Lifestyle

Komentari 0

10 načina na koje ocat u vrtu može pomoći u njegovom rastu

10 načina na koje ocat u vrtu može pomoći u njegovom rastu

Sezona je sadnje i prije nego se zaputite u vrtne centre po preparate za probleme koje imate u vrtu, možda rješenje već imate kod kuće. Osim što pomaže u čišćenju, ocat vam može pomoći i u vrtu

1. Riješite se korova

Bijeli ocat ima pet posto octene kiseline koja može prodrijeti kroz membrane biljaka, ubijajući ih od lišća prema dolje. Ocat stavite u bočicu s raspršivačem, ne treba ga razrijediti, i poprskajte lišće korova tek toliko da ga prekrije, ali ne i da kaplje niz biljku. Ocat u vrtu može naštetiti drugim biljkama, zato budite oprezni pri prskanju i ne prskajte mnogo.

POGLEDAJTE VIDEO:

2. Tjera životinje

Životinje obično mrze miris octa, pa ga upotrijebite da ih držite izvan vašeg vrta. Uzmite nekoliko starih krpa, namočite ih u ocat i stavite po rubu svog vrta. Miris će djelovati kao nevidljiva ograda koja udaljava kuniće, jelene i rakune, a odbija čak i zmije. Morat ćete ponovno namočiti krpe nakon kiše ili nakon što se miris povuče, zato si napravite podsjetnik ili to učinite dijelom redovnog održavanja vrta.

3. Riješite se insekata

Puževi mogu polako proždirati vaše biljke, ali kad se pošpricaju octom, tijela puževa rastopit će se. Ako ipak ne želite promatrati puževe kako se tope, možete njih i ostale insekte držati na odstojanju krpama natopljenim octom. 

4. Potaknite klijanje

Namakanje sjemenki prije sadnje može pomoći u klijanju, a ocat pomaže i u tome. Stavite sjemenke u malu posudu i dodajte toliko vode da ih pokrijete bez da ih u potpunosti potopite. Možete koristiti i vrećicu sa zatvaračem s dovoljno vode da sjeme ostane vlažno. Prije pokrivanja posude sa sjemenkama ili zatvaranja vrećice dodajte jednu do tri žlice octa. Pustite da se sjemenke namaču osam do 12 sati, ali ne duže od 24. Tvrde ljuske oko sjemena omekšat će i potaknuti sadnicu na nicanje.

5. Očistite pribor za vrtlarenje

Vrtne alate možete održavati čistima i funkcionalnima samo s octom i vodom. Novije alate samo poprskajte i obrišite, a alate s malo hrđe namočite preko noći u otopini pola vode i pola octa. Ujutro istrljajte hrđu čeličnom vunom i operite.

6. Nahranite cvijeće

Ocat može djelovati kao hrana za cvijeće u vašem vrtu. Na nešto manje od 4 litre vode u vašoj kanti za zalijevanje dodajte jednu šalicu octa i zalijevajte cvijeće kao i obično. Ovo prirodno gnojivo izvrsno djeluje za kiselo cvijeće poput hortenzija, rododendrona, gardenija, božikovina i azaleja.

7. Testirajte pH vrijednost vašeg tla

Ocat vam može pomoći u testiranju alkalne razine vašeg tla. Započnite sakupljanjem uzorka iz svog vrta i stavite ga u posudu srednje veličine. Svakako uzmite uzorke zemlje s različitih dijelova vrta, jer se oni obično razlikuju. Zatim u zemlju dodajte pola šalice vode i pola šalice octa.

Što više pjene dobijete, to je veća pH ravnoteža u tlu, a to vam može pomoći u odabiru vrsta biljaka koje tamo mogu uspijevati. Isti test možete napraviti sa sodom bikarbonom i vodom kako biste testirali kiselost svog tla. Niti jedan od ovih testova nije previše precizan, naravno, ali jeftiniji su i brži od kompleta za testiranje ili slanja tla u laboratorij.

8. Riješite se plijesni i drugih gljivica

Ocat može poslužiti kao antimikotik, preparat koji uništava ili sprječava rast gljiva, kako bi spasio vaše biljke od plijesni i drugih gljivica. Dovoljno je pomiješati tri žlice jabučnog octa s oko 4 litre vode i promućkati. Dodajte otopinu u bočicu s raspršivačem kako biste poprskali zahvaćena područja. Ovom metodom uklanjaju se i crne gljivice s biljaka ruže. Za bolji miris, može se koristiti i čaj od kamilice.

9. Maknite nakupljeni kalcij na ciglama u dvorištu

Ciglu je prilično nezgodno očistiti bez struganja, ali ocat je jednostavan, prirodan način koji pomaže u čišćenju naslaga kalcija i vapna s vrtnih cigli i razdjelnika. Dodajte jednu šalicu destiliranog bijelog octa na oko 4 litre vode u kanti i umočite četku za ribanje da operete cigle. Nakon što je područje čisto, isperite kalcij i vapno.

10. Očistite bazene za ptice

Ocat je savršena alternativa običnom sapunu ili deterdžentu, koji pticama mogu odstraniti eterična ulja s krila. Da biste napravili prirodno sredstvo za čišćenje, pomiješajte jedan dio destiliranog bijelog octa s devet dijelova vode u bazen za ptice. Otopinom ribajte iznutra i izvana, isperite i ostavite da se potpuno osuši, piše Lifehacker.

Najčitaniji članci