Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
10 komentara

11 namirnica koje vam se nikad neće pokvariti jer nemaju rok

Čak i ako je kutija već puna prašine, riža unutra je uvijek jednako dobra kao i kad ste je kupili. To vrijedi za sve tipove osim za smeđu rižu koja je zbog više ulja sklonija kvarenju

Foto: Dreamstime
10 komentara

Rok trajanja nikako ne treba zanemariti, pogotovo kod lako kvarljive hrane, no on može biti zbunjujuć jer su uvijek napisana dva datuma; jedan od njih je 'rok trajanja', a drugi je prijedlog 'najbolje upotrijebiti do'. Nekima će tako zbog zbunjujućih oznaka nešto hrane i propasti dok je još valjana i sigurna za konzumaciju, no postoje i namirnice koje se nikad ne kvare i na kojima datume ne morate gledati.

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Med

Med ima neograničen rok trajanja, a premda može promijeniti boju ili se kristalizirati, i dalje će biti dobar za jelo. Ako se med kristalizira, jednostavno stavite otvorenu staklenku u toplu vodi i miješajte ga dok se kristali ne rastope.

honey,  lemon and ginger | Autor: 123RF Foto: 123RF

2. Riža (sirova)

Čak i ako je kutija već puna prašine, riža unutra uvijek je jednako dobra kao i kad ste kupili. To vrijedi za sve tipove osim za smeđu rižu koja je zbog većeg udjela ulja sklonija kvarenju. Jedino na što morate paziti kod skladištenja riže je da ju čuvate od insekata.

Rice in Glass Bowl | Autor: OZMedia Foto: OZMedia

3. Jabučni ocat

Možete kupiti veću količinu bez straha da će se pokvariti jer može trajati vječno. Osim što ga možete koristiti za dodavanje raznim salatama, odličan je i kao sredstvo za čišćenje.

Foto: 123rf

4. Ekstrakt vanilije

Čisti ekstrakt vanilije zauvijek će ostati svjež jer je pohranjen u čistom alkoholu, no pripazite da li se sigurno radi o pravom ekstraktu vanilije, jer umjetni ima rok. Zbog toga se možda ipak odlučite na pravu i malo skuplju varijantu.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

NIKAD LAKŠE Jednostavno je: Očistite šipak uz samo četiri kratka reza

5. Sol

Morska ili kamena, ne može se pokvariti i zauvijek ostaje svježa kao i dana kad ste je kupili.

Foto: Dreamstime

6. Kukuruzni škrob

I ova namirnica ima neograničen vijek trajanja, no morate je čuvati na hladnom i izoliranom mjestu. Premda mnogima zaliha traje dugo, možete ju koristiti dugo vremena.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

7. Šećer

Kod šećera nije problem održati ga svježim, nego spriječiti da ne postane tvrd kao kamen. Šećer se neće nikada pokvariti jer ne podržava razvoj bakterija. Jedino na što morate paziti je da ga držite podalje od vlage i insekata.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

8. Žestoka pića

Ne morate žuriti da dovršite onu bocu žestokog – dobro zatvorena i na hladnom mjestu boca žestice može trajati koliko god je potrebno. S vremenom pića mogu neznatno promijeniti aromu, no to vjerojatno nećete ni osjetiti.

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

+RECEPT Super trik kako izabrati dobru bundevu i narezati je što lakše

9. Grah

Trebat će mu nešto duže da omekša prije kuhanja, a ponekad neće omekšati uopće, pogotovo ako je stajao dvije-tri godine. Dobra je stvar što neće izgubiti ni svoju nutritivnu vrijednost.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

10. Instant kava

Instant kavu u hladnjaku možete čuvati zauvijek, bez obzira je li pakiranje već otvoreno ili ne.

Foto: Dreamstime

11. Javorov sirup

Javorov sirup najčešće se koristi kao preljev za palačinke ili neke druge slastice i nema rok trajanja, piše Reader's Digest.

Foto: Dreamstime

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message