučer je, primjerice, glavni tajnik HDZ-a Ante Sanader u izjavi novinarima prije svega poručio kako "ovo nije vrijeme za zabavu i politička nadmetanja", već je "ovo vrijeme koje zahtijeva zajedništvo i koncentraciju na te probleme", pozivajući Bernardića da "skupa s Vladom traži najbolje rješenje".

Kao da je Bernardić član vladajuće koalicije.

S ministar policije Davor Božinović jučer je, drugi puta u tjedan dana, iskoristio press konferenciju Kriznog stožera kako bi kritizirao šefa oporbe, pa čak mu se i narugao.

"Ovo što radi Bernardić je žalosno", komentirao je ministar Bernardićeve kritike, "sada nam on daje lekcije". 

Previše lapsusa

"Bilo bi najbolje da se na izjave Davora Bernardića očituje sam Davor Bernardić, jer mislim da bi to za njega bio nerješiv problem", reče Božinović. "Toliko je lapsusa napravio u posljednje vrijeme da je to teško pratiti".

I onda, glavna poruka: "Ovo nije vrijeme za politiziranje".

A što je onda ovo što radi Božinović? Koristi press konferencije Kriznog stožera na kojemu se obavještava javnost o borbi protiv koronavirusa kako bi se obračunavao sa šefom SDP-a.

Ali u ovim porukama krije se nešto još gore: HDZ poručuje Bernardiću, a time i svima ostalima, da naprosto začepe usta. Ili će podržavati HDZ-ovu vladu u ovoj pandemiji ili neka zauvijek šute. Da ih se ne optuži za politiziranje.

"Sve što bi bilo konstruktivno mi smo naravno uvijek spremni razmotriti, ali politiziranje u ovoj situaciji nije dobrodošlo", reče Božinović.

HDZ-ovo politiziranje

Znači, kritiziranje je politiziranje. Osim kad se HDZ prodaje politiziranje kroz borbu protiv korone, kroz pozive na zajedništvo, kroz proglašavanje kritičara nesuvislim politikantima.

Kako se zove ono kad Vili Beroš na konferenciji Stožera javno istakne osobne zasluge premijera Plenkovića u nabavci zaštitne opreme iz Kine? Ili kad se Beroš u intervjuima mora očitovati o pitanjima hoće li svoju popularnost u borbi protiv pandemije iskoristiti za daljnju političku karijeru, primjerice kroz izbore za gradonačelnika Zagreba?

Ili kad se Berošu postavilo pitanje "je li on Plenkovićev čovjek"?

Ili kad Beroš proziva "petokolonaše"?

Ne sjećamo se da je u ovoj zemlji proglašeno izvanredno stanje. Da je sklopljena velika koalicija. Da je zabranjeno kritizirati vlast.

HDZ ignorira koronu

O Davoru Bernardiću i njegovim istupima svatko može imati svoje mišljenje (dok ga smije imati), ali ako su oni nesuvisli i promašeni, onda bi to trebao biti problem SDP-a, a ne HDZ-a. Ako Bernardić doista čini "lapsuse koje je teško pratiti", zašto im onda HDZ poklanja toliku pažnju?

Bernardić, kao šef oporbe, radi svoj posao, kritizira Vladu ako misli da vuče krive poteze. Ali ako je ovo "ozbiljna epidemiološka kriza", zbog čega onda HDZ-ovci - pa još i članovi Kriznog stožera - troše svoje dragocjeno vrijeme na Davora Bernardića i njegove "lapsuse koje je teško pratiti"?

Uostalom, HDZ je pokazao kako se ozbiljno odnosi prema tog epidemiološkoj krizi kad je uredno održavao predizborne skupove za unutarstranačke izbore, pa čak i organizirao grupni doček rezultata.

Stranka je tada bila važnija od korone. 

Andrej Plenković tada je uz pomoć korone satrao oporbu u HDZ-u, oduzevši im teme, važnost i vidljivost. Sada želi iskoristiti krizu oko korone da oduzme prostor, važnost i utjecaj oporbi u državi.

Ne samo oporbi, nego svima koji se usude kritizirati Vladu, Krizni stožer, premijera i HDZ. Prolaze samo oni koji podržavaju, ne i oni koji kritiziraju.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu