Lifestyle

Komentari 0

10 stvari koje ne treba držati u podrumu - uništit će vam se...

10 stvari koje ne treba držati u podrumu - uništit će vam se...

Ako ste među sretnicima koji imaju prostran i uredan podrum, pobrinite se da i ostane tako, bez prašine, grinja, kukaca i miševa te plijesni. Ali neke stvari ne bi trebalo držati u njemu

Nedovršen i neuređen podrum, ili neko takvo slično mjesto, dušu je dalo za odlaganje hrpe gluposti koje nam više ne trebaju. I začas se stvori gomila stvari s kojima ne znate što ćete, a za ono što može trebati više nema mjesta. Pa, evo kako pametno upravljati jednim takvim 'skladištem', ako već spadate u sretnike koji ga imaju. 

1. Igračke 

Imajte na umu da bi igračke, pogotovo one plišane, ili krpene, trebale biti u nekom primjerenijem prostoru. Jer, na krpene igračke skupljat će se prašina, grinje, insekti, pa čak i miševi. Ako ih baš nemate gdje drugo pohraniti, pobrinite se da budu u dobro zatvorenim plastičnim spremnicima. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

2. Knjige 

Možda imate neke primjerke koje čuvate još iz djetinjstva, jer im se povremeno vraćate, ili ih planirate pokloniti svojoj djeci, no podrum nije dobro rješenje za spremanje knjiga, jer iz nekog kutka vreba Lepisma saccharina, kukac iz reda kudravaca, koji se voli zavlačiti u knjige, stari namještaj i plaziti po stvarima. Idu na škrobne tvari, poput ljepila koje veže knjigu, pa ako toga ponestane, mogu navaliti na hranu. 

3. Stari tepisi i prostirke 

Krpe su za miševe i kukce idealno mjesto za savijanje gnijezda, pa razmislite prije nego što ih smotane ostavite u nekom kutu. Osim toga, vlakna tepiha i i sličnih prostirki upit će vlagu ako je ima u prostoru, što je leglo za razvoj plijesni. 

4. Drvo za ogrjev

Djeluje kao super rješenje, jer u slučaju kiše i snijega ne morate izlaziti iz kuće, nego vam je pri ruci. No, drvo upija vlagu, a vlažno lako truli, tako da bi to moglo postati leglo za razvoj bakterija, plijesni i bolesti. 

5. Zapaljive stvari 

Podrum je prva adresa na koju pomislite kad treba spremiti bocu plina za roštilj, kantice s neiskorištenom bojom za zidove, lakom za parkete... No, raščistite to, jer je riječ o lako zapaljivim tvarima koje u slučaju požara mogu učiniti nemjerljivu štetu. 

6. Stari namještaj 

Kao i drvo za ogrjev, podložan je truljenju zbog vlage i skupljanju prašine i plijesni. Osim toga, u slučaju požara, može pridonijeti njegovom širenju, pa doista nije mudro čuvati ga unedogled. Radije razmislite o tome mogu li preuređeni stari komadi namještaja imati funkciju u nekom dijelu stana. 

7. Stara odjeća

Stari kaputi, hlače iz vremena kad ste bili 20 kilograma lakši, debeli zimski džemperi koji vam zadnjih 10 zima nisu trebali... mnogi se teško rastaju od toga, pa riskiraju navalu moljaca. Krzno i koža također nisu za čuvanje u vlažnom prostoru. Ako nešto čuvate, to treba biti pohranjeno u dobro zatvorenim spremnicima ili vrećama u drugom dijelu kuće. 

8. Elektronika

Stari DVD, printer ili računalo... Možda računate da ćete nešto od toga popraviti i tako izbjeći kupovinu novih uređaja, no imajte na umu da vlaga može utjecati na njihove komponente i do kraja ih uništiti. Dakle, držite ih na nekom prozračnijem mjestu. 

9. Dokumenti

Putovnica, Domovnica, svjedodžbe, medicinska dokumentacija i slično - svemu tome nije mjesto u vlažnom podrumskom prostoru. Isto vrijedi i za fotografije. Ako nemate drugog izbora, sve to pohranite u nepropusnu plastičnu kutiju koja se može dobro zatvoriti. 

10. Hrana

Podrum je odlično mjesto za odlaganje zaliha konzervirane hrane i pića u zatvorenim bocama, ili kutiju s krumpirom, kao i zimnice,  no većina svježih namirnica nije pogodna za čuvanje u podrumu dulje od dan ili dva. Takve namirnice u vlažnom prostoru brzo će truliti, prenosi portal Family Handyman.  

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci