Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

13 domaćih napitaka savršenih za čišćenje tijela od toksina i poticanje rada metabolizma

13 domaćih napitaka savršenih za čišćenje tijela od toksina i poticanje rada metabolizma
12

Redovito uzimanje jednostavnih napitaka za detoksikaciju može pomoći u mršavljenju, potaknuti metabolizam, djelovati kao nevjerojatan laksativ i pomoći probavi, također pomažu radu jetre, boljem snu i kosi i koži

VIDEO

Redovito uzimanje ovih jednostavnih detox napitaka može pomoći u mršavljenju, potaknuti metabolizam i pomoći u probavi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kokteli 01:26

Trend detoksikacije sve više osvaja, i to s pravom, jer izrazito urbanizirani i 'otrovni' svijet u kojem živimo opterećuje zdravlje. Tijelo ima nekoliko prirodnih putova koji omogućuju detoksikaciju kroz jetru, znoj, urin i feces. A izloženost teškim metalima, konzervansima i pesticidima podigla je prosječnu potrošnju toksina od strane ljudi na najvišu razinu svih vremena.

Stoga je potrebno napraviti određene promjene u prehrani kako bismo pomogli tijelu u procesu detoksikacije.

Od mineralne vode, pjenušca i bazge napravite koktel Hugo
Od mineralne vode, pjenušca i bazge napravite koktel Hugo

Kao što naziv sugerira, detoksikacija je proces koji pomaže vitalnim organima da se očiste.

Maggie Panell u svojoj knjizi The Detox Cookbook and Health Plan objašnjava da je 'detoksikacija drevna terapija koja se u raznim oblicima prakticira već stotinu godina. Vjeruje se da čisti probavni sustav i pomaže tijelu eliminirati otpadne tvari i razne toksine apsorbirane iz zraka, tla, vode i hrane, kao i otrovne tvari koje proizvodi samo tijelo, donosi NDTV.

Ako se unos toksičnih tvari ne smanji, može se manifestirati u raznim problemima poput nadutosti, plinova, glavobolja, zatvora, glavobolja, umora, mučnine i problema s kožom.

Redovito uzimanje jednostavnih napitaka za detoksikaciju može pomoći u mršavljenju, potaknuti metabolizam, djelovati kao nevjerojatan laksativ i pomoći probavi.

Ti napici također pomažu boljem radu jetre, boljem snu i poboljšanoj kosi i koži.

Evo 13 najboljih i zanimljivih detoksikacijskih napitaka koje možete probati:

1. Detoksikacija s đumbirom od naranče i mrkve

Naranče su prepune antioksidansa i vitamina C. Mrkva je puna beta-karotena i vlakana koja pomažu pri mršavljenju i probavi. Đumbir je prastari domaći lijek za probavu, nadutost, grčeve u želucu i prepun je antiupalnih svojstava. Čaša ovog detoksikacijskog napitka svaki dan će vašem tijelu pomoći na prekrasne načine.

Sastojci: 1 velika mrkva, 2 naranče, malo sirove kurkume i đumbira, 1/2 limuna ocijeđen sok 

Priprema: Odvojeno iscijedite sok od naranče i mrkve. Ulijte sok u blender, dodajte kurkumu i đumbir. Blendajte 30 sekundi i zatim iscijedite pola limuna. Procijedite i poslužite.

2. Limunada

Za uživanje u čaši limunade zapravo vam i ne treba razlog. Prepun dobrote limuna i mente, ovo je cool suputnik kojeg ste tražili na ovoj užasnoj vrućini. Kliknite ovdje za recept.

Sastojci: 5 cijelih limuna, 3 vezice mente, 1/2 šalice meda, mrvljeni led 

Priprema: U blenderu izmiksajte sve sastojke zajedno s puno mrvljenog leda i poslužite ohlađeno.

3. Detoksikacijski napitak od krastavca i mente

Menta se tradicionalno smatra najboljim sastojkom za smirivanje želučanih tegoba. Metvica također poboljšava protok žuči kroz želudac, ubrzavajući proces probave. U kombinaciji s krastavcem i limunom bogatim antioksidansima, ovaj rashlađivač nudi predah od preopterećenja toksičnim tvarima. Krastavac i menta poznati su kao zdravi sastojci koji pomažu detoksikaciju.

Sastojci: 1 krastavac, 8-10 listića metvice, 2 žlice soka od limuna, kocke leda, ledena voda, kolutovi limuna i listići mente

Priprema: Ogulite, nasjeckajte i izmiksajte krastavac, listove mente i 1 šalicu vode. Procijedite i bacite pulpu. Dodajte limunov sok, crnu sol i po potrebi razrijedite vodom. Ulijte napitke u čaše, stavite kockice leda i ukrasite kolutovima limuna i listićima mente.

Dijetni sok od krastavaca, mente i limuna

4. Sok od nara

Blagodatima nara i cikle se također daje golema važnost u Ayurvedi zbog bezbrojnih dobrobiti čišćenja i detoksikacije. Svježi gel aloe vere koji se koristi u soku dodatno jača imunološki sustav. Cikla i šipak zajedno također čine čuda za jak imunološki sustav.

Sastojci: 1 svježi list aloe vere, 1/2 šalice cikle nasjeckane, 2 šalice soka od nara ili soka od amle (indijski ogrozd), 1/4 žličice crnog papra u prahu 

Priprema: Uzmite oštar nož i pažljivo ogulite koru s lišća aloe vere i bacite koru. Oštrim nožem ogulite žuti sloj odmah ispod kore i trebalo bi vam ostati otprilike 2 žlice prozirnog gela aloe vere. U blender dodajte sok od nara, nasjeckanu ciklu i izmiksajte. Potom dodajte gel aloe vere. Prokuhajte. Na kraju dodajte malo crnog papra i poslužite.

5. Sjajna limunada

Voda s limunom jedan je od najboljih napitaka za detoksikaciju koje fitness entuzijasti preporučuju za skidanje viška kilograma jer je bogata pektinskim vlaknima. Ova vlakna daju osjećaj sitosti na duži vremenski period i time odgađaju osjećaj gladi. Ovaj recept također je prožet blagodatima mrkve, jabuke, cikle i rotkvice. 

Sastojci: 1 jabuka, nasjeckana 1 mrkva, 1/2 nasjeckane cikle, 2-3 kriške bijele rotkve, 1/2 žličice limunove korice, 2 limuna iscijeđena

Priprema: Sve sastojke izmiksajte u blenderu. Dodajte malo vode da ujednačite gustoću. Procijedite i poslužite.

Napravite Glögg - fini zimski alkoholni napitak iz Švedske
Napravite Glögg - fini zimski alkoholni napitak iz Švedske

6. Čaj od meda i limuna i đumbira

Začinjen s notama đumbira, meda i limuna, ovaj se napitak od davnina koristi za liječenje upale grla i prehlade. Ali ovaj pripravak ima više koristi nego što ste mislili. 

Sastojci: 3 šalice vode, 1 žličica đumbira sitno nasjeckanog, 1 žličica listića čaja za svaku šalicu, 1 žličica soka od limuna, 1 žličica meda.

Priprema: U tavi zagrijte 3 šalice vode. Prije nego što počne kuhati dodajte đumbir. Čim počne kuhati dodajte listove čaja, sok od limuna i med. Procijedite u šalicu i poslužite.

7. Kokosova voda s limunom i mentom

Divan napitak za koji su potrebna samo tri sastojka. Ovaj brzi užitak očistit će jetru, crijevni trakt od toksina i dati osjećaj svježine. 

Sastojci: kokosova voda s limunom i mentom, 1 kokos, listovi mente, 1 žlica meda, 1 limun.

Priprema:  Izlomite kokos i ispraznite vodu u vrč .Žličicom ostružite kokosovo meso. Sitno ga nasjeckajte i dodajte u kokosovu vodu. Dodajte mentu, med i sok od limuna kao i limun. Izmiješajte, dobro promiješajte i poslužite.

8. Limunada od đumbira

Uglavnom konzumiran uz čaj, đumbir se tradicionalno smatra učinkovitim sredstvom protiv upala. On ne samo da čisti vitalne organe, već sadrži i odlične okuse.

Sastojci: 1/2 šalice mljevenog đumbira, 1/2 šalice svježeg soka od limuna, kockice leda, 1 čaša soka od ličija, 1 šalica grožđa 1/2 šalice chia sjemenki, listići mente, prstohvat soli

Priprema: U staklenku stavite mljeveni đumbir, sok od limuna i sok od ličija. Dodajte malo leda, soli po ukusu i dobro izmiksajte. Ulijte u staklenku. U to dodajte narezano grožđe i chia sjemenke. Dobro promiješajte. Na kraju ukrasite listićima mente i poslužite ohlađeno.

9. Čaj s voćem

Izvrsna mješavina čaja koja kombinira bobičasto voće, borovnice, đumbir, naranču i lišće mente s čajem od kamilice. Pijuckajte, pomladite se i detoksicirajte se.

Sastojci: 2 vrećice čaja od kamilice, 1 naranča, 50 g bobičastog voća, 50 g borovnica, 10 g đumbira, 8-10 listova mente, 2 šalice kipuće vode

Priprema: Skuhajte vrećice čaja od kamilice, narančinu koricu, bobičasto voće, borovnice, listove mente i đumbir četiri minute. Poslužite vruće.

10. Aam Panna

Aam panna napravljena je od pulpe manga i pomiješana s kuminom i listovima mente. Ne samo da osvježava, nego i daje energiju u jednakoj mjeri. 

Sastojci: 500 g zelenog manga, 1/2 šalice šećera, 2 žličice soli, 2 žličice crne kamene soli, 2 žličice prženih sjemenki kima u prahu, 2 žličice sitno nasjeckanih listova mente, 2 šalice vode

Priprema: Kuhajte mango dok ne omekša iznutra, a kora ne izgubi boju. Kada se dovoljno ohladi da možete rukovati, uklonite koru i iscijedite pulpu iz manga. Pomiješajte sve sastojke i dodajte 2 šalice vode. Stavite malo leda u čaše i prelijte.

11. Detox kurkuma čaj

Savršena kombinacija antioksidansa i protuupalnih sastojaka, ovaj čaj ima niz zdravstvenih prednosti. Kurkuma, kao vrlo moćan začin za čišćenje, jača imunitet poboljšavajući rad jetre. 

Sastojci: 1/2 žličice kurkume, 1/2 žličice nasjeckanog đumbira, 1/4 žličice crnog papra, 1 žličica meda, 2 šalice vode

Priprema: Uzmite zdjelu, dodajte vodu i zagrijte. Pustite da prokuha i dodajte sastojke. Dobro promiješajte. Nastavite kuhati dok se ne smanji na pola. Poslužite vruće.

12. Voda za detoksikaciju od ružičaste soli i đumbira

Osvježite um i dušu ovom slatko-kiselom vodom za detoksikaciju punom blagodati đumbira, ružičaste soli i meda.

Sastojci: 1 čaša vode, prstohvat ružičaste soli, malo đumbira, 1/2 soka od limuna, 1 žličica meda

Priprema: Zakuhajte vodu s naribanim đumbirom. Procijedite u čašu. Ostavite da se neko vrijeme ohladi. Ali nemojte skroz ohladiti. Dodajte sve ostale sastojke i promiješajte.

13. Voda Jeera

Jeera voda, odnosno voda od kumina može biti najosnovniji recept koji možete prilagoditi za detoksikaciju tijela. Priprema ne zahtijeva puno vremena i truda, a pomaže i kod mršavljenja.

Sastojci: 2 žlice kumina, 2 šalice vode, 1 žličica meda, 1 žličica soka od limuna

Priprema: Namočite kumin i vodu preko noći. Ujutro dodajte med i limun kako biste dobili osvježavajući i slatki okus. Popijte prije nego što započnete dan ili jutarnji trening. Za instant napitak zakuhajte 2 šalice vode u tavi, dodajte kumin i pustite da kuha 5 minuta. Procijedite kumin, dodajte med i popijte toplo.

Napravite fini kremasti napitak pa uživajte dok je vani hladno
Napravite fini kremasti napitak pa uživajte dok je vani hladno

POGLEDAJTE VIDEO: VITKE FIGURE NA CRVENOM TEPIHU 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak
Jeste li ikad vidjeli nešto slično? Pokazala svoju novu manikuru i 'zgrozila' cijeli internet
ŠTO VI MISLITE?

Jeste li ikad vidjeli nešto slično? Pokazala svoju novu manikuru i 'zgrozila' cijeli internet

Umjesto lijepih uređenih varijanti sa sjajnim česticama ili nekom od proljetnih, pastelnih boja, ova se dama odlučila za mnogo 'opasniji' izgled noktiju