Obavijesti

Kolumne

Komentari 97

Zbog lajavaca s mikrofonima u opasnosti su oni normalni...

Velik dio tenzije pred jedini pravi hrvatski derbi podigla su dva čovjeka, Hrvoje Maleš i Zdravko Mamić. A stradat će tamo neki klinac s krivim naglaskom u krivom gradu

VIDEO

Dinamo je u Ligi prvaka, Hajduk je u stvaranju. Po tko zna koji put. U Dinamu se točno zna tko što radi, zna se i ime čovjeka koji o svemu odlučuje, u Hajduku tek pokušavaju istjerati kaos na stražnja vrata. Dinamo je šest godina zaredom prvak, Hajduk svake godine ulazi u misiju rušenja rivala i ona svake godine završava istim ishodom.

Bili navijači jednih ili drugih, jedno morate priznati. Dinamo je u ovom trenutku za Hajduk svemirski brod. U svemu. Rezultatima, organizaciji, financijskoj moći... Dobro, može se raspravljati i o razlozima takvog stanja odnosa, o gradskom novcu koji je jedne godinama gurao naprijed, a druge u duboki glib i nizu drugih detalja, ali situacija je takva kakva jest. A opet, bez obzira na sve, jedini derbi hrvatskog klupskog nogometa uvijek ima veliku težinu. I još veće tenzije. Pogotovo kad se s juga na sjever počnu odašiljati strelice, a sa sjevera na jug krene još žešći odgovor. A u svemu tome na kraju gube - normalni. Ono malo što im je ostalo...

Može Hrvoja Maleša živcirati nadmoć, nadmenost i bahatost Zdravka Mamića koliko god hoće, jednako kao što se može objasniti i da Mamić nema živaca za rasprave s nekakvim ''klincem'' koji mu pokušava pomrsiti račune gdje god se okrene. Ali to je dva tjedna prije derbija - a to je poruka za obojicu - najmanje važno. Jer svojim svađama i razmjenama verbalne paljbe čelnici dvaju najvećih hrvatskih klubova samo užaruju atmosferu, stvaraju probleme, a o tome vjerojatno i ne razmišljaju.

Zbog nenormalnih i suludih tenzija normalni ljudi strahovat će za vlastiti život

A to je opasno. Jako opasno. Neće Maleš i Mamić biti na poljudskim navijačkim tribinama, sjeveru, odnosno jugu. Neće Mamić dolaziti na gostovanje autobusom preko Dugopolja i strahovati od ''sačekuše''. Neki drugi hoće. Oni koji će željeti biti uz Dinamo, koji će željeti navijati, a zbog nenormalnih i suludih tenzija strahovat će za vlastiti život. Kao što se ni Maleš neće, kad dođe u Zagreb, kretati u krugovima u kojim je ikavica opasan način života. Ali neki drugi hoće. Neki dječaci koje nogomet možda ni ne zanima, neki koji će ''popiti šaku'' samo zato jer imaju dalmatinski naglasak. Ili zagrebački u Splitu, naravno.

Iz udobnih fotelja, ispred mikrofona i televizijskih kamera, njih dvojica svašta ''baljezgaju''. I na neki način otvaraju bojište. Tenzije su ionako prevelike, teško podnošljive, a što će tek biti sada... Kako će, primjerice, izgledati derbi 10. rujna? Za očekivati je - užasno. A tu, ovoga puta, ne mislim na nogomet. Iako će i nogomet, za očekivati je, također biti užasan.

Dakle, idemo redom. Igrači Hajduka bit će ljutiti i posebno nabrijani zato jer ih, eto, ovi iz Zagreba stalno kradu. Ako je netko od njih i sumnjao u to, predsjednik im je, negdje usred prepirke s Mamićem, sve lijepo objasnio:

- Da, momci, kradu vas bezočno. Niste vi krivi što protiv Zadra niste u stanju stvoriti šansu, što ste protiv Splita trebali dobiti četiri komada u prvih dvadeset minuta, krivi su oni iz Zagreba.

Sucu još ne znamo ime i prezime, ali znamo da će proživjeti pakao, sve što napravi bit će krivo

Igrači Dinama bit će također nabrijani do maksimuma. Tek toliko da pokažu da se Splićani ne bi smjeli izvlačiti na suce. Navijači? E, tek će oni biti nabrijani, ionako uvijek jesu. Torcida će također biti ljutita i bijesna na sve što dolazi sa sjevera, a trenutak je 'najbolji mogući'. BBB su prekinuli bojkot, ići će u Split. U velikom broju? Moguće, zaželjeli su se utakmica... 

A dolje na terenu, između dva puta po 11 nabrijanih, stajat će sudac. Ne znamo mu još ime i prezime, ali znamo da će proživjeti pakao. Što god dosudi, neće valjati. Kome god da karton, neće valjati, kad god dosudi granični offside, opet neće valjati. I ne bih baš rekao da se u HNS-u itko nudi da odsudi tu utakmicu, čak bih prije očekivao izvanredne okolnosti kod mnogih, bolesti ili što već, samo da izbjegnu derbi najvišega rizika. Još će se i policijske snage vjerojatno brojati u stotinama, tek toliko da ugođaj bude potpuno militaristički.

A za dobar dio svega toga kriva su dva čovjeka. Hrvoje Maleš i Zdravko Mamić. Pobornik sam teorije koja kaže da Maleš diže buku isključivo zato da razdrma stanje u vrhu HNS-a, da se lovi za svaku slamku od koje je moguće napraviti aferu o kojoj će se govoriti, pisati... Sve sa željom da osnaži Hajdukov utjecaj u savezu, takvom nikakvom. Nije mi nejasno ni kad Mamić odgovori sa ''željezarijom ili rezalištem'', kao ni kad otvoreno kaže da on određuje tko će s kim i kad igrati ili nadnaravnim moćima pogleda u budućnost i otkrije tko će biti prvak iduće tri godine. To je Mamić, može on i puno gore od toga. Ali možda bi obojica trebala zastati i razmisliti. O onom policajcu koji je ostao bez oka, o svakom pretučenom klincu, o svakom razbijenom automobili ''krivih'' registracija. Jer ovo nije igra, ovo je otvorena opasnost da bude ozbiljne frke.

I zato je vrijeme za nešto što se nikad nije dogodilo. Ne znam koliko će navijača ovo pročitati, ne znam ni hoće li itko od njih poslušati savjet. Pretpostavljam da neće, ali vrijeme je... Vrijeme da navijači pokažu da su civiliziraniji od tih lajavaca na čelu klubova. Da ne razbiju ni jedan automobil, da ne razbiju ni jednu glavu, da navijaju za svoje i smanjuju tenzije koje su ta dvojica digli do nebesa. Preambiciozna želja? Da, znam da je, ali vrijedi pokušati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...