Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Gastroigra: Kuhajte jednput, a jedite slasna jela cijeli tjedan

Gastroigra: Kuhajte jednput, a jedite slasna jela cijeli tjedan
7

Ne bacajte ostatke kuhane ili pečene piletine - pretvorite ih u slasne obroke za cijeli radni tjedan. Dovoljno je samo malo mašte i začina za fina i kreativna jela

VIDEO

Pečeno pile i kokošja juha sastavni su dio nedjeljnog ručka u mnogim obiteljima. Kako većina tog pileta ne bi završila u smeću, donosimo vam ideje za slasne obroke koje obitelji možete posluživati cijeli tjedan. Spremate li u nedjelju pile u pećnici, uzmite malo veći komad, od dva do tri kilograma. Ostatke pečenog mesa pospremite u plastične zdjelice i stavite u zamrzivač. Višak juhe također zamrznite i iskoristite kao pileći temeljac za jela u tjednu. 

Od šalice iste te smrznute juhe možete napraviti brzinsku juhu sa sitno nasjeckanim povrćem koje imate u hladnjaku ili pileći ragu. Šalicu smrznute juhe otopite u vodi, stavite grašak, mrkvu, celera i peršina pa kratko prokuhajte. Kad je ragu kuhan, dodajte pola šalice kiselog vrhnja pomiješanog s malo vrhnja za kuhanje i umućeni žumanjak. Ulijte u juhu i ukusan ragu je gotov. Komade piletine od nedjeljne juhe ne morate stavljati u zamrzivač. 

Ostavite ih u hladnjaku i već sutradan možete pripremiti slastan rižot sa šampinjonima ili vrganjima. Radni tjedan možete početi i s palačinkama punjenim piletinom i sirom ili veličanstvenim tacosom.

Ponedjeljak: Palačinke s piletinom i šampinjonima

Sastojci: komadići pilećeg mesa (ako je ostalo bijelog mesa), 300 g šampinjona, glavica luka, sol, papar, mješavina začina (origano, mažuran, bosiljak, peršin), 2 žlice kiselog vrhnja, 8 palačinki

Priprema: Na ulju pirjajte luk i na listiće narezane šampinjone pa dodajte začine i komadiće piletine. Kratko sve promiješajte, dodajte vrhnje i pustite još nekoliko minuta da se sve sjedini. Na palačinke u jednom redu rasporedite smjesu, zamotajte ih kao sarme, krajeve uvijte prema unutra pa zamotajte palačinku. Zapecite ih u pećnici posute sa sirom ili ih panirajte u brašnu, jajima i mrvicama pa kratko popržite na ulju. 

Utorak: Punjeni šampinjoni

Sastojci: 500 g šampinjona, komadići piletine iz juhe, 50 g pancete, češanj češnjaka, 100 g maslaca, 70 g brašna, dl mlijeka, muškatni oraščić, 50 g gorgonzole, maslinovo ulje

Priprema: Šampinjonima otkinite stabljike i klobuke posložite na lim za pečenje obložen papirom. Stabljike sitno nasjeckajte, na tavi prepržite s komadićima pancete, češnjakom i dodajte sitne komadiće piletine. Napravite bešamel od maslaca, brašna i mlijeka te u njega naribajte malo muškatnog oraščića. Umaku dodajte prepržene stabljike, pancetu i piletinu te sve promiješajte. Smjesom punite klobuke i na vrh stavite malo gorgonzole. Pecite 20-ak minuta na 200°C. 

Srijeda: Pileće meso s povrćem na kineski način

Sastojci: kockice Pilećeg mesa, pola žličice đumbira u prahu, 2 žlice bijelog vina, žlica sojina umaka, pola žličice soli, papar, pola šalice ulja, šalica mladoga graška, celer narezan na listiće, pola šalice bambusovih mladica, poriluk, 100 g šampinjona, šalica pilećeg temeljca

Priprema: Pomiješajte piletinu, đumbir, vino, soju, sol i papar. Stavite u tavu na dvije žlice zagrijanog ulja i pirjajte pet minuta. Maknite s vatre i držite toplo. U dubokoj tavi ili woku zagrijte dvije žlice ulja, stavite povrće i narezane šampinjone, popržite i stalno miješajte. Umiješajte piletinu i pustite da odstoji nekoliko minuta. Zalijte temeljcem i pirjajte na jakoj vatri još pet minuta. 

Četvrtak: Pile na seljački način

Sastojci: Ostatak komada pečene ili kuhane piletine, 250 g krumpira, 100 g slanine, bijela repa, ukiseljene lučice iz staklenke, 2 mrkve, dl bijelog vina, maslinovo ulje

Priprema: Nauljite zdjelu pa narežite krumpir na ploške i posložite jedan red. Nasjeckanu mrkvu, repu i kockice prepržene slanine dodajte krumpiru. Posložite komadiće pilećeg mesa i kisele lučice pa sve prekrijte novim redom krumpira. Zalijte vinom i zapecite 20-ak minuta u pećnici na 200°C. 

Petak: Tacosi s piletinom

Sastojci: 150 g crvenoga graha iz konzerve, manja konzerva kukuruza, maslinovo ulje, sok pola limuna, žličica mljevenoga kima, origana, 2 režnja češnjaka, komadići piletine

Priprema: Piletinu iz juhe marinirajte u maslinovu ulju, limunovu soku, češnjaku, kimu i origanu. Nakon što je dobro odstajala, kratko prepržite meso da postane hrskavo. Dodajte grah i kukuruz, promiješajte i napunite taco školjkama. 

Od mesa iz juhe rade se pizze, salata...

Zdrave, bogate i zasitne juhe s dodacima poput žličnjaka ili okruglica mogu se servirati i kao samostalan obrok. Šareno sezonsko povrće narezano na kockice i trakice, komadići mesa koje možete iskoristiti od nedjeljnog ručka prokuhano u juhi idealna je okrepa usred radnog tjedna. Krem-juhe od tikvica, brokule, karfiola, graška, bundeve i ostalog povrća smiksanog u blenderu bit će potpunije ako ih zalijete pilećim temeljcem koji ste pospremili u zamrzivač. Komadiće ostataka piletine možete servirati preko raznih povrtnih, ali i voćnih salata kao lagani obrok. 

Ako u radni dan želite unijeti malo vedrine i zabave, komadiće piletine možete poslužiti u kombinaciji s raznim začinima, prepržene s brašnom i sezamovim sjemenkama, kao male zalogaje koji se jedu rukama ili ih poslužiti s gotovim umacima.

Ponedjeljak: Pileća ragu-juha s vrhnjem 

Sastojci: pileće meso, glavica luka, 150 g mrkve, 100 g graška, 2 korijena celera, 2 korijena peršina, pileća kocka ili šalica pilećeg temeljca, maslinovo ulje, pola šalice kiselog vrhnja, žumanjak, sol, papar

Priprema: Na maslinovu ulju prepržite nasjeckani luk, na kockice narezanu mrkvu, celer i peršin. Dodajte smrznuti ili svježi grašak. U to dodajte komadiće pilećeg mesa koje ste sačuvali u zamrzivaču od nedjeljne bistre pileće juhe (mogu se staviti i pileće iznutrice, kosti od hrbata). Sve zalijte pilećim temeljcem i vodom. Dok se ragu juha kuha, u kiselom vrhnju s malo slatkog vrhnja umiješajte žumanjak. Bjelanjak možete pomiješati s još jednim cijelim jajetom, brašnom i malo soli te umiješajte tijesto za noklice. Gotovu juhu zalijte vrhnjem i umućenim žumanjkom (maknite kratko s vatre), stavite natrag na vatru i ukuhajte noklice. 

