Lifestyle

Komentari 3

Dobro je nekad biti ravnodušan: Ignoriranje određenih stvari u životu vodi većem osjećaju sreće

Dobro je nekad biti ravnodušan: Ignoriranje određenih stvari u životu vodi većem osjećaju sreće

Postoji nekoliko stvari u životu koje je puno bolje ignorirati i time ćemo poboljšati kvalitetu naših života. Nerealnu ideju savršenstva, u bilo kojoj sferi, zaista treba zaboraviti

Zašto vas odabir ignoriranja stvari u životu može učiniti sretnijima? Često, ignoriranje stvari nije najbolja politika. Postupanje u tišini, na primjer, može se smatrati i vrstom emocionalnog šikaniranja. Uostalom, kako je istaknuo Elie Wiesel: 'Suprotno od ljubavi nije mržnja, to je ravnodušnost'. Međutim, postoji nekoliko stvari u životu koje je puno bolje ignorirati. Zanemarivanjem nekih stvari poboljšati ćemo kvalitetu naših života. 

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Ignoriranje je od vitalnog značaja

Ignoriranje distraktora moćan je alat koji ima svoje korijene u evoluciji. Odlučujemo što je vrijedno naše pažnje, a što ne, uglavnom nesvjesno, jer postoji previše čimbenika koji nas mogu omesti u okolnom okruženju da bi mozak mogao ispravno procijeniti. Iako zanemarivanje nekih aspekata života može dovesti do pogrešnih izbora zbog pristranosti pažnje, to nam ipak čini život mnogo lakšim.

Pomaže vam da bolje mislite o sebi

Mnogo razgovaramo sami sa sobom. Zapravo, unutarnji monolog može sadržavati čak 400 riječi u minuti. Ako je ovaj radio podešen na 'samokritični FM', zbog toga se možete osjećati mnogo lošije. Ako odlučite zanemariti takve misli ili uhvatiti one koje ne biste rekli djetetu ili prijatelju i aktivno pokušate biti ljubazniji prema sebi, bit ćete puno sretniji.

Što više informacija imate, to ste više pod stresom 

Živimo u digitalnom dobu, gdje se sve vrste podataka prosljeđuju u nekoliko sekundi, a stalno smo izloženi gomili informacija. Gledanje vijesti, na primjer, toliko je stresno za vaš živčani sustav da vaše tijelo oslobađa hormone stresa, pa čak možete osjetiti simptome kao što su umor, problemi sa spavanjem itd. Stoga je bolje pustiti stvari koje ne možete kontrolirati.

Pomaže vam da se koncentrirate

Istraživanja pokazuju da je mozgu ponekad puno lakše obaviti zadatak kada ne zna što tražiti, već zna što zanemariti. Stoga, kad god imate problema s koncentracijom, zapamtite da istraživači preporučuju priznavanje distraktora i korištenje strategije aktivnog ignoriranja toga, umjesto da se pokušavate jače koncentrirati.

Možete postići više

Ignoriranje stvari, kao što je poriv da sve napravite savršeno i ugodite drugima, svakako vam može pomoći u karijeri. Kad bismo sve vrijeme htjeli raditi savršeno, vjerojatno bismo zaglavili u zoni udobnosti, radeći iste stvari, jer bismo se previše bojali isprobati bilo što novo. Nerealnu ideju savršenstva, u bilo kojoj sferi, zaista treba zaboraviti, prenosi Bright Side.

Svi bismo se s vremena na vrijeme trebali podsjetiti da je potrebno biti fleksibilan. Naši planovi nisu urezani u kamen, srećom. Zapravo, stvari ne idu uvijek prema planu, ponekad ne uspijemo, očekivanja nam se sruše i 'zapale', a mi se moramo prilagoditi i smisliti što dalje. Ovo je bitan dio procesa učenja, a znanstvenici su čak pronašli pravu količinu neuspjeha, koji se događa 15% vremena. Što je potrebno da i vi počnete ignorirati stvari u svom životu?