Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Aronija daje novi okus likeru, muffinima, pecivima i umacima

Aronija daje novi okus likeru, muffinima, pecivima i umacima
4

Zbog oporog okusa plodovi aronije iscijeđeni u sok obično se miješaju s drugim, slađim voćem, a bobice se suše za pripremu čajeva koji povoljno djeluju na jetra

VIDEO

Aronija je stigla iz Sjeverne Amerike - poznavali su je tamošnji Indijanci koji su njezine plodove sušili i mljeli te miješali s mašću i osušenim mesom. Danas se mesnim jelima dodaje na profinjeniji način - umak od jabuka i aronije prikladan je za prelijevanje pečene piletine ili svinjetine, a nekoliko suhih plodova oplemenit će i gulaš od divljači.

Ipak, aronija je mnogo češći “gost” u slatkim jelima - dodaje se tijestu za peciva, pužiće i muffine, a katkad i slatkom kruhu, npr. onom od banana. Od aronije se mogu pripremati i desertni umaci, džemovi, pekmezi, kompoti i želei. Dobra je i kao sirup ili dodatak sokovima od svježeg voća. 

Liker od aronije

Sastojci: 90 bobica aronije, 500 g šećera, 4 klinčića, zvjezdasti anis, prstohvat sjemenki kardamona, 400 ml vode, 700 ml votke, 1/2 žličice limunske kiseline 

Priprema: Bobice stavite u vodu sa šećerom i limunskom kiselinom, dodajte anis te u mužaru usitnjene klinčiće i kardamon. Lagano kuhajte da se bobice raspucaju. Maknite s vatre, usitnite štapnim mikserom i ostavite da se ohladi. Ohlađenu smjesu procijedite i lagano umiješajte votku. Ulijte u boce. Možete odmah upotrijebiti liker.

Pekmez od aronije

Sastojci: 2 kg aronije, 1,5 kg šećera

Priprema: Šećer prelijte s pola litre vode i stavite kuhati. Kad postane sirupasto, dodajte oprane aronije i nastavite kuhati, neprestano miješajući, dok se ne stvori jednolična masa. Vruć pekmez ulijte u zagrijane staklenke, zatim ih vratite u mlaku pećnicu da se stvori korica. Kad se pekmez ohladi, zatvorite staklenke.

Sirup od aronije

Sastojci: kg aronije, 600 g šećera

Priprema: Bobice aronije operite, očistite od peteljki i zgnječite. Dodajte 200 g šećera, izmiješajte i ostavite pokriveno na hladnome mjestu do idućeg dana. Ocijedite sok od voća, dodajte šećer i zagrijavajte miješajući. Kuhajte sok pet minuta i vruć stavite u boce te odmah zatvorite.  

Tekst preuzet iz subotnjeg izdanja gastromagazina Skuhatćute koji uz 24 sata možete nabaviti svake subote po cijeni od 1,99kn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

'Zbog moje debljine, ljudi misle da mi je muž plaćeni glumac'
TRPI RUŽNE UVREDE

'Zbog moje debljine, ljudi misle da mi je muž plaćeni glumac'

Amerikanka je odlučila javno odgovarati svim okrutnim komentatorima koji ju pitaju je li njezin mišićavi suprug 'plaćeni glumac' te ju pitaju koliko ima novca te ima li životno osiguranje

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'
ISPOVIJESTI: KAKO SMO IZBJEGLI SMRT

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'

S vremena na vrijeme, naš unutarnji glas nas navodi da donesemo odluke koje inače ne bismo razmatrali, kao što je odustajanje od putovanja ili iznenada odabiranje druge rute na posao
Ulovite mjesto na vrijeme: Evo gdje se u Zagrebu smije, a gdje ne smije roštiljati na livadama
BUNDEK, JARUN...

Ulovite mjesto na vrijeme: Evo gdje se u Zagrebu smije, a gdje ne smije roštiljati na livadama

Pomama za klupicama i kućicama iz godine u godinu je sve veća, a kad su praznici, poput 1. maja, klupicu treba zauzeti već u rano jutro. Evo koje su najpopularnije lokacije za besplatno roštiljanje u glavnom gradu