Utorak: Začinjeni nuggetsi sa sezamom

Sastojci: komadići pilećeg mesa, 3 žlice maslinova ulja, 8 žlica krušnih mrvica, 4 žlice parmezana, 2 žlice brašna, sol, papar, mljeveni čili, mljeveni češnjak, origano, bosiljak, majčina dušica, ružmarin, jaje, 3 žlice sezamovih sjemenki

Priprema: Odmrznute komadiće mesa začinite maslinovim uljem. Umočite ih u pomiješanu smjesu začina, parmezana, brašna, čilija i češnjaka. Komadiće umočite u razmućeno jaje i uvaljajte u krušne mrvice pomiješane sa sezamovim sjemenkama. Komadiće posložite na papir za pečenje i u lim pa pecite na 180 stupnjeva oko deset minuta. Poslužite uz omiljeni umak ili zelenu salatu.

Srijeda: Salata od kus-kusa s piletinom

Sastojci: šalica pilećeg temeljca, komadići pilećeg mesa, maslinovo ulje, rikula, limunov sok, 2 šalice kus-kusa, manja konzerva kuhane leće

Priprema: Pilećim temeljcem pomiješanim sa šalicom vode zalijte kus-kus i ostavite da nabubri desetak minuta. Dodajte komadiće piletine, leću i rikolu te začinite maslinovim uljem i limunovim sokom.

Četvrtak: Salata od piletine, mrkve, rajčice i paprika

Sastojci: komadići pečene ili kuhane piletine, 2 rajčice ili 5 cherry rajčica, 2 krastavca, 3 mrkve, 3 paprike, 100 g feta-sira, 2 pečena tosta, kopar, maslinovo ulje, sol, papar

Priprema: Odmrznite piletinu te pomiješajte s narezanim rajčicama, krastavcima narezanim na kockice, naribanom mrkvom, kockicama fete i kockicama paprike. Sve začinite maslinovim uljem, solju i paprom. Dodajte malo kopra, i na kraju kockice preprženog tosta.

Petak: Pizza s piletinom

Sastojci: komadići kuhane piletine, 100 g mozzarelle, nekoliko šampinjona, konzerva nasjeckanih rajčica, bosiljak, režanj češnjaka, glavica luka, 25 g parmezana

Priprema: Na kupovno ili domaće napravljeno tijesto za pizzu posložite nasjeckane rajčice. Na njih stavite parmezan, mozzarellu narezanu na tanke ploške, češnjak na komadiće, luk na tanke ploške i gljive na listiće. Pecite u pećnici na 200°C oko 20 minuta.

Egzotični začini i kockice mesa su savršen spoj

Pečeno pile uz malo začina - kineskih, indijskih ili meksičkih - za tren se pretvara u egzotično jelo. Kad nedjeljom pripremate piletinu i juhu, višak kojih obvezno zamrznite, nemojte baciti talog od pečenja. Postružite ga s dna posude u kojoj se pile peklo i spremite u hladnjak. Može stajati cijeli radni tjedan, pa ga iskoristite za druga jela. Podgrijte ga i prelijte bijelim vinom, dodajte malo češnjaka, brašna, gljiva i vrhnja te će nastati fin umak. 

Tako počinje i priprema piletine na provansalski način, s crnim maslinama i slanim srdelama. Seljačke lonce s piletinom slagale su i naše bake, a komadići zamrznute piletine savršeno će se složiti u loncu. Krumpir narezan na ploškice, repa, ukiseljene lučice i lonac mogu u pećnicu i u srijedu, a ne samo nedjeljom. Curry je začin s istoka koji se i kod nas polako udomaćio, a savršeno se slaže s piletinom. 

Jednostavno jelo s malo egzotike i šalicom pilećeg temeljca odličan je izbor za ručak u radnome tjednu. I u kineskoj je kuhinji piletina na prvome mjestu. U woku se pripremaju komadići hrskave piletine s povrćem, sojinim umakom i bambusovim mladicama. Zvuči komplicirano, ali zapravo je “najteže” narezati povrće na trakice i kockice. Uz piletinu idu i žitarice koje se sve više pripremaju i kod nas, kus-kus i kvinoja.

Ponedjeljak: Pileći ražnjići

Sastojci: komadići pilećeg mesa, luk, 100 g šampinjona, 100 g pancete, štapići za ražnjiće, maslinovo ulje, sol, papar

Priprema: Šampinjone prerežite na pola, luk na ploške, pancetu na tanke kriške. Na štapiće za ražnjiće nabadajte komadić mesa, luka, šampinjona i pancete dok sve ne potrošite. Malo ih namažite maslinovim uljem, posolite, popaprite i kratko prepržite na električnom roštilju ili grill-tavi.

Utorak: Pikantna piletina s kikirikijem 

Sastojci: 50 g brašna, komadići kuhane piletine iz juhe, žličica čilija, maslinovo ulje, žlica meda, pileći temeljac, sol, 100 g kikirikija, mješavina začina

Priprema: Komadiće kuhane piletine začinite maslinovim uljem, čilijem, mješavinom začina i uvaljajte u brašno. Pržite u dubokom ulju minutu, dvije i vadite na kuhinjski ubrus kako bi se ocijedio višak masnoće. Na tavi bez masnoće kratko prepržite kikiriki, dodajte med i zalijte s malo pilećeg temeljca. Ubacite prženu piletinu i još minutu pirjajte dok se umak malo ne zgusne. Poslužite uz kuhanu rižu, kus-kus ili kvinoju.

Srijeda: Piletina na provansalski način

Sastojci: pileće meso, 1 dl bijelog vina, 1 režanj češnjaka, 4 rajčice, 4 slane srdele, 10-ak crnih maslina bez koštica

Priprema: Talog od pečenja koji ste čuvali u hladnjaku zagrijte i prelijte bijelim vinom. Dodajte zgnječeni češnjak, slane srdele, rajčice narezane na kockice i sitno nasjeckane masline. Pirjajte pet minuta. Taj umak prelijte preko komadića piletine pa poslužite uz tjesteninu i salatu.

Četvrtak: Piletina s curryjem

Sastojci: komadići pilećeg mesa, luk, žličica curryja, 2 dl kokosova mlijeka, šalica pilećeg temeljca, 2 dl slatkog vrhnja, malo ulja

Priprema: Komadiće zamrznute kuhane piletine prepržite na ulju s lukom narezanim na ploške. Začinite curryjem, dodajte mješavinu začina, prelijte kokosovim mlijekom i pilećim temeljcom. Ukuhajte vrhnje i miješajte dok se malo ne zgusne. Poslužite uz skuhanu rižu.

Petak: Rižot od tikvica i piletine

Sastojci: 150 g tikvica, komadići piletine, šalica riže, manji luk, 3 žlice maslinova ulja, povrtni temeljac ili pileći temeljac iz zamrzivača

Priprema: Narezano pileće meso iz zamrzivača stavite u marinadu od maslinova ulja, soli, papra, listića ružmarina i kadulje. Bilo bi dobro da odstoji neko vrijeme (možete ga i večer prije staviti marinirati). U dubljoj tavi na maslinovu ulju pirjajte luk, oguljene tikvice narezane na kockice i začine. Dodajte rižu i podlijte je temeljcem ili vodom. Dolijevajte tekućine koliko je potrebno da riža postane meka. Potkraj rižotu dodajte malo maslaca i kap, dvije balzamičkog octa.

Recepti za okrepljujući užitak: Fine noklice i knedle za juhu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak
Jeste li ikad vidjeli nešto slično? Pokazala svoju novu manikuru i 'zgrozila' cijeli internet
ŠTO VI MISLITE?

Jeste li ikad vidjeli nešto slično? Pokazala svoju novu manikuru i 'zgrozila' cijeli internet

Umjesto lijepih uređenih varijanti sa sjajnim česticama ili nekom od proljetnih, pastelnih boja, ova se dama odlučila za mnogo 'opasniji' izgled noktiju