Obavijesti

Kolumne

Komentari 5

Zimsku depresiju i mrakove će 'potjerati' ulje gorke naranče

Destilacijom cvjetova gorke naranče izolira se neroli - jedno od najcjenjenijih i najskupljih eteričnih ulja, koji popravlja depresivna i anksiozna stanja i uravnotežuje

VIDEO

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovog se puta osvrnula na zimsku depresiju i kako se boriti s njom. 

Kažu da je početak siječnja najdepresivnije vrijeme u godini. Zbroje se računi, novogodišnje i božićno slavlje ostane tek u sjećanju, pritisnu brige, a zbog povećana lučenja melatonina često se baš u siječnju javi bezvoljnost poznatija kao zimska depresija ili zimski blues. 

Poznato je kako citrusna eterična ulja mogu uspješno odagnati osjećaj zimske bezvoljnosti, a ovaj ću se put osvrnuti na gorku naranču od koje se mogu dobiti čak tri takva ulja. U kolumni Priroda liječi već smo spominjali važnost kvalitete eteričnih ulja i navodili primjere kako prepoznati eterično ulje aromaterapijske kvalitete i kako u svijetu kliničke aromaterapije ne znači baš ništa reći: “To ti je ulje naranče”, jer takva tvrdnja povlači sljedeća pitanja. Koje naranče - gorke ili slatke? Kako je uzgojena ta naranča - na konvencionalan način uz upotrebu pesticida ili ekološki? Na koji je način dobiveno eterično ulje - destilacijom ili tiještenjem?

Destilacijom cvjetova gorke naranče izolira se neroli - jedno od najcjenjenijih i najskupljih eteričnih ulja

Gorka naranča je upravo zato odličan primjer koliko se sastavom različitih eteričnih ulja može dobiti od jedne biljke ako se eterično ulje proizvodi različitim postupcima (tiještenje ili destilacija) i od različitih vrsta biljne droge (plod, list ili cvijet). Tako se hladnim tiještenjem kore gorke naranče dobije eterično ulje koje djeluje stimulativno na probavu i smirujuće kod anksioznih stanja. 

Petit grain je eterično ulje dobiveno parnom destilacijom listova gorke naranče, bogato esterima, koji djeluju kao spazmolitik kod grčeva mišića, ali i balansirajuće na emocije. Destilacijom cvjetova gorke naranče izolira se neroli - jedno od najcjenjenijih i skupljih eteričnih ulja koje se, zahvaljujući svojem izuzetnom cvjetnom mirisu, mnogo koristi u industriji parfema i kozmetike. 

Neroli djeluje na depresivna i anksiozna stanja, vraća ravnotežu preopterećenoj psihi i meni je osobno jedno od najdražih eteričnih ulja. Skup kao bočica skupog parfema, ali... Miris mu je neopisiv i još k tome tjera zimske mrakove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode