Obavijesti

Sport

Komentari 55

Finale trajalo tek pet minuta, Pau Gasol pregazio i Litavce!

Finale trajalo tek pet minuta, Pau Gasol pregazio i Litavce!
10

Litva je već poslije pet minuta igre u finalu Eurobasketa u Lilleu bila u zaostatku od dvije znamenke, a Španjolska je poslije 2009. i 2011. uzela treće zlato na EP-ima

VIDEO

Pau Gasol otvorio je utakmicu blokadom na Jonasu Mačiulisu, što je ostalim Litavcima bio znak da ni ne pokušavaju napraviti ništa iznutra. Kako su prvu tricu pogodili tek u 17. minuti, jednostavno nije postojao put kojim bi mogli do zlata protiv Španjolske. Završilo je 80-63.

Gasol je za početak pustio Sergiju Llullu i Rudyju Fernandezu da riješe probleme u napadu, pa kad je i MVP povezao svojih osam poena zaredom, navijači u zelenom zašutjeli su, a stotinjak španjolskih moglo je početi sa slavljem već poslije tih 19-8 iz prve četvrtine. 

Najviše je u prvom poluvremenu bilo 34-18 za "furiju", prije nego su Mantas Kalnietis, Renaldas Seibutis i Jonas Mačiulis zabili prve litavske trice i smanjili na 41-33 na odmoru. No i kad su u nastavku koliko toliko utišali Gasola, javio se drugi Pau, Ribas, i to tricom i zakucavanjem za 52-35. 

Rudy ovaj put nije glumio

Jedina loša vijest za Španjolsku u tom je trenutku bila ozljeda Fernandeza, kojeg su zvižduci ispratili s terena jer su Litavci i Francuzi s tribina mislili da opet glumi. Ispostavilo se da je ozljeda takva da su liječnici pred kraj treće četvrtine odnijeli šutera u svlačionicu. 

A baš je Victor Claver, koji je ušao umjesto njega, odradio još jednu solidnu sporednu ulogu. Tricom je odveo nove prvake Europe na 60-42 u 30. minuti, pa više nitko nije vjerovao da Litva može do preokreta. 

Gasol nije dostigao sam sebe

Jedino što je u posljednjih deset minuta bilo zanimljivo jest lov Paua Gasola na - Paua Gasola. Naime, prije 12 godina kad je Španjolska u finalu EP-a izgubila od Litve, najbolji strijelac turnira bio je Gasol s 25.8 koševa po utakmici. 

Sad je, s 35 godina na leđima i novih 25 poena u finalu također najbolji strijelac EP-a, tek malo slabiji nego 2003. godine, s 25.6 koševa po utakmici. A imao je još i 12 skokova, četiri asistencije i tri blokade. Čudesno, za potpuno zasluženi standing ovation 27.362 gledatelja na finalu u Lille!

Baš je njegova trica minutu i pol prije kraja bila katalizator za dvije prepoznatljive pjesme s tribina: "Yo soy espanol" i "Campeones!" Treći put na posljednja četiri EP-a, od Poljske 2009. samo se još Francuska 2013. uspjela popeti na vrh. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici koji se igra večeras od 19.30 sati. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica
UZNEMIRUJUĆE

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica

Golman Gorice istrčao je s gola u namjeri da izbije loptu, ali je nehotice koljenom udario u glavom suigrača Đuru-Giulija Đekića. Ostao je nepomično ležati, a igrači su se okupili oko njega i zaklonili pogled