Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

11 načina kako voljeti sebe u vremenima produljenog stresa

11 načina kako voljeti sebe u vremenima produljenog stresa
7

Radost se obično krije u sitnicama. Stoga, u vremenima napetosti i stresa obratite pažnju na sebe, i na malene stvari kojima ste svakodnevno izloženi - fokusirajte se na sadašnjost

VIDEO

Na ovih 11 načina možete prakticirati prijeko potrebnu ljubav prema samom sebi - u vrijeme dugotrajnog stresa. Bilo da se radi o globalnom problemu kao što je rat ili osobnom problemu poput dugog putovanja ka ozdravljenju - ljudima su potrebni alati, poput vježbi samoljublja, koji će nam pomoći da se nosimo s razdobljima dugotrajne napetosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sreća 01:52

Kako 'samoljublje' izgleda u praktičnom smislu? Svačije okolnosti i resursi su vrlo različiti, stoga usvojite i prilagodite sljedeća načela i prijedloge kako bi najbolje funkcionirali u vašoj situaciji. Kada ste pod stresom, ljubav prema sebi prakticirajte na sljedeće načine:

8 psiholoških razloga zašto nam netko izgleda privlačnije: Od veličine zjenica do boje glasa
8 psiholoških razloga zašto nam netko izgleda privlačnije: Od veličine zjenica do boje glasa

1. Uzimanje stvari dan po dan

Planiranje budućnosti ne prestaje kada se nosite s dugotrajnim stresom, ali usredotočenost na sadašnjost više pomaže. Situacije koje se ne rješavaju brzo ili lako mogu biti vrlo stresne. Budite blagi prema sebi, nosite se s onim što je danas pred vama - a to je ujedno i najbolji način da zajedno stvorite bolje sutra.

Dreamstime

2. Dobivanje inspiracije od nekoga kome se divite

Identificirajte nekoga iz povijesti, pop kulture ili jedne od vaših omiljenih priča tko je preživio dugotrajnu i stresnu situaciju. Izdvojite i ugledajte se na anegdote o tome kako su oni ostali otporni, ali nisu savršeno rješavali stvari. Zapamtite, svatko od nas ima nevjerojatne rezerve 'nadljudske' snage, ali također imamo i trenutke kada se osjećamo 'samo ljudski'. Odaberite nekoga kome se divite, ali tko također pokazuje svoje slabosti i ranjivost.

3. Učinite brigu o sebi 'svetom'

Duga razdoblja napetosti zahtijevaju fizičku i emocionalnu izdržljivost, a briga o sebi izvrsna je za povećanje vaših fizičkih i emocionalnih rezervi. Ne morate biti pretjerano maštoviti - dobro jedite, umjereno vježbajte i odmarajte se.

Dobro je nekad biti ravnodušan: Ignoriranje određenih stvari u životu vodi većem osjećaju sreće
Dobro je nekad biti ravnodušan: Ignoriranje određenih stvari u životu vodi većem osjećaju sreće

4. Usporite da biste njegovali sebe

Prakticirajte jednostavne, lake vježbe koje će vam pomoći da usporite kretanje kroz dan - poput kratke jutarnje meditacije, šetnje susjedstvom nakon posla ili čitanje nečeg inspirativnog prije spavanja. Čitanje inspirativnog štiva podiže vašu energiju, što može pozitivno utjecati na vaš stav, pristup i korake djelovanja.

5. Ostanite povezani pokazujući suosjećanje prema drugima

Kada prolazite kroz duža razdoblja stresa, godit će vam suosjećanje drugih. Također je brižno ponuditi i suosjećanje drugima, za bolji osjećaj povezanosti. Patnja koju drugi osjećaju može vam pomoći da budete manje usamljeni u vlastitoj, a također vam može ponuditi i drugačiju perspektivu. Bilo da se radi o nekakvoj donaciji važnom cilju poput fonda za izbjeglice, pomaganju susjedu ili kolegi s nekim projektom ili slušanju voljene osobe - pronađite načine na koje možete učiniti dobro.

6. Uzimanje rutinskih 'pauza' od stresnih stvari

Pravite pauze, kao što je primjerice stanka od sat vremena svake večeri kako biste se izgubili u sjajnom romanu ili svake subote otiđite na taj omiljeni sat joge. Rutina je vrlo smirujuća, stoga neka ove 'pauze' budu dio vaše zdrave dnevne, tjedne i mjesečne rutine. Učinite to bez osjećaja krivnje, znajući da su ove pauze vrlo odgovoran korak djelovanja koji povećava vašu ukupnu izdržljivost za sjedenje s produljenim stresom.

7. Pronalaženje radosnog ili iscjeljujućeg trenutka svaki dan na koji ćete se usredotočiti

Često su mali trenuci u našim danima oni koji su najljekovitiji - poput nasmijavanja kolege s posla, ili dijete koje želi da vas drži za ruku, ili jedan stranac koji se ponio ljubazno prema vama. Svaki dan pronađite jedan od ovih malih, iscjeljujućih trenutaka koji ćete razbuktati u svom umu i usredotočite se na njega - kako biste osjetili sve dobre osjećaje koje nosi. Radost se obično krije u sitnicama.

Trikovi psihologa pomoću kojih ćete jesti manje i puno zdravije
Trikovi psihologa pomoću kojih ćete jesti manje i puno zdravije

8. Kontrolirajte ono što možete

Uvijek postoje aspekti situacija koji su izvan vaše kontrole, a to je ono što može biti najstresnije. Usredotočite se na ono što možete kontrolirati kako biste si vratili zdrav osjećaj kontrole. Identificirajte nekoliko stvari koje su u vašoj moći, kao što je primjerice koristan stav koji biste mogli usvojiti i koji se čini emocionalno autentičnim. Ako nemate puno toga čime možete upravljati, ostvarite zdravu kontrolu u nekom drugom području svog života, kao što je raspremanje doma, sastavljanje umirujućeg popisa omiljenih pjesama, započinjanje nove rutine vježbanja ili pronalaženje nekoga kome možete otići za emocionalnu podršku.

9. Uočavanje vašeg 'unutarnjeg dijaloga'

Negativne misli i emocije vrlo su normalna pojava tijekom stresnih vremena. Ako otkrijete da se upuštate u razmišljanje o najgorem scenariju, koje postaje paralizirajuće, ili osjećate da je nemoguće povezati se s emocijama poput nade, zatražite dodatnu podršku. Rad s pozitivnim mantrama može pomoći, ali to je vjerojatno znak da trebate više podrške od izvanjskog izvora, poput savjetnika, zdravstvenog radnika, brižne voljene osobe ili bilo koga drugog koji vam može ponuditi značajnu pomoć.

10. Započinjanje kreativnog hobija

Osjetljivim ljudima preporučuju se kreativni hobiji kao način da se privremeno povuku iz života kako bi se obnovili. Kreativni hobiji mogu biti užitak koji ne zahtijeva puno sredstava, osim ulaganja malo vremena. Aktivnosti koje možda ne smatrate kreativnima, poput na primjer kuhanja, mogu biti vrlo kreativne ovisno o tome kako im pristupate. Pisanje, slikanje, ples ili sviranje nekog instrumenta može biti zadovoljavajuć i zdrav bijeg tijekom stresnih situacija.

11. Posezanje za podrškom

Svima nam je potrebna redovita podrška tijekom dugotrajne napetosti i stresnih situacija - bilo da se radi o vašoj osobnoj stresnoj situaciji ili je riječ o većem svjetskom problemu. Zdrav dodir, koji primamo kroz zagrljaje ili masaže, prijatelj koji je tu da vas sasluša ili redoviti sastanci sa savjetnikom samo su neki od načina na koje možete zatražiti, i dobiti podršku, prenosi MBG.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti
Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja
ŠTO VAS OČEKUJE ZA 1. MAJ

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje