Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

12 recepata za zimnicu: Pečena paprika, ukiseljeno povrće, šalša, češnjak s lovorom...

12 recepata za zimnicu: Pečena paprika, ukiseljeno povrće, šalša, češnjak s lovorom...

Radi se o kiselim i slanim receptima, od šalše do ukiseljenog luka, krastavaca, cikle, mahuna, paprike s kupusom, zelenih rajčica, repe... Tu je recept i za slatko-kisele tikvice, relish...

VIDEO

1. Kisele mahune

Sastojci: kg mahuna, l vode, žlica soli

Priprema: Mahune operite, ocijedite, malo prosušite na krpi, odrežite im vrhove i složite okomito u staklene tegle. Prokuhajte litru vode i žlicu soli. Kad se ohladi, prelijte mahune i stavite na sunce pa poklopite tanjurićem. Nakon nekoliko dana, kad se voda s mahunama zamuti, staklenke unesite u smočnicu i ostavite oko tjedan dana da se tekućina izbistri. Tada je završilo vrenje i staklenke možete zatvoriti poklopcem.

Ukusni i zdravi mediteranski zalogajčići s inćunima i pestom
Ukusni i zdravi mediteranski zalogajčići s inćunima i pestom

2. Ukiseljeni luk 

Sastojci: 2 žlice sjemenki korijandra, žlica sjemenki gorušice, 3 ljubičasta luka, 1/4 šalice crnog vinskog octa, 1/4 šalice bijelog octa, 1/8 šalice šećera, 3 lovorova lista, 3 grančice majčine dušice, sol, crni papar, žlica maslinova ulja, anis

Priprema: Sjemenke korijandra tostirajte u tavi. Dodajte sjemenke gorušice i pecite još minutu. Potopite očišćeni luk u ledenu vodu, a zatim ocijedite i osušite. U manjoj posudi na laganoj vatri zagrijte obje vrste octa, šećer, lovor, anis, tostirane sjemenke i majčinu dušicu. Prelijte preko luka i ostavite pet minuta. Višak octa ocijedite, začinite solju i paprom te dodajte maslinova ulja. 

cipolline bianche sotto aceto

3. Zelene rajčice 

Sastojci: 2 kg zelenih rajčica, 2 l octa od 3 posto, 80 g soli, kopar, očišćen korijen hrena, 10 zrna papra, list od višnje

Priprema: Zelene rajčice operite, izrežite na četvrtine i stavite u ključalu vodu dvije minute. Zagrijte staklenke u pećnici na 120°C. Vruće rajčice stavite u staklenku te dodajte kopar, list od višnje, hren, sol i papar. Prelijte kipućim octom i zatvorite celofanom. Prekrijte toplim pokrivačem 24 sata i pospremite na tamno i hladno mjesto.

4. Paprike s kupusom

Sastojci: 10 paprika (crvenih ili žutih) 2 kg kupusa, 2 l vode, 1 l alkoholnog octa, 10 dag soli, 2 korijena hrena, papar u zrnu

Priprema: Kupus naribajte, posolite i ostavite da odstoji preko noći kako bi pustio sok. Paprike očistite od sjemenki. Kupus ocijedite od soka i začinite s malo alkoholnog octa pa njime napunite paprike. Slažite ih u staklenke. Između paprika stavite komadiće hrena. Zagrijte preljev od vode, octa i začina te vruć prelijte preko paprika. 

5. Pečene paprike 

Paprikama (5 kg) odrežite peteljke, izbodite ih vilicom i ispržite. Posolite ih i slažite ih u sterilizirane staklenke sa slojevima češnjaka (200 g), komadićima lovorova lista, papra u zrnu i peršina. Zagrijte 2 l octa do vrenja te prelijte preko paprika i odmah zatvorite celofanom. Ostavite staklenke pod pokrivačem 24 sata pa spremite.

Cikla na drugačiji način: Napravi fini kolač, složenac ili pak umak
Cikla na drugačiji način: Napravi fini kolač, složenac ili pak umak

6. Ukiseljena repa

Repu ogulite pa naribajte. Na 1 kg repe dodajte 1 dag soli i pa stavite u posudu za kiseljenje. Pritisnite je i opteretite tanjurom. Zatvorite plastičnim poklopcem i ostavite tri tjedna.   

7. Češnjak s paprom, čilijem i lovorom  

Ocat zakuhajte  s bijelim vinom, čilijem, lovorovim listom i šećerom. Češnjeve češnjaka ogulite i stavite u staklenke pa ubacite papar u zrnu. Prelijte vrućim octom.  

8. Slatko-kisele tikvice

Sastojci: 4 dl jabučnog octa, 100 g smeđeg šećera, 10 klinčića, 3 anisa, 2 žlice soli, žlica gorušice u prahu, žlica sjemenki gorušice, 1/2 žlice papra, 2 velike tikvice

Priprema: Tikvice izrežite na tanke ploške. Posložite ih u sterilizirane staklenke. Na vatri zakuhajte mješavinu octa, smeđeg šećera, klinčića, anisa, soli, gorušice, papra i dvije šalice vode. Kad zavrije, kuhajte tekućinu na laganoj vatri oko 10 minuta. Ulijte je vruću preko tikvica i ostavite neka se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga zatvorite i ostavite prekriveno najmanje dva sata prije posluživanja. 

9. Krastavci s koprom

Po 4 dl vode i octa zakuhajte pa prelijte preko 10 krastavaca izrezanih na četvrtine. Ostavite ih u octu 3 sata pa ih posložite u staklenke s grančicama kopra. U tekućinu u kojoj su se kuhali dodajte sjeckani đumbir, 100 g šećera, 2 žličice soli, korijandar i kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Ulijte vruću tekućinu preko krastavca u staklenke. Zatvorite, pokrijte pokrivačem i ostavite 24 sata prekriveno. Nakon toga staklenke pospremite na hladno mjesto. 

Homemade preserves

10. Relish 

800 g krastavaca operite, ogulite i nasjeckajte na sitne kocke zajedno s 200 g luka. Stavite u lonac pa ubacite 200 g smeđeg šećera, 250 ml bijelog vinskog octa, 2 žličice sjeckanoga kopra, po dvije žličice papra i gorušice. Kuhajte poklopljeno jedan sat. Vruće ulijte u staklenke, stavite celofan i dobro zatvorite. 

Trikovi kako zamrznuti lubenicu i za što ju sve možete koristiti
Trikovi kako zamrznuti lubenicu i za što ju sve možete koristiti

11. Ukiseljena cikla

Sastojci: 1/2 kg cikle, 1 dl jabučnog octa, 2 dl vode, 1,5 žličica soli

Priprema: Kuhanu ciklu očistite od kore te je narežite na ploškice. Prokuhajte ocat, sol i vodu te vrelom tekućinom prelijte ciklu posloženu u staklenku. Staklenku zatvorite i ostavite je hladiti. Drugi dan staklenku sa zimnicom pasterizirajte – kuhajte u vodi dok se ne pojave mjehurići.

12. Šalša

Sastojci: kg zrelijih rajčica, 2 luka, češnjak, vezica peršina, 2 dcl maslinova ulja, žličica šećera, sol, papar, 2 tikvice, 2 paprike, patlidžan

Priprema: Na maslinovu ulju pirjajte sitno narezan luk, dodajte peršin i posolite, pa dodajte češnjak. Dodajte oguljene zrele rajčice i dugo ih kuhajte povremeno miješajući dok se umak ne zgusne. Kad šalša postane dovoljno gusta, dodajte žličicu šećera, bosiljak i još malo peršina te kuhajte još 10 minuta.

Ohlađenu šalšu stavite u vrećice ili plastične posude pa zamrznite. Ako ih želite pohraniti u pasteriziranim staklenkama, toplu šalšu ulijte s malo malo maslinova ulja te zaogrnite ručnikom ili kuhinjskim krpama da se što sporije hlade preko noći.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara