Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24
Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA
NARODNA MEDICINA

10 recepata s češnjakom: Protiv bubuljica, za brži rast kose, kod štucanja, kao eliksir mladosti...

Glavni sastojak češnjaka je allicin koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje, kaže nutricionistkinja Olja Martinić

Češnjak se ne koristi isključivo za jelo, već i za ublažavanje i prevenciju raznih tegoba. Njegove blagodati poznate su od davnina. Na primjer, arheolozi su pronašli dokument napisan na papirusu u kojemu se nalazi oko 200 ljekovitih pripravaka od češnjaka koji datiraju iz otprilike 1500. godine prije Krista.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:37

Antički pisac i ugledan znanstvenik Gaj Plinije Sekund, poznatiji kao Plinije Stariji, govorio je da ne postoji bolest koju češnjak ne može pobijediti. I u našim krajevima su odavno poznate dobrobiti češnjaka, a naše bake su bez oklijevanja posezale za njim, bilo da ih štiti od bolesti ili pomogne u bržem oporavku. Češnjak su koristile i za ljepotu.

Donosimo vam deset odličnih narodnih recepata koje smo većinom pronašli u u knjizi 'Liječenje češnjakom'. 

1. Starinski način spašavanja od bubuljica

Radi se o smjesi koja se priprema miješanjem osam dijelova rakije ili votke i 1,5 dijela svježe zgnječenog češnjaka. Čuva na hladnom mjestu, a kad zatreba, odvoji se dio potreban za tretiranje bubuljica i ostavi da se malo zagrije na sobnoj temperaturi. 

Kad se temperira, smjesa se stavlja na problematičan dio kože i prekrije čistom krpom. Drži se dok ne počne peckati, ali ne dulje od deset minuta. Ispere se vodom.

Uz čaj noge manje smrde, kosa je ljepše boje, podočnjaci manji
Uz čaj noge manje smrde, kosa je ljepše boje, podočnjaci manji

2. Čaj za inhalaciju

Napravite najprije čaj od češnjaka tako da zgnječite nekoliko režnjeva, stavite ih u lončić s debljim dnom i prelijete s malo vode. Stavite na laganu vatru i lagano zagrijavajte 20 minuta.

Čaj se potom malo ohladi kako se sluznica ne bi opekla pa se krene s inhaliranjem. Nagnite se nad lončić, prekrijte glavu ručnikom i udišite paru 15 minuta. Potom se utoplite i odite na spavanje. Ova metoda dobra je preventiva za bolesti dišnih puteva i olakšavanje postojećih tegoba, recimo, prehlade.

3. Protiv štucanja

Pomiješajte malo zgnječenog češnjaka s octom i tom smjesom premažite jednu trećinu površine jezika. Štucanje bi se trebalo zaustaviti kroz dvije minute. Ako vas jezik počne peckati, ne brinite - brzo će prestati.

4. Za stimulaciju rasta kose

Očistite i zgnječite nekoliko glavica zdravog češnjaka, tako da dobijete kašicu koju potom trebate razrijediti sa ulje, no količina ulja ovisi o tipu vlasišta.

  • Masna kosa - dodajte nekoliko kapi ulja.
  • Normalna kosa - dodajte ulja u količini četvrtine kašice od češnjaka, znači u omjeru 1:4.
  • Suha kosa - dodajte ulja u količini polovice kašice od češnjaka, u omjeru 1:2.

Smjesu odmah utrljajte laganim pokretima u korijen kose i držite dva sata. Potom kosu operite nekim neutralnim šamponom. Ponavljajte postupak dva puta tjedno. Ova terapija za poticanje rasta kose ne smije trajati manje od dva mjeseca i ne duže od tri, pa to imajte na umu.

5. Melem od češnjaka

Očistite i zgnječite 5 do 7 većih režnjeva češnjaka pa ih prebacite u staklenku. U to ulijte dvoje čaše jabučnog octa i pola čaše rakije ili votke. Promiješajte i ostavite na hladnom mjestu nekoliko dana. Potom tijekom dva tjedna promiješajte tu smjesu svaki dan tri puta. Na kraju filtrirajte i u tekućinu dodajte žličicu ulja od eukaliptusa.

Ovaj tekući melem odličan je za utrljavanje u kožu te za vruće obloge, a možete ga koristiti kod kožnih bolesti i istegnuća mišića.

Od češnjaka možete napraviti i eliksir mladosti ili sirup protiv kašlja

Foto: Dreamstime/ilustracija

6. Kupka protiv hemeroida

Očistite glavicu češnjaka, sitno ga nasjeckajte pa pomiješajte s pola litre mlijeka u posudi iznad koje možete čučnuti. Potom uronite problematično područje u to i ostanite tako 20 minuta. Ovakvu kupku radite svaki dan u trajanju od 7 do 10 dana.

7. Eliksir mladosti

Sitno nasjeckajte 350 grama češnjaka pa ga još dodatno zgnječite. Zatim od dobivene mase uzmite 200 grama sa dna posude jer je tamo najviše soka. Stavite to u staklenku, prelijte s 200 grama medicinskog alkohola, dobro zatvorite i ostavite na tamnom mjestu deset dana. 

Mala doza vazelina pomaže kod suhe kose i lomljivih vrhova
Mala doza vazelina pomaže kod suhe kose i lomljivih vrhova

Potom procijedite i u tekućinu dodajte 50 grama meda i 30 grama 20-postotnog alkoholnog ekstrakta propolisa. Dobro promiješajte da se med skroz otopi pa ponovno stavite na tamno mjesto. Nakon dva do tri dana ovaj eliksir mladosti je spreman za upotrebu.

Pije se tri puta dnevno pola prije jela - po nekoliko kapi u 50 grama hladnog mlijeka i to po određenom rasporedu:

  1. dan: doručak - 1 kap, ručak - 2 kapi, večera - 3 kapi
  2. dan: doručak - 4 kapi, ručak - 5 kapi, večera - 6 kapi
  3. dan: doručak - 7 kapi, ručak - 8 kapi, večera - 9 kapi
  4. dan: doručak - 10 kapi, ručak - 11 kapi, večera - 12 kapi
  5. dan: doručak - 13 kapi, ručak - 14 kapi, večera - 15 kapi
  6. dan: doručak - 15 kapi, ručak - 14 kapi, večera - 13 kapi
  7. dan: doručak - 12 kapi, ručak - 11 kapi, večera - 10 kapi
  8. dan: doručak - 9 kapi, ručak - 8 kapi, večera - 7 kapi
  9. dan: doručak - 6 kapi, ručak - 5 kapi, večera - 4 kapi
  10. dan: doručak - 3 kapi, ručak - 2 kapi, večera - 1 kap

Potom se od 11. dana do kraja mjeseca uzima 25 kapi dnevno, a nakon toga se ponovi gore navedeni ciklus.

Napomena: Ovaj eliksir koristi se na opisani način samo jednom u nekoliko godina. Znači, priuštite si kuru svakih par godina, ne češće.

8. Sirup od češnjaka

Nasjeckajte sitno pola čaše češnjaka pa ga stavite u emajliranu posudu i prelijte s tamnim medom tako da prekrije sav češnjak. Zatim kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta dok se češnjak ne raskaši. Maknite, poklopite i ohladite smjesu pa ponovno kratko kuhajte neprekidno miješajući kako se sirup ne bi zalijepio. 

Procijedite, ohladite i čuvajte u hladnjaku. Ovaj sirup pomaže kod kašlja, grlobolje, upale krajnika... Tada se uzima po jedna žličica tri puta dnevno. 

9. Pomoć kod žuljeva

Ispecite nekoliko režnjeva češnjaka, ispasirajte ga u kašicu pa pomiješajte s maslacem ili vrhnjem u omjeru 1:2, odnosno, na stavite duplo više maslaca ili vrhnja od količine češnjaka. Ovu smjesu stavite ma mjesto žulja, omotajte gazom i ostavite nekoliko dana. 

Umjesto pečenog češnjaka možete napraviti oblog od smjese svježeg zgnječenog češnjaka i mlijeka u omjeru 1:2 koja se nakratko prokuha i ohladi.

Vodič kroz dubinsko čišćenje vlasišta: Kako to raditi pravilno
Vodič kroz dubinsko čišćenje vlasišta: Kako to raditi pravilno

10. Narodni recept protiv glavobolje

Sastojci: 10 češnjeva češnjaka, 500 grama meda, nekoliko zrna papra.

Postupak: Češnjak očistite, prepolovite svaki češanj i stavite u staklenku, ubacite papar pa ulijte med. Staklenku zatvorite i ostavite da stoji pet dana. Uzmite jednu žličicu svaki put kada osjetite da će vas glava početi boljeti.

Ovaj lijek možete uzimati i neovisno o bolovima - npr. za jačanje imuniteta. U tom slučaju uzmite jednu žličicu ujutro i jednu navečer na prazan želudac. Također, ovaj pripravak neutralizira bakterije u tijelu, potiče i olakšava probavu, regulira razinu šećera u krvi i krvni tlak.

Sve blagodati češnjaka: 'Sadrži preko 200 biološki aktivnih tvari'

Garlic
Foto: Dzina Belskaya

- Glavni sastojak češnjaka je allicin koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Mnogostruke su koristi njegove konzumacije - kaže Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

- Čuvao je pomorce, vojnike, putnike, oporavljao bolesnike i čuvao od zla. Zahvaljujući bromatologiji i analitici znamo da je to iz razloga što sadrži preko 200 biološki aktivnih tvari - pojasnila nam je i dodala da se u jednom češnju češnjaka nalazi veliki broj korisnih sumpornih spojeva.

Ispecite češnjak u pećnici okrenut naopako u ramekinu
Ispecite češnjak u pećnici okrenut naopako u ramekinu

Nabrojala je blagodati češnjaka, ali i upozorila da neki ljudi trebaju biti oprezni s njim.

-  Budući da je prirodni antikoagulant, važan je oprez kod osoba na terapiji jer može dovesti i do krvarenja. Potreban je oprez i kod osoba na antiviroticima posebno ukoliko se koriste pripravci od luka - savjetovala je.

Blagodati češnjaka:

  • 'Stimulira cirkulaciju te djeluje antihipertenzivno, antiarterosklerozno, antikolesterično; unosom bijelog luka pospješujemo nastanak H2S u organizmu.
  • Ima antimaligno djelovanje, posebno na probavni sustav i reguliranje intestinalne flore.
  • Ima antibiotsko, antiseptičko, antimikotsko djelovanje i djelovanje protiv svih nametnika u probavnom sustavu.
  • Sadrži selen i sumpor koji detoksiciraju, a posebno je dragocjen selen koji može za sebe vezati teške metale i takav spoj napušta organizam.
  • Sumporni spojevi (posebno allicin) štite od stresa i djeluju antioksidativno.'
Komentari 24
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje