Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Citrusi se ne drže u hladnjaku, dok se luk čuva u najlonkama

Citrusi se ne drže u hladnjaku, dok se luk čuva u najlonkama
1

Banane se teže kvare ako im stabljike omotate plastičnom folijom, luk se čuva u najlonkama, a povrće se može zamrznuti ako ga prethodno uronite u vrelu vodu

VIDEO

Luk se može održati izvan hladnjaka čak osam mjeseci ako ga stavite u stare najlonke i zavežete čvor iza svake glavice. Tako pripremljen luk objesite u smočnicu. Ako vam je takav način čuvanja suviše neobičan, luk spremite u papirnate vrećice. Nikada ga ne držite u plastici jer tada može popljesniviti ili proklijati. A ako ste narezali previše luka, čvrsto ga zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak. 

Plastična folija dobro će vam doći i za čuvanje banana - njome čvrsto omotajte mjesto gdje se spajaju peteljke na grozdu banana kako ne bi bilo izloženo zraku, što potiče kvarenje. Banane je dobro čuvati što dalje od ostalih namirnica jer se iz njih oslobađa najviše plina etilena, koji ubrzava kvarenje. Srećom, postoje i namirnice s neograničenim rokom trajanja. Čak i ako je promijenio boju ili se kristalizirao, med je itekako upotrebljiv jer ga antibiotska svojstva čuvaju od kvarenja. Pokvariti se ne mogu ni šećer, sol i škrobno brašno jer se u njima ne mogu razvijati bakterije.

Kruh tri mjeseca ostaje svjež u zamrzivaču 

Hladnjak nije dobro mjesto za držanje kruha jer će se ondje brže osušiti nego na sobnoj temperaturi. No ako ga zamrznete (cijelog ili narezanog na kriške), kruh će zadržati svježinu najmanje tri mjeseca i nakon odleđivanja bit će ukusan kao svjež.

Jaja dulje traju ako se smrznu "naopačke"

Jaja u hladnjaku mogu stajati 120 dana. Bolje se čuvaju ako im je šiljasti kraj okrenut prema dolje. Jaja možete i zamrznuti tako da ih umutite sa solju ili šećerom.

Pranje u otopini octa dobro je za maline i jagode

Bobičasto voće trajat će dulje ako ga operete u otopini od dijela octa i deset dijelova vode. To će mu produljiti rok trajanja za tjedan dana, a okus octa neće se osjetiti. 

Posuda s ledom produljuje rok morskih plodova

Morske plodove najbolje je zamrzavati u originalnom pakiranju, a čuvate li ih u hladnjaku, pakiranje stavite na posudu napunjenu ledom.

Citrusno voće i krumpir ne drže se u hladnjaku

Citrusno voće isto tako bolje je držati na sobnoj temperaturi. Čuvate li limune, limetu ili naranče u hladnjaku, kora će im postati gruba, tvrda, a i postat će manje sočni i ukusni. U hladnjaku nije dobro držati ni krumpir jer mu preniske temperature kvare okus.

Maslacu ne trebaju jako niske temperature

Maslac je najbolje čuvati na početku police ili u vratima jer će se tako lakše mazati i rezati, a traje tri, četiri mjeseca. Neotvoren margarin u hladnjaku se može se čuvati od četiri do pet mjeseci, no otvoren se mora potrošiti za mjesec dana.

Rajčice treba držati na sobnoj temperaturi

Ne čuvajte rajčice u plastičnim vrećicama jer će brže istruliti. Najbolje ih je držati s peteljkom prema dolje, u papirnatoj vrećici ili kartonskoj kutiji, tako da se ne dodiruju. Umjesto u hladnjaku čuvajte ih na sobnoj temperaturi na tamnome mjestu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju