Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

15 recepata za Praznik rada: Jela s roštilja iz cijelog svijeta

15 recepata za Praznik rada: Jela s roštilja iz cijelog svijeta

Ispecite kod kuće aromatičnu piletinu, rebrica i burgere ili dođite na Bundek i uživajte u Chill&Grillu za Praznik rada. Mi grilamo za vas dok vi chillate uz super cugu i mjuzu

VIDEO

Meso treba začiniti začinskom mješavinom barem pola sata prije roštiljanja, kaže Zoran Delić, jedan od chefova koji pripremaju specijalitete s roštilja na Chill&Grillu, festivalu koji žari i pali na Bundeku sve do petka.

Dobar roštilj mora biti na ugljen i imati čelične rešetke, tvrdi chef Marin Rendić, a David Skoko ističe da je najveća čar grilla druženje uz vatru i osjećaj topline koji vam ono pruža. Za grilanje su važni dobar žar i prava vatra, jer je sastavni dio dobrog roštilja i taj miris dima, smatra Skoko.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:47

- Temperatura grilla mora biti jača da se meso zapeče, a ne da se počne ‘kuhati’. Važno je i da se ne stavlja hladno na vatru jer će smanjiti temperaturu grilla. Trebalo bi ga prije pečenja malo ostaviti na sobnoj temperaturi, prilagoditi temperaturi okoline, tako da se ne ispeče samo izvana i da ne bude dovoljno pečeno iznutra - kaže Delić, Podravkin chef.

Dodaje kako je piletinu, primjerice, dobro peći s kožom jer se, kako kaže, meso “hrani” tom kožom, pa je sočnije. Ističe da se povrće i voće grila kratko, da bi dobilo boju.

Ne smije se karamelizirati da ne bude gorko. A želite li upotpuniti grill egzotičnim voćem, koje se sjajno sljubljuje s piletinom, imajte na umu da je ananas čvršći, a banana se brzo počne lijepiti, pa se grila kraće. -

Nakon pečenja goveđeg odreska dobro je da malo odstoji. Preko njega možete staviti malo maslaca. A pileća prsa i ćevape dobro je jesti izravno s roštilja jer se inače osuše - kaže Delić. 

Najveća pogreška kod roštiljanja je prekuhavanje. Ako se meso predugo peče na preniskoj temperaturi, sokovi izlaze i ostaje suho, kaže chef Marko Palfi.

- Isto tako, ako je marinada na bazi jogurta, meso je mokro, što onemogućava karamelizaciju, a potiče gorenje - kaže Palfi. Dodaje da su njemu najbolje marinade za piletinu one na bazi sojina umaka, ulja, češnjaka, limuna, đumbira, za svinjetinu senf, češnjak, limeta, čili, timjan, a za govedinu samo ružmarin, češnjak i maslinovo ulje.

- Bitno je nabaviti dobro meso i začiniti ga umjereno kako začini ne bi prekrili okus mesa. Sve marinade moraju biti na bazi ulja (maslinova, suncokretova....) jer je masnoća vodič topline i poboljšava karamelizaciju – ističe chef. Dodaje da bogatstvo roštilju daje više vrsta salata i umaka. To su, primjerice, grčka salata, klasična lisnata i kuskus s grilanim šparogama i dresingom od bučina ulja, a od umaka neka varijanta BBQ umaka, domaći ajvar, tzatziki s jogurtom i krastavcem.

'New York' hot dog

SASTOJCI: PECIVO, HRENOVKA, 10 G PRŽENOG LUKA, 10 G MAJONEZE, 10 G KEČAPA, 50 G SENFA

Zagreb: Drugi dan Chill&Grill festivala na Bundeku

PRIPREMA: Pecivo i hrenovku prepržite na grillu. Prelijete New York umakom od majoneze, kečapa i senfa te dodajte prženi luk, rekli su nam u Chill&Grill restoranu New Experience.

Kineski sendviči od svinjskih kotleta

SASTOJCI: 4 TANKO REZANA SVINJSKA KOTLETA, 2 ŽLICE SOJINA UMAKA, 2 ŽLICE SAKEA (RIŽINA VINA), 4 ČEŠNJA ČEŠNJAKA, 1 ŽLIČICA ŠEĆERA, PRSTOHVAT ANISA, KLINČIĆA, CIMETA I KOMORAČA, SOL, PAPAR, 4 PECIVA, 2 ŽLICE MASLACA, 1 RAJČICA, ZELENA SALATA, MAJONEZA, KEČAP, SENF

PRIPREMA: Pomiješajte sojin umak, sake, protisnuti češnjak, šećer i začine. Marinadom premažite kotlete. Pustite da tako stoje najmanje pola sata. Peciva prepolovite pa unutarnje strane premažite maslacem. Na meso prije pečenja lagano prislonite papirnate ručnike kako biste uklonili višak tekućine i začinite solju. Pecite tri minute sa svake strane na jakoj vatri. Grilajte i peciva te ih napunite mesom, povrćem i umacima. 

Špek pljeskavica

SASTOJCI: MLJEVENO MESO IZ DOMAĆE VLASTITE PRIZVODNJE, SIR EDAMER (RIBANI), ŠPEK, LISTIĆI EDAMERA, LUK, AJVAR

Zagreb: Drugi dan Chill&Grill festivala na Bundeku

PRIPREMA: U smjesu za pljeskavicu dodajte malo ribanog sira. Pecite na roštilju pa na kraju stavite listić ementaler sira. Špek pecite također na roštilju pa kod posluživanja stavite pljeskavicu sa sirom i na to dodajte komad špeka. Poslužite s lepinjom, lukom i ajvarom, savjetuju iz restorana Grašo u Zaboku. 

Korejski ražnjići

SASTOJCI: 500 G SINJSKE POTRBUŠINE, 40 G KRUŠKE, 40 G LUKA, MLADI LUK, 10 G ĐUMBIRA, 20 G MEDA, 20 G SMEĐEG ŠEĆERA, 20 ML SOJINA UMAKA, 3 G CRNOG PAPRA, 20 ML SEZAMOVA ULJA, 15 G GOCHUJANGA (KOREJSKA ČILI PASTA)

PRIPREMA: Carsko meso narežite na komade 4x2 cm i debljine 3 mm. Sve ostale sastojke izradite u pastu pa u njoj marinirajte meso. Ostavite tijekom noći (može i dvatri dana, bit će ukusnije), stavite uredno na ražnjiće pa pecite na roštilju 3 minute sa svake strane. Meso se skine sa štapića i jede zamotano u list salate kao wrap, kaže Marko Palfi.

Južnoamerička 'Pollo a la plancha' piletina

SASTOJCI: 4 KOMADA PILEĆIH PRSA, 3 LIMETE, 3 ŽLICE MASLINOVA ULJA, 2 ŽLIČICE KUMINA, 2 ŽLIČICE PAPRA, SOL, ULJE

PRIPREMA: Pileća prsa očistite od kosti pa ih prerežite na pola kako biste dobili dva jednaka odreska. Piletinu stavite u posudu i dodajte tri žlice soli i vodu pa ostavite u hladnjaku tijekom noći. Nakon što je odstajalo, piletinu izvadite iz tekućine, obrišite papirnatim ubrusima i stavite u čistu posudu. Dodajte sok tri limete i maslinovo ulje pa spremite u hladnjak na dva sata. Pomiješajte žličicu soli, kumin i papar u manjoj posudi. Utrljajte u piletinu. Tako pripremljenu piletinu pecite na vrućem grillu oko 5 minuta sa svake strane. Poslužite u pecivu uz chimichurri umak.

Kobasica s coleslaw salatom

SASTOJCI: JUNEĆA KOBASICA, ČILI PAPRIKA, COLESLAW SALATA (KUPUS I MRKVA), UMAK OD ESTRAGONA I HRENA

Zagreb: Drugi dan Chill&Grill festivala na Bundeku

PRIPREMA: Čistu juneću kobasicu (isključivo meso od vrata i hrpta) začinite samo sa solju i malo čili paprike. Poslužite uz coleslaw salatu, ali ne klasičnu - radi se s umakom od estragona i hrena, koji napravite od 10 posto estragona i 10 posto hrena u odnosu na coleslaw salatu. Poslužite u “grillanom” pecivu.

Pljeskavica s kajmakom

SASTOJCI: PLJESKAVICE OD MIJEŠANOG MLJEVENOG MESA, LUK, SOMUN (LEPINJA), KAJMAK

Zagreb: Drugi dan Chill&Grill festivala na Bundeku

PRIPREMA: Klasičan somun prepeče se na roštilju, pljeskavica se također prepeče na roštilju dok ne porumeni i sa strane se servira uz nasjeckani luk i malo kajmaka. 

Pulled pork

SASTOJCI: KREMA OD CELERA (UKISELJENI ENGLESKI CELER), RAJČICA, ZELENA SALATA, MAJONEZA S KOBASICOM, 100% BABY BEEF JUNETINA, BRIOŠ PECIVO

Zagreb: Drugi dan Chill&Grill festivala na Bundeku

PRIPREMA: Kremu od celera pripravite tako da celer pirjate na luku i začinite solju, paprom i maslinovim uljem. Pirjajte dok se ne zgusne i onda stavite termomiks u kojem se sastojci blendaju 10 minuta kako bi se dobio umak koji izgleda kao pire. Mesu dodajte sol i papar i pecite na grillu dok ne bude medium-rare. Kobasicu sameljite, malo popirjajte pa pomiješajte s majonezom kad se malo ohladi. Pecivo prvo premažite kremom od celera i majonezom s kobasicama pa dodajte zelenu salatu i rajčicu te natrgano meso. Peciva se obavezno prije toga moraju prepeći na grillu kako bi bila hrskava i sočna. Poslužite s rajčicom i zelenom salatom, savjetuju iz restorana Pod Zidom. 

Rebrica BBQ

SASTOJCI: REBRICA, BARAQUE UMAK (SOS OD RAJČICE, DIMLJENA BAZA, CRVENA PAPRIKA, SOL, TABASCO)

PRIPREMA: Rebrica marinirajte 24 sata u baraque umaku. Bazu za baraque umak napravite od sosa od rajčice, dimljene baze, crvene paprike, soli i tabasca pa kuhajte i ohladite. Meso marinirajte lagano premazujući solju, paprom i crvenom paprikom pa ostavite da stoji 24 sata u marinadi. Rebrica lagano pecite na roštilju 40-45 minuta. Poslužite sa salatom i “grillanim” chiabata pecivima, savjetuju iz bistro-grill restorana Deno. 

Zagreb: Drugi dan Chill&Grill festivala na Bundeku

Porkete

SASTOJCI: ROLANA SVINJSKA POTRBUŠINA, KADULJA, RUŽMARIN, TIMIJAN, KORIJANDER, SOL. PAPAR, MASLINOVO ULJE, RUKULA, RAJČICA, ACETO BALSAMICO

PRIPREMA: Svinjsku potrbušinu marinirajte kaduljom, timijanom, ružmarinom, korijanderom, soli, paprom i maslinovim uljem. Ostavite 2-3 sata, zatim zarolajte i pecite 4-5 sati. Režite na šnitice i servirajte s rikulom, rajčicom i vinegretom (mješavinom aceta balsamica i maslinova ulja). Poslužite u pecivu, savjetuju iz kućice Samofino. 

Sjevernoamerički brisket u BBQ umaku

SASTOJCI: JUNEĆI BRISKET, SOL, ŠEĆER, ROŠTILJ UMAK (DOMAĆI ILI KUPOVNI)

PRIPREMA: Juneći brisket naručite kod mesara i podijelite ga na pola da bude manji. Stavite ga u otopinu vode i soli. Na količinu vode koja je potrebna da se prekrije meso treba staviti pet posto soli i dva i pol posto šećera. Treba tako stajati 48 sati. Meso se nareže, premaže BBQ umakom i zapeče na roštilju da se karamelizira, kaže chef Marko Palfi.  

Šareni grill tanjur

SASTOJCI: MESO PREMA ŽELJI (SVINJSKI KOTLETI, VRATINA ILI REBRA, PILEĆI BATAK SA ZABATKOM), VEGETA NATUR, POVRĆE PREMA ŽELJI (PAPRIKE, TIKVICE, PATLIDŽANI), ULJE

PRIPREMA: Narezano meso ostavite da stoji na sobnoj temperaturi. Pola sata prije pečenja začinite ga Vegeta Natur dodatkom jelima. Stavite na nauljenu grill tavu i pazite da ne prepečete. Povrće nasjeckajte na tanke niti i bacite na vruće ulje. Prema potrebi dodatno začinite Vegetom Natur. Poslužite toplo, savjetuju Podravkini chefovi Zoran Delić i Mišel Tokić. 

Aromatična salata

SASTOJCI: MARINADA: SOJA SOS, MED, SENF, MASLINOVO ULJE, BILJNO ULJE, PROVANSALSKA MJEŠAVINA ZAČINA; ZA SALATU: KUPUS, KOMORAČ, RIKULA, RADIČ, MRKVA, BUČINE SJEMENKE; ZA DRESSING: MASLINOVO ULJE, BILJNO ULJE, OCAT, MED 

PRIPREMA: Za marinadu najprije pomiješajte sve sastojke, a količine prilagodite vlastitim potrebama. Slažite red marinade, red mesa. Teletina u marinadi stoji od dva do tri dana, dok je piletini potrebno od dan do dva, ovisno i piletini. Za salatu sve sastojke osim sjemenki naribajte. Pomiješajte sve sastojke za dresing. Pomiješajte ribani kupus, komorač, mrkvu, dodajte rukolu i radič, začinite dressingom i pospite bučinim sjemenkama, savjetuju iz Kitchen&Grill Plac.

Juneći odresci s chimchurri umakom

SASTOJCI: JUNEĆI ODRESCI, PERŠIN, ČEŠNJAK, BATAT, MASLINOVO ULJE, ČILI, SUNCOKRETOVO ULJE

PRIPREMA: Za juneće odreske očistite od masnoća. Grilajte 15-ak minuta dok nije srednje pečeno i narežite. Za umak nasjeckajte peršin i češnjak na sitno te ga prelijte uljem. Batat ogulite, začinite maslinovim uljem i čilijem te ispecite, objasnila je ekipa blogera Gastrolovci na cooking showu na Chill&Grillu.

Zdrava salata s piletinom i grilanim povrćem

SASTOJCI: PILEĆA PRSA, KVINOJA, VEGETA NATUR, ANANAS, BANANA, MASLINOVO ULJE, KEČAP, SOK LIMETE I NARANČE, ZAČINI PO ŽELJI, PRIPREMLJENI GRAH I KUKURUZ

PRIPREMA: Kvinoju skuhajte u kipućoj slanoj vodi. Pileća prsa začinite Vegetom Natur za piletinu te ispecite na grill tavi ili na roštilju. Svježi ananas i bananu očistite, pa voće narežite na manje, ali jednake komade te ispecite na roštilju ili tavi. Od maslinova ulja, kečapa, soka limete, naranče i omiljenih začina napravite preljev - sve stavite u posudu s čepom. Zatvorite i promućkajte da se sastojci prožmu. Kvinoju, kukuruz, grah i pečeno voće pomiješajte, prelijte pripremljenim dresingom i poslužite, savjetuje Podravkin chef Zoran Delić. 

Dođite na Chill&Grill i chillajte uz super cugu i mjuzu dok mi grilamo za vas. Organizatori festivala su 24sata i gastro.hr. Više informacija na Facebooku i službenoj straici www.chillgrill.hr

Podravka, kao glavni partner Chill&Grilla, donosi sasvim novo iskustvo uživanja u hrani. Uz plaćanje Mastercard® i Maestro® karticama ostvarit ćete 10% popusta na svu hranu i piće.

U Pevec vrtnoj zoni s atraktivnim vertikalnim vrtovima, saznajte koji ste tip grill majstora i osvojite nagrade. Službeni dobavljač festivala, Mesna industrija Ravlić, osigurava vrhunsko domaće svježe meso za svjetske specijalitete.

Kisko predstavlja najfinije salate iz cijelog svijeta, a ”Jack’s wings&things” restoran fantastične okuse koje još niste probali. Petrol će vas upoznati s projektom elektromobilnosti kroz URBAN E projekt - prvom javnom mrežom električnih punionica u Zagrebu, a Mitsubishi s novim Outlander Plug in Hybridom.

Tu su i "Servis za sendviče" Zvijezda majoneze, American Donut i Pekar pekarski proizvodi, kraljevsko bavarsko pivo Kaltenberg i zagrebački craft Medvedgrad.Za čiste i blistave roštilje Chill&Grilla zaslužan je Permetal.

ŠOK U KRALJEVSKOJ OBITELJI: Meghan Markle ostaje sama čekati dijete?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa